Miten painelu-puhalluselvytys tehdään lapselle?
Painelu-puhalluselvytys viittaa toimiin, jotka tulee tehdä silloin, kun potilaan sydän on pysähtynyt. Mutta miten painelu-puhalluselvytys tehdään lapselle? Sinun on tärkeää tuntea elvytyksen annon perusteet, kun kyseessä on lapsipotilas.
Painelu-puhalluselvytyksen taitaminen sekä sen nopea soveltaminen käytännössä voi pelastaa lapsen hengen. Tässä artikkelissa esittelemme perusohjeet siihen, miten painelu-puhalluselvytys tehdään lapselle.
Mitä painelu-puhalluselvytys tarkoittaa?
Painelu-puhalluselvytys on sarja toimintoja, jotka tulee toteuttaa silloin, kun potilaan sydän on pysähtynyt. Näitä toimintoja tulee soveltaa jatkuvasti siihen saakka, kunnes ensihoito saapuu paikalle oman elintoimintojen ylläpitämiseen tarkoitetun laitteistonsa kanssa.
Useimmat sydänpysähdykset tapahtuvat sairaalaympäristön ulkopuolella. Usein ne johtuvat jostakin onnettomuudesta. Elvytystoimenpiteiden tunteminen sekä tieto siitä, kuinka niitä hyödynnetään käytännössä, on elintärkeää. Niiden tarkoituksena on ylläpitää potilaan elintoimintoja, toisin sanoen pitää potilas hengissä.
Mitä nopeammin ja tehokkaammin potilas saa painelu-puhalluselvytystä, sitä suurempi mahdollisuus hänellä on selvitä hengissä. Elvytys myös laskee potilaan todennäköisyyttä kärsiä vakavista jälkiseurauksista. Jokainen minuutti ilman painelu-puhalluselvytyksen hyödyntämistä vähentää potilaan mahdollisuutta selvitä hengissä 10 %.
Kuka voi elvyttää painelu-puhalluselvytyksen avulla?
Tämä elvytysmenetelmä on suunniteltu niin, että kuka tahansa voi suorittaa elvytyksen ilman erityistä lääketieteen tuntemusta.
Jo peruskouluissa ja toisen asteen kouluissa lapset käyvät ensiapukurssin, jossa painelu-puhalluselvytystä opetetaan. Elvytystekniikan harjoittelu nuken avulla sekä hätätilanteiden simulointiharjoitukset opettavat helposti kenet tahansa antamaan painelu-puhalluselvytystä tosipaikan tullen.
Sinua saattaisi kiinnostaa tämä artikkeli: Kuinka toimia, jos vauva on vaarassa tukehtua maitoon?
Milloin käyttää painelu-puhalluselvytystekniikkaa lapseen?
Kuten aiemmin mainitsimme, suosittelemme käymään ensiapukurssin, jossa voit harjoitella ja simuloida erilaisia hätätilanteita. Seuraavaksi esittelemme perusohjeet painelu-puhalluselvytykseen.
Mitä sinun tulisi ensiksi tehdä, jos näet lapsen lyyhistyneenä maassa? Selvitä, onko lapsi tajuissaan ja hengittääkö hän normaalisti.
- Onko lapsi tajuissaan? Saadaksesi tämän selville taputa lasta olkapäähän ja huuda kovalla äänellä nähdäksesi, reagoiko lapsi. Jos lapsi ei reagoi, soita hätänumeroon ja jatka seuraavaan kohtaan.
- Hengittääkö lapsi normaalisti? Testataksesi lapsen hengitystä sinun tulee katsoa, kuunnella ja tunnustella. Tee ensiksi otsa-leuka-liike lapsen maatessa selällään. Laita toinen käsi potilaan otsalle ja toisen käden kaksi sormea potilaan leualle. Kallista lapsen päätä taaksepäin avaten hänen hengitystiensä. Mene sitten niin lähelle lapsen suuta kuin mahdollista.
- Katso, nouseeko lapsen rintakehä hengityksen tahtiin.
- Kuuntele, kuuletko lapsen hengitystä.
- Tunnustele, tuleeko potilaan suusta ilmavirtaa.
- Jos kymmenen sekunnin jälkeen olet varma, että lapsi ei hengitä, kyseessä on sydämenpysähdys. Tässä vaiheessa on syytä aloittaa painelu-puhalluselvytys lapselle.
Miten painelu-puhalluselvytys tehdään lapselle?
Aloita painelu-puhalluselvytys puhaltamalla potilaan suuhun viisi kertaa. Se tapahtuu tällä tavalla: avaa suusi ja ympäröi sillä lapsen suu täysin. Ota syvä henkäys ja puhalla ilmaa lapsen suuhun. Sinun tulee tarkkailla lapsen rintakehää, nouseeko se. Anna ilman tulla ulos itsestään ja toista sama antamalla potilaalle ilmaa viisi kertaa.
Viiden puhalluksen jälkeen tulee potilaalle antaa sydänpainelua. Aseta toisen käden kämmentyvi keskelle lapsen rintakehää ja suorista kyynärpääsi. Kun annat potilaalle sydänpainelua, tulee sinun varmistaa, että lapsen rintakehä painuu alaspäin noin neljän senttimetrin verran.
Tästä eteenpäin vaihtele 30 painelun ja kahden puhalluksen välillä minuutin verran. Jos ambulanssi ei ole tullut paikalle, jatka elvytyksen antamista puhaltamalla ilmaa kaksi kertaa ja painelemalla sen jälkeen 30 kertaa, kunnes lapsi virkoaa tai ensihoitohenkilökunta saapuu paikalle.
Sinua saattaisi kiinnostaa tämäkin artikkeli: Lapsen anafylaksia: Syyt, oireet ja hoito
Tiivistettynä
Jokaisen tulisi tunnistaa sydämenpysähdys sekä oppia regoimaan oikein ja nopeasti. Muista, painelu-puhalluselvytys pelastaa ihmishenkiä!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Soporte Vital Básico en el paciente Pediátrico: Recomendaciones 2010 [Internet]. [cited 2020 Feb 7]. Available from: https://anestesiar.org/2010/soporte-vital-basico-en-el-paciente-pediatrico-recomendaciones-ilcor-2010/
- Muñoz Villa A, Para E, Extranjero EL, Cedrato AE, Aires B, Ferreira ) N Cordeiro, et al. Novedades y actualizaciones en RCP pediátrica [Internet]. 2016 [cited 2020 Feb 7]. Available from: http://www.ergon.es