Lupaava keksintö: Sensory bottle -hilepullot - Äitiyden Ihme
 

Lupaava keksintö: Sensory bottle -hilepullot

Lupaava keksintö: Sensory bottle -hilepullot
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 09 heinäkuuta, 2018

Pedagogi Maria Montessori on luonut lupaavan apuvälineen, jonka nimi on englanniksi sensory bottle. Nämä pullot ovat tehokkaita työkaluja, jotka auttavat lasta rentoutumaan stressaavina aikoina.

Älä kuitenkaan luule, että tämä keksintö auttaa ainoastaan lapsia. Pikkuistemme rauhoittamisen lisäksi sensory bottle -pullot voivat nimittäin hyödyttää myös meitä vanhempia.

Vaikka niin kutsutut itkupotkuraivarit ovatkin tavallisia tietyssä iässä, mikäli niistä tulee säännöllisiä, alamme huolestua, stressata ja menettää toivoamme.

Yleensä on hyvin hankalaa kontrolloida lapsen itkua ja ärsyttävää käytöstä, joten annamme lopulta periksi monellekin lapsen vaatimuksista – vain ja ainoastaan sen takia, ettemme oikein tiedä miten pitäisi toimia.

On kuitenkin lukuisia teorioita ja suosituksia sitä koskien, miten vanhemmat voisivat saada lasten epämukavat itkukohtaukset loppumaan. Näistä teorioista ja suosituksista osa kiinnittää huomion käytännöllisyydellään, hyvällä maineellaan ja laajasti saadulla hyväksynnällään.

Toisaalta meidän pitäisi huomioida se fakta, että lapset saattavat käyttäytyä huonolla tavalla ihan vain ikänsä takia. Toisinaan kyseessä voi kuitenkin olla jokin käytöshäiriö.

Joka tapauksessa sensory bottle -pullojen tarkoituksena on saada sellaiset väliaikaiset vaikeat tilanteet päättymään, joiden syyn ja alkuperän tiedämme varmasti.

Sensory bottle on loistava keksintö

Mitä sensory bottle -pulloista tulee tietää?

Maria Montessori on pedagogi, joka loi nimeään kantavan monitasoisen koulutusmetodin. Tätä metodia toteutetaan erilaisilla aktiviteeteilla ja tavoilla, mutta sen suurin päämäärä on opettaa lasta ilman tarvetta antaa rangaistuksia käyttämällä hyödyksi lapsen luonnollisia taitoja.

Tiedämme, että on paljon asioita joita lapset eivät ymmärrä ja että heillä ei vielä ole kykyä sopeutua tiettyihin ympäristöihin tai kommunikoida. Tämän takia pikkuiset saattavat käyttäytyä käsittämättömällä tavalla, mikä voi saada meidät vanhempina tuntemaan olomme turhautuneiksi ja neuvottomiksi oikean toimintatavan suhteen.

Sensory bottle -pullo on yksi Montessori-pedagogiikkaan kuuluvista keksinnöistä. Se on suunniteltu käytettäväksi lapsille, jotka ovat 2-6-vuotiaita.

Tutkimusten mukaan tämä väline on ihanteellinen lasten viihdyttämiseen, kun sen käyttötarkoitus on jo aikaisemmin tehty selväksi ja kun lapsi tuntee tämän tekniikan.

Näin valmistat oman Sensory bottle -pullon

Yksi sensory bottle -pullojen piirteistä on se, että ne voidaan valmistaa itse kotona. Pullon loihtimiseen tarvitset seuraavat materiaalit.

 • Läpinäkyvä tai läpikuultava korkillinen purkki tai pullo, mieluiten muovinen sellainen, jottei se menisi rikki tippuessa
 • 1 tai 2 osaa kiteistä liimaa, joka sisältää glitteriä. Glitterin määrä voi olla pari ruokalusikallista tai niin paljon kuin haluat.
 • Liiman sisältämän glitterin lisäksi suosittelemme lisäämään 3 tai 4 ruokalusikallista lisää glitteriä, joilla on säväyttäviä värejä.
 • Vähän elintarvikeväriä lapsesi lempivärissä tai sellaisessa värissä, jota itse pidät mukavimpana
 • Shampoota – mieluiten neutraalia lasten käyttöön sopivaa tuotetta. Glyseriiniäkin voidaan käyttää.
 • Kuumaa vettä
 • Kuumaliimapyssy
 • Kuumaliimapuikkoja
Sensory bottle on loistava keksintö

Kokoaminen

 • Laita kaikki materiaalit pulloon sisälle ja varmista, että niitä on sopivassa suhteessa astian kokoa katsoen. On tärkeää, että jätät vähän tilaa astian yläosaan, mutta kuitenkin vain vähän yli senttimetrin verran.
 • Voit laittaa sisälle myös pieniä leluja, kuten veneitä, geometrisiä muotoja ja sydämiä. Pidä silti huolta, ettet innostu liikaa, jotta lelut ja muodot näkyvät yhä astian sisältä.
 • Sekoita kaikki ainesosat yhteen ja varmista, että kansi tai korkki on kiinnitetty kunnolla liimalla, jotta lapsi ei pystyisi avaamaan astiaa.

Oikein tehdyssä sensory bottle -pullossa ainesosat liikuvat ympäriinsä mielenkiintoisella tavalla. Shampoon, veden ja liiman eroavat tiheydet mahdollistavat eri osien liikkumisen eri nopeuksilla ja eri tavoin.

Sensory bottle -pullon suuret hyödyt

Näillä pulloilla on monenlaisia hyötyjä, mitä lapsen käytökseen tulee, sillä ne antavat hänelle mahdollisuuden rauhoittua. Lapsi ravistaa pulloa ja katselee, kun sen sisällä olevat ainesosat ja asiat liikkuvat, mikä pitää hänet viihdytettynä ja keskittyneenä.

Sensory bottle -pullo onkin loistava tapa lukita lapsen huomio lyhyeksi ajaksi, mutta sitä suositellaan erityisesti itkupotkuraivarien lievittämiseen.

Aika, jonka hile tarvitsee pysähtyäkseen, voi toimia eräänlaisena rangaistuksena, jos lapsen pitää odottaa, ja sitten voidaankin jatkaa päivän puuhia terveellisen keskustelun ohella.

Muita näiden pullojen tarjoamia hyötyjä ovat seuraavat:

 • Ne pidentävät huomiokykyä.
 • Ne tasoittavat energiatasoja.
 • Ne ovat ihanteellisia mielen rauhoittamiseen ja unirytmin vakiinnuttamiseen.
 • Ne ovat käytännöllisiä pitkille matkoille tai hetkinä, joina lapsen pitää odottaa kärsivällisesti.
 • Ne toimivat myös levottomille lapsille tai niille, jotka ovat vaarassa kehittyä hyperaktiivisiksi.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.