Vastasyntyneellä vauvalla todettiin koronatartunta

18 toukokuu, 2020
Kiina vahvisti helmikuun alussa ensimmäisen koronavirustartunnan saaneen vauvan syntymän. Tämän jälkeen ilmi on tullut myös muita vastaavia tapauksia.

Tällä hetkellä koko maailma on hälytystilassa koronaviruksen leviämisen vuoksi. Epidemian alkaessa lasten uskottiin olevan aikuisia paremmin turvassa koronaviruksen aiheuttamalta Covid-19-taudilta, mutta viikkojen kuluessa ympäri maailman on raportoitu myös lapsipotilaista. Helmikuun alussa vastasyntyneellä vauvalla todettiin koronatartunta Kiinassa, minkä jälkeen vastaavia tapauksia on tullut ilmi myös muissa maissa.

Mikä on koronavirus?

Koronavirukset ovat ryhmä yleisiä viruksia, jotka aiheuttavat tauteja ihmisille ja eläimille. Ihmisellä ne saavat yleensä aikaan lievän hengitystietulehduksen. Ihmiselle tautia aiheuttavia koronaviruksia on tunnettu aiemmin vain kaksi, jotka ovat SARSia aiheuttava SARS-CoV sekä MERSiä aiheuttava MERS-CoV. Vuoden 2019 joulukuussa Kiinan Wuhanin kaupungissa tavattiin uusi COVID-19-tautia aiheuttava koronavirus SARS-CoV-2, joka leviää myös ihmisten välillä.

Viruksen kyky levitä ihmisestä toiseen on aiheuttanut tartuntojen määrän jatkuvan lisääntymisen, ja virus on levinnyt lähes kaikkiin maailman maihin. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Virus ei säily ilmassa, mutta on mahdollista, että se tarttuu kosketuksen kautta. Se ei kuitenkaan säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa, eikä tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ole tähän mennessä todettu.

Yksi yleisimmistä kysymyksistä ja huolenaiheista on ymmärrettävästi se, miten vakava ja vaarallinen koronavirus ja sen aiheuttama tauti on. On totta, että kyseinen virus leviää helposti ihmisestä toiseen, ja tartunnan saaneiden määrä on suuri ja jatkuvasti kasvussa. Kuolleisuus kuitenkin on toistaiseksi ollut matala. Kuolleisuus on vaihdellut maittain 1-6 % välillä, ja varmistettuihin koronavirusinfektioihin on maailmanlaajuisesti kuollut noin 3,5 % sairastuneista.

Koronavirustartunnan oireet

Koronavirustartunnan oireet muistuttavat alkuvaiheessa tyypillisen hengitysteiden virusinfektion oireita. Tavallisimpia oireita ovat:

  • Väsymys
  • Lihaskivut
  • Yskä
  • Hengitystieoireet
  • Hengitysvaikeudet
  • Kuume ja vilunväristykset
  • Päänsärky
  • Kurkkukipu
  • Yleinen epämukavuus

Taudin itämisajaksi on arvioitu 2-12 päivää ja keskimäärin 4-5 päivää. Virusta kantava henkilö voi olla oireeton tai vähäoireinen tai harvinaisemmissa tapauksissa sairastua vakavasti. Vakavimmat oireet vaihtelevat keuhkokuumeesta vakavaan keuhkojen toimintakyvyn alenemiseen. Useat vakavammista oireista kärsivät ovat sairastaneet jotain perussairautta, kuten diabetesta tai sydän- tai keuhkosairautta. Osa heistä on ollut valmiiksi sairaalahoidossa.

Koronaviruksen hoito ja ehkäisy

Tällä hetkellä koronaviruksen aiheuttaman Covid-19-tautiin ei ole olemassa varsinaista lääkehoitoa tai rokotetta, vaan lääketieteen ammattilaiset keskittyvät oireiden hoitoon. Tautia hoidetaan taudinkuvasta riippuen joko kotona tai sairaalassa.

Tehokkain tapa suojautua koronavirustartunnalta on hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen. Käsiä tulee pestä vähintään 20 sekunnin ajan vedellä ja saippualla etenkin ulkoa sisään tultaessa, wc-käynnin jälkeen, ennen ruokailua sekä niistämisen, yskimisen ja aivastamisen jälkeen. Kasvojen koskettelua likaisin käsin tulee välttää.

Mitä vanhempien täytyy tietää koronaviruksesta?

Tämän lisäksi tulee välttää suuria väkijoukkoja ja läheistä kosketusta hengitystieinfektiosta kärsivään henkilöön. Julkisilla paikoilla ja väkijoukoissa suositellaan pitämään vähintään metrin etäisyys muihin ihmisiin. Yskiessä tai aivastaessa suu ja nenä tulee suojata mielellään kertakäyttönenäliinalla, hätätapauksessa hihan yläosalla.

Vastasyntyneellä vauvalla todettiin koronatartunta

Helmikuussa vastasyntyneellä vauvalla todettiin koronatartunta Kiinassa. Positiivinen testitulos saatiin lapsen ollessa vain 3o tunnin ikäinen. Jo aikaisemmin oli varmistunut, että myös hänen äitinsä oli saanut tartunnan. Lääkäreiden mukaan kyseessä saattoi olla ensimmäinen tapaus, jossa virus tarttui äidiltä kohdussa kasvavalle lapselle.

Vauva syntyi hyväkuntoisena ja terveen painoisena. Hän ei kärsinyt kuumeesta, yskästä, lisääntyneestä liman tuotannosta tai muista yleisistä flunssan oireista. Hän alkoi kuitenkin nopeasti kärsiä hengitysvaikeuksista, ja hänen sydämensä vaurioitui lievästi. 17 päivää diagnoosin jälkeen lapsi onneksi julistettiin terveeksi.