Miksi lapset tarvitsevat papilloomavirusrokotteen?
Papilloomavirusrokote tuli markkinoille vuonna 2006. Sen jälkeen monia nuoria ja lapsia on rokotettu eri maissa. Vaikka rokote on tehokas ja turvallinen, vanhemmat usein epäröivät päätöstä. Jos mietit, kannattaako oma lapsi rokottaa ihmisen papilloomavirusta vastaan ja milloin se tulisi tehdä, jatka lukemista.
Mikä on ihmisen papilloomavirus (HPV)?
Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) julkaisemien tutkimusten mukaan ihmisen papilloomavirus aiheuttaa seuraavia sairauksia:
- 60 % peniksen syövistä
- Noin 70 % ulkosynnyttimien ja emättimen syövistä
- Yli 90 % kaikista kohdunkaulan ja peräaukon syövistä
HPV:n kliiniset oireet
Ihmisen papilloomavirus voi tarttua seksissä tai tietyntyyppisissä ihokontakteissa. Se aiheuttaa sukupuolielinten syyliä ja edistää epänormaalien solujen muodostumista, jotka voivat muuttua syöpäsoluiksi.
Missä iässä papilloomavirusrokote kannattaa ottaa?
CDC:n suosittelema rokotusikä on 11–12 vuotta, ennen seksuaalisen aktiivisuuden alkamista. Kuitenkin myös alle 9-vuotiaat lapset voidaan rokottaa turvallisesti. Jopa tätä vanhemmat lapset, nuoret ja 26-vuotiaat voivat hyötyä rokotuksesta. 12. ikävuoden jälkeen rokotetuilla teho kuitenkin heikkenee aiemman virukselle altistumisen vuoksi.
Aluksi rokotetta suositeltiin vain naisille. Vuonna 2018 julkaistut tutkimukset suosittelevat sitä kuitenkin nykyään sukupuolesta riippumatta.
Haittavaikutukset
Papilloomavirusrokotteen yleisimmät haittavaikutukset ovat:
- Rokotuskohdan turvotus, arkuus ja punoitus
- Lievä kuume
- Huimaus ja oksentelu
Jos näitä oireita ilmenee, lääkäri voi määrätä ibuprofeenia tai asetaminofeenia kuumeen ja kivun lievittämiseen. Rokotteen aiheuttamat allergiset reaktiot ovat erittäin harvinaisia.
Kuinka monta annosta rokotusohjelmaan kuuluu?
HPV-rokotteen saa osana kansallista rokotusohjelmaa tai sen voi ostaa apteekista reseptillä. Gardasil 9 -rokote suojaa useilta HPV-kannoilta, joilla on taipumusta aiheuttaa kohdunkaulan syöpää, sekä muilta mahdollisesti vaarallisilta kannoilta.
Näitä kantoja ovat HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ja 58. Cureus -lehden tuoreen julkaisun mukaan yleisimmät ja vaarallisimmat tyypit ovat HPV16 ja HPV18.
Rokotteen annosteluun vaikuttavat muun muassa seuraavat muuttujat:
- Alle 15-vuotiaat: Toinen annos annetaan aikaisintaan 6 kuukauden ja viimeistään vuoden kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Jos rokotteet annetaan alle 5 kuukauden välein, tarvitaan kolmas rokoteannos.
- 15–26-vuotiaat: Tämän ryhmän tulisi saada kolme annosta. Toinen annos tulee antaa 1–2 kuukauden kuluttua ensimmäisestä, kun taas kolmas annos suositellaan antamaan 4 kuukauden kuluttua toisesta rokotteesta. Tämä aikataulu soveltuu myös 9–26-vuotiaille immuunipuutteisille henkilöille.
Papilloomavirusrokotteen hyödyt
Monet vanhemmat ihmettelevät, miksi HPV-rokotetta suositellaan lapsille. Se on ennaltaehkäisevä toimenpide, joka suojaa lapsia vakavilta sairauksilta. Se ei siis ole parannuskeino. Rokote on vielä tehokkaampi, kun se annetaan ennen seksuaalisesti aktiivista ikää. Se antaa suojan ihmisen papilloomavirusta ja sukupuolielinten syyliä vastaan sekä ehkäisee kuutta erityyppistä syöpää.
Vielä muutamia huomioita papilloomavirusrokotteesta
Yhteenvetona voidaan todeta, että papilloomavirusrokote suojaa lapsia, nuoria ja nuoria aikuisia HPV-infektiolta. Tämä on erittäin tärkeää, sillä virus aiheuttaa sukupuolielinten syyliä ja useita syöpätyyppejä. Papilloomavirusrokote kannattaa ottaa ennen seksuaalisesti aktiivista ikää, noin 11–12-vuotiaana. Rokote on tehokas ja turvallinen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cancer Associated with Human Papillomavirus (HPV). [Internet] Disponible en: https://www.cdc.gov/cancer/hpv/basic_info/cancers.htm
- Vaccine (shot) for Human Papillomavirus. [Internet] Disponible en: https://www.cdc.gov/vaccines/parents/diseases/hpv.html
- Harder T, Wichmann O, Klug SJ, van der Sande MAB, Wiese-Posselt M. Efficacy, effectiveness and safety of vaccination against human papillomavirus in males: a systematic review. BMC Med. 2018 Jul 18;16(1):110. doi: 10.1186/s12916-018-1098-3. PMID: 30016957; PMCID: PMC6050686.
- Charde SH, Warbhe RA. Human Papillomavirus Prevention by Vaccination: A Review Article. Cureus. 2022 Oct 7;14(10):e30037. doi: 10.7759/cureus.30037. PMID: 36381816; PMCID: PMC9637390.