Vartalon palauttaminen raskautta edeltäneeseen tilaan synnytyksen jälkeen
On tavallista, että tuore äiti haluaa aloittaa kuntoilun ja terveellisen ruokavalion noudattamisen heti synnytyksen jälkeen. Monen naisen mielessä on vartalon palauttaminen raskautta edeltäneeseen tilaan.
Raskauden aikana kerääntyneiden ylimääräisten kilojen pudottaminen ei kuitenkaan ole velvollisuus, eikä sitä voida yhdeltäkään naiselta vaatia. On muistettava, että raskaus ja synnytys muuttavat naisen kehoa monin tavoin, ja palautuminen vie aikaa.
Jos tuore äiti on terve ja hyväkuntoinen, hänen ei tulisi tuntea paineita raskauden aikana kertyneiden kilojen pudottamisesta. Kyseessä on henkilökohtainen päätös, jonka tulee tuntea naisesta hyvästä, eikä millään muulla ole väliä.
Kaikki naiset eivät tunne oloaan huonoksi muutaman ylimääräisen kilon tähden, eikä kukaan näytä niiden vuoksi huonolta. Moni nainen rakastaa muuttunutta vartaloaan, raskausarpineen kaikkineen, koska se muistuttaa heitä äitiydestä. Mutta on myös naisia, jotka tuntevat olonsa hyväksi ainoastaan, kun vatsa on litteä, jalat vahvat ja vartalo hoikka.
Vartalon palauttaminen raskautta edeltäneeseen tilaan synnytyksen jälkeen ei ole mahdoton tehtävä. Se vaatii ainoastaan pitkäjänteisyyttä, uskoa omaan tekemiseen, terveellisen ruokavalion ja säännöllistä liikuntaa. On kuitenkin muistettava, että muutokset eivät ole nähtävissä välittömästi, vaan kyseessä on pitkä prosessi.
Ennen kuntoilun aloittamista ja ruokavalion muuttamista kannattaa keskustella lääkärin ja mahdollisesti myös muiden asiantuntijoiden kanssa. He osaavat neuvoa, millainen liikunta sopii parhaiten tuoreen äidin keholle, ja mitä naisen on syötävä taatakseen oma ja imetettävän lapsen terveys.
Vartalon palauttaminen raskautta edeltäneeseen tilaa
Monet lääketieteen ammattilaiset suosittelevat, että vartalon palauttaminen entisiin mittoihinsa voidaan aloittaa neljä kuukautta synnytyksen jälkeen. Tässä vaiheessa sisäelimet ovat palautuneet omille paikoilleen, pahin hormonimyrsky on tasoittunut ja aineenvaihdunta alkaa kiihtyä.
Irti negatiivisista ajatuksista
Haasteeseen on tärkeä tarttua positiivisella asenteella. Ole rohkaiseva ja armollinen itseäsi kohtaan ja hyödynnä läheistesi tarjoama apu. Negatiiset ajatukset ainoastaan estävät sinua saavuttamasta tavoitettasi. Mieli on kehoa vahvempi, minkä vuoksi jokainen haaste tulee ottaa vastaan positiivin mielin.
Aktiivinen raskausaika
Myös raskauden aikana kannattaa liikkua aktiivisesti. Liian rankkoja tai vaarallisia lajeja ei suositella, mutta esimerkiksi kävely, jooga ja uinti sopivat erinomaisesti myös odottaville äideille. Kun keho on tottunut liikkumaan, on liikunnan pariin helpompi palata synnytyksen jälkeen.
Imetys
Imetys polttaa kaloreita, mikä omalta osaltaan edistää painonpudotusta. Imetyksen aikana tapahtuva painonpudotus onnistuu kuitenkin ainoastaan löytämällä tasapaino ruokavalion sisältämien kalorien ja maidontuotantoon kuluvan energian välille. Jos syöt enemmän kuin kulutat, painosi nousee – tämä pätee kaikkiin ihmisiin, eikä ole väliä, imettääkö henkilö vai ei.
Liikunta ja harjoitukset
Sen lisäksi, että kuntoilu ylläpitää yleistä kuntoa ja terveyttä, se myös ehkäisee liikkumattomuuden aiheuttamien veritulppien muodostumista. Luonnollisesti on tärkeä aloittaa hyvin yksinkertaisilla harjoituksilla, kuten jalkojen ravistelulla, nilkkojen taivuttelulla ja vartalon kierroilla.
Vatsaan kohdistuvia harjoituksia voidaan alkaa tehdä noin neljä viikkoa synnytyksen jälkeen. Nämä auttavat kohtua supistelemaan ja näin palaamaan normaaliin kokoonsa. Liikunnan määrää ja harjoitusten haastavuutta kannattaa lisätä pikkuhiljaa, omaa kehoa kuunnellen.
Vartalon palauttaminen entisiin mittoihinsa synnytyksen jälkeen ei ole mahdoton tehtävä. Se kuitenkin vaatii pitkäjänteisyyttä, uskoa omaan tekemiseen, terveellisen ruokavalion ja säännöllistä liikunta.
Terveellinen ruokavalio
Tasapainoinen vihanneksia, hedelmiä, viljaa, mineraaleja ja vitamiineja sisältävä ruokavalio on tärkein tekijä painonpudotuksen onnistumiseksi. Vältä tyydyttynyttä rasvaa ja runsaasti sokeria sisältäviä ruokia.
Terveellinen ja ravinteikas ruoka paitsi tarjoaa kuntoiluun tarvittavaa energiaa, myös parantaa ihon kuntoa ja raskausarpia sekä tehostaa immuunijärjestelmää.
Tukivyö
Synnytyksen jälkeiseen käyttöön tarkoitettu tukivyö auttaa joitain naisia palaamaan entisiin mittoihinsa. Jos lapsi on syntynyt keisarileikkauksella, tukivyötä voidaan alkaa käyttää noin 8 viikkoa synnytyksen jälkeen.
Vatsalla nukkuminen
Vatsallaan nukkuminen rentouttaa selän ja jalat. Tämä auttaa hyvän ryhdin pitämistä ja tekee kehon yleisesti ottaen rennommaksi.
Veden juominen
Nesteytys on tärkeä osa kehon stabiliteetin palauttamista synnytyksen jälkeen. Muista, että ihminen on suurilta osin vettä. Vesi auttaa eliminoimaan kuona-aineita ja tehostaa aineenvaihduntaa, mikä helpottaa painon pudottamisessa.
Kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys
Kyseessä on pitkä prosessi. Vatsalihakset ovat haastavin lihasryhmä, joissa näkyy hitaiten tuloksia. Muista pysyä positiivisena ja kärsivällisenä ja pitäytyä päätetyssä rutiinissa. Tavoitteiden saavuttaminen ottaa oman aikansa, mutta ne ovat kaikki saavutettavissa.
Jos haluat epätoivoisesti saada vartalosi raskautta edeltävään kuntoon, mutta prosessi vie odotettua kauemmin, saatat kärsiä synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.
Anna kehollesi sen tarvitsema aika, rakasta itseäsi sellaisena kuin olet ja aseta itsellesi realistisia tavoitteita. Näillä eväin menestys on taattu. Pysy motivoituneena tavoitteen saavuttamiseen asti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70.
- Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.