Sidekalvotulehduksen leviämisen ehkäisy - Äitiyden ihme
 

Sidekalvotulehduksen leviämisen ehkäisy

Konjunktiviitti eli sidekalvotulehdus on herkästi leviävä tulehdus, joka on yleinen myös lapsilla. Lue tästä artikkelista neuvot siihen, kuinka sidekalvotulehdusta estetään leviämästä.
Sidekalvotulehduksen leviämisen ehkäisy

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Sidekalvotulehdus eli konjunktiviitti tunnetaan paremmin niin sanottuna tavallisena silmätulehduksena. Se on yleinen viruksen tai bakteerin aiheuttama silmäsairaus, joka tarttuu helposti etenkin lasten välillä. Tänään kerromme, mitä konjuktiviitin tavallisimmat oireet ovat ja miten sidekalvotulehduksen leviämisen ehkäisy onnistuu.

Sidekalvotulehduksen oireet

Konjunktiviitti tarkoittaa sidekalvon punoitusta ja tulehdusta. Sidekalvo on silmän ulkoinen osa, joka peittää silmämunan valkoista osaa.

Yleisimpiä sidekalvotulehduksen oireita ovat silmien kutina, näön hämärtyminen, rähmäisyys, sekä silmien vettyminen. Nämä oireet tekevät silmäkalvontulehduksesta varsin helpon tunnistettavan.

Jos siis huomaat, että jollakin perheenjäsenelläsi on tämän tyylisiä oireita silmissään, on aika lähteä lääkäriin. Älä odota, että oireet menevät ohi itsestään, sillä sidekalvotulehdus vaatii normaalisti lääkehoitoa.

Älä myöskään itselääkitse oireita, tai käytä kotikonsteja tulehduksen selättämiseen, ennen kuin olet konsultoinut ammattilaista. Ensimmäinen asia, joka sinun tulisi tehdä, on varata aika oftalmologille, eli silmälääkärille, joka voi määrätä sinulle oikean lääkityksen.

Sidekalvotulehduksen leviämisen ehkäisy

Sidekalvotulehdus voi vaikuttaa keneen tahansa, iästä riippumatta. Jos sinulla on sidekalvotulehdus ja pieni vauva, sinun täytyy pitää erityistä huolta hygienian suhteen.

Tämä täytyy pitää mielessä varsinkin silloin, kun käsittelet lapsen leluja, tai pitelet itse vauvaa sylissäsi. Koska pienokaisesi on niin riippuvainen vielä sinusta, hänellä on yhä suurempi riski altistua sidekalvotulehduksen aiheuttamille bakteereille.

Huolellinen käsien pesu

Käsien peseminen on ensimmäinen varotoimi josta sinun tulee huolehtia entistä tarkemmin. Vaikka käsien peseminen onkin jo todennäköisesti osa säännöllisiä aktiviteettejasi, kärsiessäsi sidekalvotulehdusta siitä tulee entistä tärkeämpää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.