Parasetamoli lasten lääkinnässä - Äitiyden Ihme
 

Parasetamoli lasten lääkinnässä

Parasetamoli lasten lääkinnässä

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 10 huhtikuuta, 2020

Lapsille ensisijainen särkylääke tilapäisen kivun hoitoon ja kuumeen alentamiseen on parasetamoli. Se on yleisesti ottaen hyvin siedetty lääkeaine, jonka haittavaikutukset ovat suositusannostuksia noudatettaessa vähäiset. Tänään kerromme, miten parasetamolia käytetään turvallisesti lasten lääkinnässä.

Mitä parasetamoli on ja mihin sitä käytetään?

Parasetamoli eli asetaminofeeni on useissa kipulääkevalmisteissa käytetty lääkeaine. Se lievittää kipua ja alentaa kuumetta, mutta ei tulehduskipulääkkeiden tavoin paranna tulehdusta ja tulehdusreaktioita. Parasetamolin etuna tulehduskipulääkkeisiin nähden on, että se ei vaimenna suoliston limakalvon suojatekijöitä, eikä näin ollen vaurioita tai ärsytä vatsan limakalvoja. Tämän vuoksi pitkäaikaisten kiputilojen hoidossa käytetään parasetamolia tulehduskipulääkkeiden sijaan.

Parasetamolia on käytetty kipulääkkeenä jo yli sadan vuoden ajan, mutta sen vaikutusmekanismi on edelleen epäselvä. Sen toiminnan on arveltu perustuvat keskushermoston prostaglandiinisynteesin estämiseen.

Parasetamoli lasten lääkinnässä

Parasetamolin annostus

Oikein annosteltuna parasetamoli on turvallinen lääkeaine, jonka haittavaikutukset ovat vähäiset. Sen annostusta laskettaessa on huomioitava lääkkeen pitoisuus sekä lapsen ikä ja paino. Suomessa valmistetietoihin hyväksytty annos on yli 3 kuukauden ikäisillä lapsilla itsehoidossa 15 mg/kg korkeintaan kolme kertaa vuorokaudessa ja lääkemääräyksellä 15 mg/kg korkeintaan neljä kertaa vuorokaudessa. Lyhytaikaisessa käytössä enimmäisvuorokausiannos on nuorilla ja aikuisilla 3 g.

Pitkään tai suurina annoksina käytettynä parasetamoli saattaa vaikuttaa maksan ja munuaisten toimintaan, minkä vuoksi sen käytössä ja annostelussa on oltava tarkka ja varovainen. Suurin osa pienten lasten parasetamolimyrkytyksistä on tapaturmaisia. Hyvänmakuiset lääkkeet voivat houkutella lasta, minkä vuoksi lääkkeet on syytä säilyttää lukitussa tilassa. Lapselle kannattaa myös opettaa, että kyseessä ei ole karkki tai muu herkku, vaan lääke, jonka ensisijainen tehtävä on hoitaa.

Parasetamoli lasten lääkinnässä

Parasetamolia on saatavilla lapsille tavallisten tablettien lisäksi suun kautta otettavana hyvänmakuisena oraalisuspensiona, suussa liukenevina tabletteina ja peräpuikkoina. Suun kautta annosteltuna saadaan nopeampi ja tehokkaampi vaikutus kuin peräpuikkoja käytettäessä.

Parasetamolin vasta-aiheet

Parasetamolin iso etu on, että sillä on hyvin vähän vasta-aiheita. Vakavasta maksasairaudesta kärsivien lasten ei sitä kuitenkaan tule käyttää. Sama pätee lapsiin, jotka ovat allergisia kyseiselle lääkeaineelle.

Parasetamolin käytön tiedetään voivan lisätä lasten ja nuorten ihottumaa ja muita allergisia oireita. Tämän arvellaan johtuvan immuunivasteen heikentymistä ja siitä seuraavaa tulehduksen pitkittymistä, joka voi laukaista myös astmaoireita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.