Väsynyt äiti: uupumuksen vaarat
Se päivä koittaa vihdoin – saat nähdä vauvasi kasvot, silmät ja hymyn. Ja tunnet puhdasta onnea. Elämä kuitenkin menee eteenpäin, ja lapsen kasvattaminen ei ole mikään helppo tehtävä. Siihen kuuluu paljon vaivannäköä, ja ajan kanssa saatat muuttua hyvin väsyneeksi äidiksi.
Väsyneenä oleminen voi olla melkoisen haitallista äideille. Ensinnäkin se on haitaksi lapselle, mutta myös sinulle itsellesi.
Oma ja pikkuisesi hyvinvointi joutuvat väsymyksen vuoksi uhatuiksi. Siksi on tärkeää tietää ne riskit, jotka uupuneella äidillä on – jatka lukemista, jotta pystyisit paremmin välttämään näitä tilanteita. Te molemmat tulette hyötymään suuresti siitä, että mielesi on positiivisempi ja energisempi.
Väsynyt äiti ja monet vaarat
Kuten jo aiemmin mainitsimmekin, on monia riskejä, jotka liittyvät vanhemman väsymykseen. Katsotaan siis, mitä kaikkea niihin kuuluu:
- Ensimmäisenä ja kaikkein tärkeimpänä ovat sinulle itsellesi henkilönä aiheutuvat haitat. Väsynyt äiti jää paitsi monista hyvistä asioista elämässä. Sillä hän on huonossa fyysisessä ja psykologisessa tilassa, hän jää ensinnäkin vaille monia kokemuksia lapsensa kehityksestä, mutta myös kaiken tyyppisiä mahdollisukusia, hyviä aikoja ja kokemuksia.
- Lapsesi saattaa jopa alkaa kokea irrallisuutta, etäisyyttä ja kaikkein valitettavimmin syyllisyyttä. Hän saattaa ajatella, että äidin uupunut olo on täysin hänen omaa syytään. Tämä on haitta lapsen kunnollisen kehityksen kannalta. Se myös vaikuttaa lapsen itsenäisyyteen ja itsevarmuuteen.
- Uupuneiden äitien kodeissa ilmapiiri on sellainen, jossa on vaikea hengittää. Niinkin tärkeät asiat kuin koulutus ja rakkaus alkavat jäädä taka-alalle. Kaikki menettää tärkeyttään, sillä äidin mieli on vielä unessa ja keho pystyy hädin tuskin liikkumaan.
- Ratkaisut yksinkertaisiinkin ongelmiin päätyvät tuntumaan liian monimutkaisilta. Väsymyksen tila voi myös johtaa tylsistymiseen, häiriöihin ja tietysti riitoihin.
- Tämä tulee välttämättä olemaan haitaksi äidin henkilökohtaiselle elämälle niin kumppanin, perheen kuin ystävien kanssa. Kaikkki tulee menettämään merkityksensä ja tärkeytensä. Uupuneet äidit saattavat jopa olla tiedostamattomia siitä, että heidän maailmansa on murenemassa.
- Mikä pahinta, johtuen mielen ja kehon uupumuksesta, tuloksena voi olla monenlaisia sairauksia. Vastustuskyky vähenee myös, eikä keholla ole energiaa torjua sairauksia. Siksi sellaiset terveysongelmat kuten flunssa, keuhkokuume ja ummetus voivat tulla jatkuviksi ilmiöiksi. Masennuskin voi ilmaantua kuvaan näissä tilanteissa.
Kuinka pystyt saamaan lopun äitiyden uupumukselle?
Lapsen kasvattaminen, vaikka se voikin olla hyvin tyydyttävää, tulee aina olemaan myös väsyttävää. Meidän ei koskaan tulisi kuitenkaan sallia uupumuksen luoda vahinkoa elämässämme.
On eräitä ratkaisuja, jotka voivat auttaa saamaan takaisin menetetyn energian:
- Kun olet väsynyt, paras ratkaisu on levätä. Tämä voi tietysti vaikuttaa ilmiselvältä vastaukselta, mutta se ei sitä ole kaikille äideille. Joillakin naisilla on taipumus hoitaa itse kaikki velvollisuudet kotona ja vapauttaa kaikki muut. Älä tee tätä! Jos olet väsynyt, anna itsellesi aikaa toipua. Pyydä kumppaniltasi, vanhemmilta tai ystäviltä apua ja pidä taukoa. Lapsesi ja oma mielesi tulevat takuulla kiittämään sinua tästä.
- Laita tunteesi järjestykseen. Joskus sinulla on katumusta, syyllisyyttä ja negatiivisia ajatuksia. On tärkeää olla henkisesti vahva, jotta voisit päästä yli ongelmista. Lastesi hyvä kasvatus riippuu omasta tunne-elämän vakaudestasi vanhempana.
- Muista asettaa itsesi etusijalle. Jos prioriteettisi eivät ole selkeitä, et voi tarjota parastasi muille. Kuinka voit rakastaa toista, jos et rakasta omaa itseäsi?
- Ajattele ennen kuin toimit. On parempi ajatella ennen kuin teet – tämä voi auttaa estämään tarpeettomia riitoja ja virheiden toimistamista. Positiivisten ratkaisujen etsiminen tulee aina olemaan paras valinta.
- Ole empaattinen. On aina tärkeää ajatella sitä, miltä sinusta tuntuisi, jos olisit vastaanottamassa sitä käytöstä, jota lapsi sinulta saa. Älä unohda, että lapsillasi on sinun geenejäsi ja tapojasikin. He ovat enemmän sinun kaltaisiasi kuin arvaatkaan. Siksi usein ei olekaan vaikeaa olla empaattinen omien lasten kanssa.
Jos uupumus on osa elämääsi, nyt on aika herätä ja nauttia pienokaistesi kasvattamisesta ilman sitä syvää väsymystä, joka on kovin tuttua. On aika olla energinen, elinvoimainen, positiivinen ja iloinen.
Tällä tavalla koko kotisi tulee olemaan harmonisempi, ja kaikki tulevat hyötymään. Muutu siis kotisi “moottoriksi” ja nauti elämästä rakkaittesi kanssa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bogaert García, H. (2012). La depresión: etiología y tratamiento. Ciencia y sociedad. http://repositoriobiblioteca.intec.edu.do/handle/123456789/1390
- Pérez-Díaz, P. A., & Cádiz, D. O. (2020). Burnout parental en Chile y género: un modelo para comprender el burnout en madres chilenas. Revista de Psicología, 29(1). https://auroradechile.uchile.cl/index.php/RDP/article/view/57987
- Sierra, E. I. C. (2018, October). Construcción y Validación del Instrumento de Burnout en Madres Mexicanas. In XII CONGRESO DE POSGRADO EN PSICOLOGÍA| UNAM| 2018. http://cuved.unam.mx/divulgacion/index.php/CPMDP/XIICPPUNAM2018/paper/view/499