Vältettävät ruoat imettävälle äidille - Äitiyden Ihme
 

Vältettävät ruoat imettävälle äidille

Vältettävät ruoat imettävälle äidille

Viimeisin päivitys: 29 marraskuuta, 2018

Samoin kuin odottavien äitien, myös imettävien naisten kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioonsa. On tiettyjä ruokia, joita imettävien äitien tulee välttää, koska ne eivät ole hyväksi vauvalle. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ovat vältettävät ruoat imettävälle äidille ja miksi.

Imettävän äidin ei ole tarpeen syödä kahden edestä, kuten vanha suositus kuuluu. On tärkeää tarkkailla syömisiään, ja pitää huolta, että ruokavalio on monipuolinen ja sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Imettävän äidin terveellinen ruokavalio

Imettävän äidin kannattaa noudattaa niin sanottua vahvaa ruokavaliota. Tähän kuuluvat esimerkiksi paistetut kananmunat, munakas, tuoreet tai kuivatut hedelmät, pähkinät, kinkku ja broileri.

Ruokavalion tulee olla monipuolinen, ja äidin täytyy varmistaa riittävä D- ja C-vitamiinin sekä hyvien rasvojen saanti. On myös hyvä syödä terveellisiä välipaloja. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi tuorejuustovoileipä teen kanssa. Iltaruoaksi kannattaa nauttia iso määrä kasviksia.

Ylimääräinen syöminen voi olla haitallista, sillä se voi aiheuttaa maksa- ja sydänvaurioita. Jos äidillä on ollut tapana syödä liikaa, imetyksen alkaessa on hyvä aika muuttaa ruokailutottumuksia.

Ruokavalion on hyvä koostua monipuolisesti rasvoista, kasviksista, palkokasveista, hedelmistä, lihasta, keitoista, kanasta, kalasta, maitotuotteista ja muista tärkeistä ruoka-aineista – ja vähäisissä määrin myös makeista ruoista.

Vastoin yleistä uskomusta, imettävän äidin ei tarvitse nauttia enemmän maitotuotteita äidinmaidon tuottamiseksi. Maidontuotanto on monimutkainen prosessi, joka koostuu aivan muista osatekijöistä.

Imettävän äidin on hyvä keskustella ruokavaliostaan lääkärin tai neuvolan hoitajan kanssa. Nämä asiantuntijat osaavat määritellä, mitä ruokia äidin kannattaa välttää ja mitä sisällyttää ruokavalioonsa.

Imettävän äidin päivittäinen ruokavalio

Voi olla vaikea tietää, kuinka koostaa terveellinen ruokavalio ja miten paljon mitäkin ruoka-ainetta kannattaa syödä. Imettävien äitien suositellaan syövän alla listattuja ruokia päivittäin:

  • Leipää: 400 grammaa
  • Lihaa: 170 grammaa
  • Maitoa: 400 grammaa
  • Keittoa: 250 grammaa
  • Sokeria: 20 grammaa
  • Tuoreita kasviksia: 500 grammaa
  • Hedelmiä: 200 grammaa
  • Rasvaista juustoa: 40 grammaa
Vältettävät ruoat imettävälle äidille

Vältettävät ruoat imettävälle äidille

Alla esittelemme tärkeimmät vältettävät ruoat imettävälle äidille.

Pavut

Muun muassa kikherneet ja pavut kuuluvat tälle listalle. Imettävien äitien kannattaa välttää näitä tuotteita, koska ne saattavat häiritä vauvan suoliston toimintaa.

Sitrushedelmät

Sitrushedelmiä ovat esimerkiksi appelsiini, mandariini, sitruuna ja greippi. Ne ovat haitallisia vauvan ruoansulatuksen toiminnalle ja voivat aiheuttaa närästystä. Toisaalta sitrushedelmät sisältävät runsaasti vitamiineja.

Mausteiset ruoat

Imettävien äitien tulisi välttää liian mausteisten ruokien syömistä, sillä ne häiritsevät sisäelinten toimintaa. Tällaiset ruoat voivat esimerkiksi vaikeuttaa vauvan ulostamista, mistä voi seurata hyvin kivuliaita oireita.

Ylimääräinen syöminen voi olla haitallista, sillä se voi aiheuttaa maksa- ja sydänvaurioita. Jos äidillä on ollut tapana syödä liikaa, imetyksen alkaessa on hyvä aika muuttaa ruokailutottumuksia.

Sipulit

Vaikka sipulin välttely imettämisen aikana voikin vaikuttaa erikoiselta ajatukselta, se kannattaa. Sipulin syöminen voi vaikuttaa mielialaan ja aiheuttaa ongelmia vauvan emotionaalisessa kehityksessä. Sipuli aiheuttaa joillain vauvoilla koliikkia ja ärtyneisyyttä.

Joidenkin mielestä sipuli ei aiheuta vauvalle epämukavaa oloa, vaan on päinvastoin terveellinen ruoka-aine sisältämiensä polysakkaridien, flavonoidien, fruktaanien ja muiden ravintoaineiden vuoksi.

Parsakaali ja kukkakaali

Nämä vihannekset voivat aiheuttaa vauvaa ärsyttäviä kramppeja. Monet uskovat parsa- ja kukkakaalin vaikuttavan äidinmaidon makuun, mutta todellisuudessa vauva ei tällaista muutosta huomaa.

Kahvi

Imettävien äitien on hyvä välttää kofeiinia sisältävää kahvia, joka häiritsee vauvan unirytmiä. Tämä voi johtaa unettomuusongelmiin ja vauvan hermostumiseen aivojen normaalin kehityksen häiriintyessä.

Vältettävät ruoat imettävälle äidille

Tummalihainen kala

Tummalihaisen kalan syömistä kannattaa välttää, kunnes vauva on 1,5 vuoden ikäinen. Varovaisuudella voidaan alentaa allergioiden puhkeamisen riskiä.

Vaikka kaikkien imettävien äitien tulisi välttää tiettyjä ruoka-aineita, on hyvä pitää mielessä, että jokainen äiti on erilainen ja jokainen keho reagoi eri tavalla erilaisiin ruokavalioihin.

Imettävän äidin on hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen oikean ruokavalion koostamiseksi. Asiantuntija ottaa myös vauvan tarpeet huomioon. Ruokavalioista on saatavilla paljon tietoa internetissä, mutta on aina hyvä saada lääkärin asiantunteva mielipide. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Recomendaciones de consumo de pescado por presencia de mercurio. Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social.
  • Asociación Española de Pediatría. Recomendaciones sobre lactancia materna del Comité de lactancia materna de la Asociación Española de Pediatría.
  • Berger P. K, Plows J. F, et al. Association of maternal fructose and sugar-sweetened beverage and juice intake during lactation with infant neurodevelopment outcomes at 24 months. The American Journal of Clinical Nutrition. Octubre 2020. 112 (6): 1516-1522.
  • Centers for Disease Control and Prevention. Alcohol. Is it safe for mothers to breastfeed their infant if they have consumed alcohol? U. S. Department of Health and Human Services.
  • Goran M. I, Martin A. A, et al. Fructose in breast milk is positively associated with infant body composition at 6 moths of age. Nutrients. Febrero 2017. 9 (2): 146.
  • Iacovou M, Gibson P. R, Muir J. G. Dietary changes among breastfeeding mothers. Journal of Human Lactation. Agosto 2021. 37 (3): 566-576.
  • Mayo Clinic. Breast-feeding nutrition. Tips for moms. Abril 2020.
  • National Health System Wales. Breastfeeding and diet. Septiembre 2022.
  • National Health System Wales. Healthy breastfeeding diet.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.