Sidekalvotulehduksen leviämisen ehkäisy

18 toukokuu, 2020
Konjunktiviitti eli sidekalvotulehdus on herkästi leviävä tulehdus, joka on yleinen myös lapsilla. Lue tästä artikkelista neuvot siihen, kuinka sidekalvotulehdusta estetään leviämästä.

Sidekalvotulehdus eli konjunktiviitti tunnetaan paremmin niin sanottuna tavallisena silmätulehduksena. Se on yleinen viruksen tai bakteerin aiheuttama silmäsairaus, joka tarttuu helposti etenkin lasten välillä. Tänään kerromme, mitä konjuktiviitin tavallisimmat oireet ovat ja miten sidekalvotulehduksen leviämisen ehkäisy onnistuu.

Sidekalvotulehduksen oireet

Konjunktiviitti tarkoittaa sidekalvon punoitusta ja tulehdusta. Sidekalvo on silmän ulkoinen osa, joka peittää silmämunan valkoista osaa.

Yleisimpiä sidekalvotulehduksen oireita ovat silmien kutina, näön hämärtyminen, rähmäisyys, sekä silmien vettyminen. Nämä oireet tekevät silmäkalvontulehduksesta varsin helpon tunnistettavan.

Jos siis huomaat, että jollakin perheenjäsenelläsi on tämän tyylisiä oireita silmissään, on aika lähteä lääkäriin. Älä odota, että oireet menevät ohi itsestään, sillä sidekalvotulehdus vaatii normaalisti lääkehoitoa.

Älä myöskään itselääkitse oireita, tai käytä kotikonsteja tulehduksen selättämiseen, ennen kuin olet konsultoinut ammattilaista. Ensimmäinen asia, joka sinun tulisi tehdä, on varata aika oftalmologille, eli silmälääkärille, joka voi määrätä sinulle oikean lääkityksen.

Sidekalvotulehduksen leviämisen ehkäisy

Sidekalvotulehdus voi vaikuttaa keneen tahansa, iästä riippumatta. Jos sinulla on sidekalvotulehdus ja pieni vauva, sinun täytyy pitää erityistä huolta hygienian suhteen.

Tämä täytyy pitää mielessä varsinkin silloin, kun käsittelet lapsen leluja, tai pitelet itse vauvaa sylissäsi. Koska pienokaisesi on niin riippuvainen vielä sinusta, hänellä on yhä suurempi riski altistua sidekalvotulehduksen aiheuttamille bakteereille.

Huolellinen käsien pesu

Käsien peseminen on ensimmäinen varotoimi josta sinun tulee huolehtia entistä tarkemmin. Vaikka käsien peseminen onkin jo todennäköisesti osa säännöllisiä aktiviteettejasi, kärsiessäsi sidekalvotulehdusta siitä tulee entistä tärkeämpää.

Muista pestä kädet huolellisesti ja joka sormien välit, sekä käyttää aina pestessä veden lisäksi saippuaa.Muista pestä huolellisesti myös kynsien aluset. Tehdäksesi näin, käytä apunasi kynsiharjaa, jonka harjakset pääsevät paremmin kynnen alle, ja puhdistamaan sormien ihon huolellisesti myös sieltä.

Tämän lisäksi sen perheenjäsenen, jolla sidekalvotulehdus on, tulee ehdottomasti käyttää perheestä erillään olevaa omaa pyyhettä, sekä eri pyyhkeitä käsien, että kasvojen kuivaamiseen.

Vaikka olisitte tottuneet kaikki käyttämään yhteistä pyyhettä, on sidekalvotulehduksen leviämisen estämiseksi tärkeää, että kaikki perheenjäsenet käyttävät omia pyyhkeitä.

Koska käsienpesu on lisääntynyt, sinun kannattaa ottaa käyttöön myös jokin kosteusvoide käsillesi. Tämä johtuu siitä, että jatkuva käsien peseminen voi kuivattaa käsien ihoa, ja tehdä siitä hauraan ja kuivan.

Nuo samaiset kuivat kädet, joihin muodostuu myös ryppyjä helpommin, voivat myös kerätä helpommin bakteereja. Estääksesi tämän, käytä siis kosteusvoidetta käsien pesun jälkeen.

Muut keinot

Sidekalvotulehduksen leviämisen ehkäisy

Konjunktiviitin voi aiheuttaa joko bakteeri, tai virustulehdus. Joka tapauksessa on tärkeää ymmärtää, että kaikki pöpöt ja bakteerit jotka aihettavat sidekalvotulehdusta, eivät elele ainoastaan silmissä. Päinvastoin, niitä voi löytyä vaatteistasi, silmistäsi, käsistäsi, ja lopulta kaikesta mihin olet koskettanut.

Siksi onkin tärkeää laajentaa aluetta, jolla käytät varotoimenpiteitä sidekalvotulehduksen aikana, estääksesi sen leviämisen muihin perheenjäseniin, varsinkin pieniin lapsiin.

Tässä on lista sellaisista varotoimista, joita voit hyödyntää kotona, estääksesi sidekalvotulehdusta leviämästä muihin perheenjäseniin:

  • Käytä puhtaita vaatteita, ja vaihda ne usein. Laita likaiset vaatteet suoraan pesukoneeseen.
  • Pese kasvosi ja kaulasi huolellisesti. Muista myös käsiä pestessäsi pestä ne aina huolellisesti, ja vähintään kyynärpäihisi saakka.
  • Älä käytä meikkiä, varsinkaan silmämeikkiä. Kosmetiikkatuotteiden käyttäminen aiheuttaa vain lisää ärsytystä. Sen lisäksi saatat levittää tulehduksen meikkeihisi, jolloin levität tulehduksen aina takaisin itseesi kun käytät meikkejäsi jatkossa.
  • Pese rintasi ja vaihda vaatteesi ennen vauvan imettämistä.
  • Et voi kontrolloida kaikkea, mutta voit ennaltaehkäistä parhaasi mukaan sidekalvotulehduksen leviämistä. Tiedämme, että se vaatii keskittymistä yksityiskohtiin ja tilapäistä uhrautumista monista asioista. Muista kuitenkin, että on tärkeintä pitää pieni vauvasi, sekä muut perheenjäsenet turvassa tulehdukselta.
  • Vaihda lakanat normaalia useammin.
  • Jos käytät normaalisti piilolinssejä, niin nyt on aika vaihtaa silmälaseihin, siihen asti kunnen sidekalvotulehdus on ohitse. Muista myös pestä silmälasit usein.
  • Älä kuivaa silmiäsi samalla pyyhkeellä kahdesti. Vaikka pyyhe näyttäisikin täysin puhtaalta, siinä on mitä todennäköisimmin jo bakteereja silmistäsi. Voit käyttää kasvojesi kuivaamiseen yhtä hyvin kertokäyttöisiä paperipyyhkeitä kunnen tulehdus on ohi.
  • Älä hiero silmiäsi. Älä, vaikka ne kutiaisivatkin paljon. Silmien hankaaminen vain pahentaa asiaa ja voi pidentää silmätulehduksen kestoa.

Jos sinulla on sidekalvotulehdus ja pieni vauva, sinun tulee pitää erityisen hyvää huolta hygieniasta. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun käsittelet lapsesi leluja tai pitelet vauvaa sylissäsi.

CDC. (2015). Conjunctivitis ( Pink Eye ). https://doi.org/10.1016/B978-0-323-07909-9.00014-3

Mantelli, F., Lambiase, A., & Bonini, S. (2011). Clinical trials in allergic conjunctivits: A systematic review. Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1111/j.1398-9995.2010.02536.x