Suolistotulehdus lapsella
Gastroenteriitti eli suolistotulehdus on tavallisesti viruksen ja joissakin tapauksissa bakteerin aiheuttama ruoansulatusjärjestelmän tulehdus. Se voi iskeä minkä ikäiselle tahansa, myös perheen pienimmille, ja se onkin itse asiassa hengitystietulehdusten lisäksi toinen lapsia useiten vaivaavista sairauksista. Tilastojen mukaan puolet kaksi vuotta täyttäneistä lapsista on sairastanut vähintään yhden suolistotulehduksen.
Miten suolistotulehdus oireilee?
Gastroenteriitti, joka tunnetaan yleisemmin suolistotulehduksena, on ruoansulatuskanavan tulehdus, joka aiheuttaa akuuttia ripulia ja usein myös ruokahalun menetystä, pahoinvointia, oksentelua ja mahakipua. Virusinfektiosta kärsivällä lapsella nousee yleensä myös lievä kuume, ja hän voi kärsiä nuhasta ja yskästä. Sen sijaan bakteerin aiheuttama tulehdus nostaa usein korkean kuumeen ja aiheuttaa veristä ulostetta. Bakteeri-infektiosta kärsivällä lapsella saattaa olla myös kova vatsakipu.
Suolistotulehduksen aiheuttajat
Suomessa lapsen suolistotulehdus johtuu lähes aina virustulehduksesta, jonka aiheuttaa tyypillisesti rota- tai adenovirus. Bakteerien aiheuttamat suolistotulehdukset ovat lapsilla harvinaisia. Joissain tapauksissa sairastelu johtuu pilaantuneesta ruoasta tai vedestä, minkä lisäksi tulehduksen voivat aiheuttaa myös tietyt loiset ja toksiinit.
Tyypillisimmät lapsen suolistotulehduksen aiheuttajat ovat siis seuraavat:
- Virustulehdus. Tavallisimpia aiheuttajia ovat rota- ja adenovirukset.
- Bakteeritulehdus. Yleisimmät aiheuttajat ovat salmonella- ja kampylobakteeri.
- Ruoka-aine- ja lääkeallergiat. Kaikki ruoat eivät välttämättä sovi lapsen keholle, minkä lisäksi tiettyjen lääkkeiden haittavaikutukset voivat aiheuttaa tulehduksen.
- Tarttuvat taudit.
Vaikka nämä ovatkin pienillä lapsilla harvinaisempia ongelmia, suolistotulehduksen voivat aiheuttaa esimerkiksi myös haavainen paksusuolentulehdus, kilpirauhasen liikatoiminta ja Crohnin tauti.
Lasten ripulitaudit tarttuvat ihmisestä toiseen yleensä kosketustartuntana, kun saastuneet kädet tai saastunutta ruokaa laitetaan suuhun. Suolistotulehdus tarttuu helposti ja on siksi erittäin yleinen tauti.
Suolistotulehduksen ehkäisy ja hoito
Kuten jo mainitsimme, suolistotulehdus tarttuu herkästi, ja valitettavasti sen ehkäiseminen on vaikeaa. Koska sairastumisen aiheuttavat virukset ja bakteerit, paras tapa estää tartunta on hygieniasta huolehtiminen. Mitä tulee ruokaan, on parasta välttää raakoja tuotteita ja varmistaa, että lapselle tarjottavat hedelmät ovat pestyjä ja kuorittuja. Luonnollisestikaan pilaantuneeksi epäiltyä ruokaa tai juomaa ei tule nauttia.
Suolistotulehduksiin ei ole olemassa parantavaa lääkettä, vaan elimistön puolustusjärjestelmä parantaa tulehduksen muutamassa päivässä. Tärkeintä on, että sairastavan lapsen riittävä nesteen saanti varmistetaan, minkä lisäksi potilaalle voidaan antaa Osmosal Novum -ripulijuomaa, joka on kehitetty menetettyjen suolojen korvaamiseksi.
Suolistotulehduksen aikana ruoansulatuselimistö on epänormaalissa tilassa, eikä se pysty käsittelemään ruokaa normaaliin tapaan. Siksi jotkut asiantuntijat suosittelevat, että suolistotulehduksesta kärsivälle lapselle tarjotaan vain pehmeitä ruokia. Seuraavia ruoka-aineita ei suositella nautittavan suolistotulehduksen aikana tai välittömästi sen jälkeen:
- Rasvat
- Maitotuotteet
- Makeiset
- Hapokkaat tuotteet
Suolistotulehduksen aiheuttama nestehukka
Suolistotulehduksen pääoire on akuutti ripuli, minkä lisäksi se voi aiheuttaa oksentelua. Molemmat oireet voivat aiheuttaa nestehukkaa, minkä vuoksi lapsen nesteytettynä pitäminen on ensiarvoisen tärkeää. Elimistön kuivumisen oireita ovat tavallista kovempi jano, normaalia vähäisempi virtsaamistarve, voimakas väsymys tai haluttomuus, ärtyneisyys, levottomuus, kuopalla olevat silmät, suun ja huulien kuivat limakalvot sekä kuiva iho. Jos kyseisiä oireita huomataan, tulee lapselle tarjota välittömästi nesteitä, minkä lisäksi on otettava yhteyttä lääkäriin, sillä elimistön kuivuminen on lapselle vaarallinen tila.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Mosqueda R, Rojo, P. Gastroenteritis aguda. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Urgencias Pediátricas SEUP-AEP. 97-102. [En línea].
- Lucero, Y. Etiología y manejo de la gastoenteritis aguda infecciosa en niños y adultos. Rev. Med. Clin. CONDES – 2014; 25(3) 463-472.