Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta selviäminen - Äitiyden Ihme
 

Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta selviäminen

Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta selviäminen

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2018

Oman lapsen syntymä on yksi äidin elämän onnellisimmista ja unohtumattomimmista hetkistä. Tästäkin huolimatta moni äiti vaipuu synnytyksen jälkeen ahdinkoon, jolle ei pitäisi olla mitään syytä. Tässä artikkelissa kerromme synnytyksen jälkeisestä masennuksesta ja siitä selviämisestä.

Kyseessä on yksi elämän suurista paradokseista. Kun odotettu ja usein pelätty synnytys on ohi, äiti ei tunnekaan itseään onnelliseksi. Sen sijaan hän on surullinen ja masentunut. Miksi näin tapahtuu?

Synnytyksen jälkeinen masennus on yleisempää kuin kuvittelemmekaan. Osa asiantuntijoista esittää sen koskettavan 10-15 prosenttia synnyttäneistä naisista, kun taas toiset väittävät jopa 40 prosenttia äideistä kärsivän ongelmasta jossakin vaiheessa. Tälle on toki olemassa myös tieteellinen selitys.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen aiheuttajat

Synnytyksen jälkeinen masennus voi juontua niin hormonaalisista ja emotionaalisista syistä kuin tuoreen äidin ympäristöistäkin. Yleisesti ottaen sen laukaisee monen eri tekijän yhteisvaikutus.

Yhtäkkiset muutokset estrogeeni- ja keltarauhashormonitasoissa yhdessä muiden hormonien kanssa voivat aiheuttaa herkemmillä naisilla tunnetilojen muutoksia. Lisäksi jos tähän on vaikuttamassa myös traumaattinen synnytys tai stressaavat tilanteet vauvan syntymän jälkeen, masennuksen puhkeaminen on vielä todennäköisempää.

Näissä tapauksissa sinun on muistettava, että kaikenlaisten suurien muutosten lailla myös lapsenkin syntymä synnyttää joukon tunteita, velvollisuuksia ja huolia, joihin kyllä totut ajan kuluessa.

Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta selviäminen

Toisaalta jos äiti on kärsinyt masennuksesta jo aiemmin tai jos hänen sosiaalinen ympäristönsä on vihamielinen, synnytyksen jälkeinen masennus puhkeaa helpommin.

Niiden lisäksi mitä tässä olemme maininneet, on olemassa monia muitakin masennuksen aiheutumiseen vaikuttavia tekijöitä, kuten kehno taloudellinen tilanne, tuen puuttuminen tässä vaativassa vaiheessa, epätoivotun raskauden läpikäyminen tai mahdollisuus, että lapsi kärsii jonkinlaisesta synnynnäisestä vammasta.

Yleisimpiä synnytyksen jälkeisen masennuksen oireita

Tästä vaivasta kertovat yleensä seuraavat oireet:

  • Surullisuus ja usein toistuva halu itkeä
  • Ärtyneisyys ja ahdistus
  • Unettomuus, väsymys ja saamattomuus
  • Ruokahalun puuttuminen
  • Keskittymiskyvyn puuttuminen
  • Innostuksen puute huvituksia kohtaan
  • Ihmissuhteiden rapautuminen
  • Seksuaalisten halujen puuttuminen

Vinkkejä synnytyksen jälkeisestä masennuksesta selviämiseen

Kuten mainitsimme aiemmin, synnytyksen jälkeinen masennus on suhteellinen yleinen vaiva, mutta siitä selviäminen ei kuitenkaan ole mahdotonta.

Tässä on muutamia asioita, joita suosittelemme tehtäväksi voidaksesi päihittää synnytyksen jälkeisen masennuksen parhaalla mahdollisella tavalla:

Hae ammattilaisapua

Tämä on ensimmäinen asia, joka näissä tapauksissa tulisi tehdä. Psykoterapeutti tai psykiatri ovat niitä henkilöitä, jotka osaavat tunnistaa oireesi sekä tarpeesi, ja tarjoavat sinulle parhaat vaihtoehdot sen hoitoon.

Lisäksi jos masennuksesi on vaikeaa, hoitosi saattaa vaatia myös oikeanlaisen lääkityksen tuekseen. Masennuslääkkeiden päätehtävä on tasapainottaa aivojen kemikaalit, jolloin potilaan olosta tulee emotionaalisesti vakaampi.

Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta selviäminen

Pyydä tukea

Jos sinulle ei tarjota tukea oma-aloitteisesti, niin pyydä sitä. Tänä herkkänä ja heikkona aikana on todella hyvä, että sinulla on joku pitämässä sinusta ja vauvastasi huolta. Ulkoista tunteesi. Kerro läheisillesi, miltä sinusta tuntuu ja kuinka se vaikuttaa sinuun.

Kiinnitä huomiosi muualle

Vauvan kasvattaminen on uuvuttavaa työtä. Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsivälle äidille tämä työ on vielä kuluttavampaa. Välillä siis on hyvä käyttää tunti aikaa vaikkapa kirjan lukemiseen, kävelyllä käymiseen, liikuntaan tai mihin tahansa muuhun asiaan, mistä nautit, sillä akkujen lataaminen on hyvin tärkeää.

Lepää

Stressaavista tilanteista selviämiseen ei ole mitään parempaa keinoa kuin riittävä levon saanti. Hyödynnä jokainen liikenevä hetki lepäämiseen. Tällä tavoin uudistat energiasi ja suot kehosi palautua synnytyksen riepotuksista.

Vahvista itsetuntoasi

Olet varmasti ylpeä siitä, että olet tuonut uuden elämän tähän maailmaan. Salli itsellesi se kunnioitus, jonka ansaitset, ja pidä itseäsi arvossa. Älä laiminlyö ulkonäköäsi, vaikka viettäisitkin kaiken aikasi kotona.

Itsesi näkeminen hyvässä kuosissa auttaa sinua palauttamaan aiemmat energiatasosi.

Palauta tasapainosi

Keskity tähän tilaan vain väliaikaisena asiana. Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta selviäminen vie aikaa niin kuin mikä tahansa muukin, mutta niin tulee kuitenkin tapahtumaan.

Keskity siihen, että pyrit yksinkertaisesti hyväksymään kokemasi fyysiset, sosiaaliset ja emotionaaliset muutokset. Fyysinen kuntosi tulee palautumaan ensimmäisenä, kun taas sosiaalisuuden ja emotionaalisen tasapainon palauttaminen voi vaatia paljon jaksamista.

Ole kärsivällinen, sillä kaikki asiat palaavat vielä normaaleiksi. Äitiys on jatkuvaa oppimista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Evans, M., Vicuña, M., & Marín, R. (2003). Depresión postparto realidad en el sistema público de atención de salud. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 68(6), 491-494.
  • Hasbún Hernández, J., Risco Neira, L., Jadresic Marinovic, E., Galleguillo U, T., González A, M., & Garay S, J. (1999). Depresión postparto: prevalencia y factores de riesgo. In Rev. chil. obstet. ginecol.
  • Medina, E. (2013). Diferencias entre la depresión postparto, la psicosis postparto y la tristeza postparto. Perinatología y Reproductiva Humana.
  • Mendoza, C., & Saldivia, S. (2015). Actualización en depresión postparto: el desafío permanente de optimizar su detección y abordaje. Revista médica de Chile, 143(7), 887-894. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872015000700010&script=sci_arttext
  • Miranda Moreno, M. D., Bonilla García, A. M., & Rodríguez Villar, V. (2015). Depresión Postparto. Trances.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.