Mistä tiedän, onko lapsellani kielen sieni-infektio?
Lasten ja imeväisten immuunijärjestelmä ei ole täysin kehittynyt, mikä edesauttaa sienten kasvua kielellä ja muualla kehossa. Siksi kielen sieni-infektio on melko yleinen pienillä lapsilla, ja se on myös varsin epämukava ja epämiellyttävä vaiva. Jatka lukemista, niin saat tietää siitä lisää.
Mistä kielen sieni-infektio johtuu?
Kielen sieni-infektio, jota kutsutaan myös sammakseksi, johtuu samasta sienestä, joka aiheuttaa emättimen hiivatulehduksia ja vaippaihottumaa. Suun hiivasieni on opportunistinen infektio, joka on melko yleinen vastasyntyneillä vauvoilla. Yleensä elimistö ylläpitää siinä asustavien mikro-organismien tasapainoa, mutta joskus tämä tasapaino horjuu, jolloin ne alkavat lisääntyä eksponentiaalisesti. Nämä ovat merkittävimmät syyt sieni-infektioon:
- Tiettyjen antibioottien tai kortikosteroidien käyttö muiden infektioiden hoitoon.
- Jos äidillä on synnytyksen aikana emättimen hiivatulehdus, vastasyntynyt voi helposti saada tartunnan joutuessaan kosketuksiin sienen kanssa.
- Sylkirauhasten toimintahäiriö.
- Kielen sieni-infektio voi tarttua tuttipullon suuosasta, joten se kannattaa desinfioida huolellisesti sterilointiaineella tai kiehuvassa vedessä kolmen minuutin ajan.
- Hyvin stressaavat elämäntilanteet ja runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio.
Ilmaantuvuus vaihtelee tiettyjen altistavien tekijöiden ja iän mukaan.
Tarttuuko kielen sieni-infektio?
Suun hiivasieni siirtyy helposti toiseen henkilöön suutelun kautta, jolloin joissakin tapauksissa henkilöllä ilmenee tyypillisiä leesioita suussa. Hiivasieni ei kuitenkaan kehity ainoastaan suuhun, vaan se voi aiheuttaa infektioita myös muilla kehon alueilla, eli se voi tarttua toisen henkilön muihinkin kehonosiin. Yleisimpiä tilanteita ovat seuraavat:
- Raskaana olevat naiset, joilla on emättimen hiivatulehdus, voivat tartuttaa infektion vauvaan synnytyksen aikana.
- Jos hiivasienitulehdus on rinnoissa tai nänneissä, sieni voi tarttua vauvaan imetyksessä.
- Jos vauvalla on sammasta, sieni voi tarttua imetyksen aikana äitiin.
Lue myös: Ihon sienitaudit lapsilla
Kielen sieni-infektion oireet
Hiivasieni kasvaa suussa erityisesti kitalaessa ja kielessä. Se voi levitä jopa nieluun tai poskien sisäpinnoille. Kliinisille oireille on ominaista valkeat plakit, jotka näyttävät rakeisilta ja koholla olevilta. Lisäksi niihin voi liittyä seuraavia oireita:
- Kurkkukipu
- Pahanhajuinen hengitys tai ruokahalun ja makuaistin menetys
- Nielemiskipu
- Aktiivinen verenvuoto hangatessa samettimaisia plakkeja
Tietyissä kliinisissä taudinkuvissa esiintyy kuitenkin kivuttomia leesioita ilman muita oireita. Lisäksi hiivasieni-ihottumaa voi esiintyä myös muilla kehon alueilla. Esimerkkejä tästä ovat vaippaihottuma imeväisikäisillä tai sienen leviäminen ruokatorveen aikuisilla.
Miten kielen sieni-infektio diagnosoidaan?
Kun tyypilliset Candida albicans -leesiot kasvavat liiallisesti, niitä voidaan joissakin tapauksissa kutsua hiivatulehdukseksi. Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan kielen sieni-infektiot luokitellaan niiden sijainnin tai kehityksen mukaan:
- Angulaarikeiliitti: Leesioita suupielissä.
- Krooninen kandidiaasi: Tähän kuuluvat eri muodot, kuten erytematoottinen, hyperplastinen, nodulaarinen tai pseudomembranoottinen.
- Akuutti kandidiaasi: Erytematoottinen ja pseudomembranoottinen muoto.
Diagnoosin tekee erikoislääkäri konsultaation aikana. Hän tekee perusteellisen anamneesin ottaen huomioon lapsen sairaushistorian ja altistavat tekijät. Nämä tiedot yhdessä kliinisten löydösten kanssa auttavat lääkäriä tekemään varman diagnoosin. Jos diagnoosista on yhtään epävarmuutta, leesiota voidaan kaapia ja tutkia mikroskoopilla.
Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Lasten yleisimmät suutulehdukset
Suun hiivasieni-infektion hoitovaihtoehdot lapsilla
Useimmissa tapauksissa suun hiivasieni-infektio paranee itsestään. Lääkärin puoleen tulee kuitenkin kääntyä kliinisen taudinkuvan vakavuuden selvittämiseksi ja oikean hoidon saamiseksi. Suun hiivasieni-infektion hoidossa ensisijaisena tavoitteena on pyrkiä lievittämään mahdollisia tunnistettavissa olevia altistavia tekijöitä. Osaa niistä, kuten taustalla olevia sairauksia, on kuitenkin mahdotonta hävittää.
Hoidoksi määrätään yleensä paikallisia tai suun kautta otettavia lääkkeitä (nystatiini, klotrimatsoli tai flukonatsoli). Myös oikeanlaisen suuveden käyttö on välttämätöntä, sillä hyvä terveydentila helpottaa toipumista. Lisäksi tärkeimpiin suosituksiin kuuluvat äärimmäisen tarkat hygieniatoimenpiteet. Esimerkiksi lapsen ei anneta laittaa sormiaan suuhun, tämän kädet pestään säännöllisesti ja vaippa vaihdetaan usein.
Tärkeintä on sieni-infektion ehkäisy
Vaikka sammas on vaarattomien sienten aiheuttama ei-tarttuva infektio, on syytä tehdä tiettyjä varotoimia. Näiden suositusten noudattaminen voi auttaa ehkäisemään hiivasieni-infektioita lapsen kielessä. Jos sinulla on kysyttävää, käänny lääkärin puoleen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sharon V, Fazel N. Oral candidiasis and angular cheilitis. Dermatol Ther. 2010 May-Jun;23(3):230-42. doi: 10.1111/j.1529-8019.2010.01320.x. PMID: 20597942.
- Fang J, Huang B, Ding Z. Efficacy of antifungal drugs in the treatment of oral candidiasis: A Bayesian network meta-analysis. J Prosthet Dent. 2021 Feb;125(2):257-265. doi: 10.1016/j.prosdent.2019.12.025. Epub 2020 Mar 10. PMID: 32165010.
- Vila T, Sultan AS, Montelongo-Jauregui D, Jabra-Rizk MA. Oral Candidiasis: A Disease of Opportunity. J Fungi (Basel). 2020 Jan 16;6(1):15. doi: 10.3390/jof6010015. PMID: 31963180; PMCID: PMC7151112.