Vauvan hygienia ja terveys: 5 perusvinkkiä
Vauvan hygienia, samalla tavoin kuin esimerkiksi kunnollinen ravinto, on perustekijä lapsen hyvinvoinnin takaamiseksi. Vanhempien tulee olla tarkkana ja selvillä asiantuntijoiden neuvoista.
Lastenlääkärit antavat tarkat ohjeet kaikesta vauvan terveyteen ja hygieniaan liittyvästä, mutta kun on aika ottaa neuvot käyttöön, vanhemmat saattavat olla hämmentyneitä tai tai pelätä hauraan vastasyntyneen puolesta. Helpottaaksemme tilannetta listaamme tämään viisi perusneuvoa vauvan hygienian ja terveyden hoitamiseksi parhaalla tavalla.
Vauvan hygienia ja terveys: 5 perusvinkkiä
Ensinnäkin vanhempien täytyy muistaa omasta hygieniastaan huolehtiminen, mikä tarkoittaa, että kädet pestään ennen vauvaan koskemista, vaipan vaihtamista tai lapsen ruokkimista.
Tämä on tarpeen siksi, että vauvan vastustuskyky ei ole vielä kehittynyt kunnolla. Jos aikuiset eivät pidä käsiään puhtaina, he saattavat vahingoittaa vauvan terveyttä tahtomattaan.
1. Vauvan ihosta huolehtiminen
Vauvalla on erittäin herkkä iho. Käytä aina vain erityisiä lapsille tarkoitettuja hellävaraisia tuotteita. Puhdista ihon poimut, rinta, käsivarret, jalat ja takapuoli huolella.
Pään pesemiseksi käytä vain pientä määrää lapsille sopivaa shampoota, ja ole tarkkana, ettei ainetta joudu vauvan silmiin. On tärkeää, että huuhtelet kunnolla kaiken ylimääräisen pesuaineen ja shampoon.
Nostettuasi vauvan pois ammeesta, kuivaa hänet hyvin ja levitä iholle kosteuttavaa voidetta. Vältä hajusteiden käyttöä niin hius- kuin ihotuotteissakin, sillä ne voivat aiheuttaa vauvan ihon ärtymistä ja epämukavaa tunnetta.
2. Vaipanvaihto
Takapuolen kunnollinen puhdistaminen on eräs avainasioista vauvan viihtyvyyden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Tämän alueen iho voi helposti ärtyä vaipan käytön ja siihen liittyvän kosteuden ja ulosteen vuoksi.
Tyttöjen kohdalla tulisi aina pyyhkiä edestä taaksepäin, jotta estetään ulosteen päätyminen emättimen alueelle.
3. Korvien puhdistaminen
Toisin kuin moni vanhempi luulee, vauvan korvia ei saa putsata vanupuikolla. Kuivaa lapsen ulkokorva kylvyn jälkeen, mutta jätä korvakäytävä rauhaan. Laittamalla vanupuikon korvan sisään, saatat työntää vaikun syvemmälle korvakäytävään ja pahimmillaan aiheuttaa tulehduksen tai tukkeuman.
4. Kynsienhoito
Vauvan kynnet ovat luonnollisesti hyvin hauraat, ja niiden leikkaaminen saa monen vanhemman hermostumaan. Alkuun lapsen kynsiä voidaan hoitaa pehmeällä viilalla, ja ensimmäisinä kuukausina kannattaa käyttää erityisiä tylppäpäisiä saksia tai leikkureita.
Paras aika kynsien leikkaamiseen on se hetki, kun lapsi on mahdollisimman rentoutunut. Tämä voi olla kylvyn tai ruokinnan jälkeen tai jopa vauvan nukkuessa. Vauvan kynnet tulisi leikata suoraan, sillä se estää kynsien sisäänkasvua.
5. Navan puhdistaminen
Napanuorasta vauvan napaan jäävä napatynkä irtoaa yleensä itsestään noin kahdessa viikossa. Napaa on hoidettava siihen asti, että se on täysin parantunut.
Kunnollisen parantumisen varmistamiseksi navan alue suositellaan puhdistettavan vanulappujen, pumpulipuikkojen ja puhtaan veden avulla. Puhdistamisen jälkeen navanpohja täytyy kuivata hyvin, koska kosteat olosuhteet ovat otollinen kasvualusta napasienelle.
Vaippaa vaihdettaessa tulee olla varovainen, jottei vaippa jää kiinni napatynkään. Tyngän ja ihon tulee antaa irrota itsestään, eikä niitä saa repiä tai muuten pakottaa irtoamaan.
Vauvan hoito voi tuntua alussa vaikealta, mutta perusasiat muuttuvat nopeasti rutiineiksi, jotka kuukausien edetessä eivät enää vaadi suuria ponnisteluja tai muistamista.