Ranteen jännetulehdus lapsilla: mitä on hyvä tietää
 

Ranteen jännetulehdus lapsilla: mitä on hyvä tietää

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit auttaa videopelejä pelaavaa lasta pitämään huolta terveydestään ja ehkäisemään vammoja, kuten ranteen jännetulehdusta.
Ranteen jännetulehdus lapsilla: mitä on hyvä tietää
Maria Elisa Lisotti Luppi

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Maria Elisa Lisotti Luppi.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Viettävätkö lapsesi tunteja videopelien parissa? Tämä voi vaikuttaa haitallisesti heidän fyysiseen terveyteensä. Ranteen jännetulehdus on lapsilla yhä yleisempi vaiva, ja uusiutusmisriskin välttämiseksi se vaatii useiden viikkojen toipumisaikaa.

Tekniikan kehittyminen ja näyttöjen jatkuva tuijottaminen on saanut lapset kärsimään aiempaa useammin fyysisistä sairauksista. Pitkäaikainen huono asento aiheuttaa ongelmia, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti lasten elämänlaatuun.

Alla kerromme, mitä ranteen jännetulehdukesesta hyvä tietää ja miten sen voi välttää.

Mistä ranteen jännetulehdus lapsilla johtuu?

Jännetulehdus (tendoniitti) on nimensä mukaisesti jänteiden tulehdusta, joka on seurausta saman nivelen tai nivelryhmän jatkuvasta liikarasituksesta. Se on yleinen vaiva tennispelaajilla ja golfaajilla sekä äideillä, jotka kantavat vauvaansa useita tunteja päivässä.

Rannekivusta johtuvat lääkärikäynnit ovat kuitenkin lisääntyneet merkittävästi myös lapsilla. Tämä näyttäisi johtuvan pitkäaikaisesta pelaamisesta konsoleilla tai muilla elektronisilla laitteilla.

Jännetulehduksessa esiintyy ärsytystä lihaksen ja luun liittävän jänteen säikeissä. Jos niiden eheys kärsii, kyseessä on tendinoosi. Jos tulehdus on niitä ympäröivässä tupessa, sitä kutsutaan tenosynoviitiksi eli jännetuppitulehdukseksi.

Jälkimmäisestä tunnetuin on de Quervainin tenosynoviitti, joka vaikuttaa peukalolihasten jänteisiin ja niitä ympäröivään tuppeen.

Videopelien pitkäaikaisen pelaamisen vaikutukset

Videopelien pelaamisesta johtuva ranteen jännetulehdus on yleistymässä lapsilla.

Kuten missä tahansa pitkään jatkuvassa toiminnassa, virheasento ja aktiivisten taukojen puute voivat johtaa vakaviin terveysongelmiin.

Aivan kuten aikuisia kehotetaan pitämään taukoja töissä, myös lasten on tauotettava tunteja jatkuva videopelaaminen. Näin on ennen kaikkea siksi, että nykypäivän digitaaliset pelit ovat yhä kiinnostavampia ja lapset menettävät näytön edessä helposti ajantajunsa.

Joskus lapset istuvat aikuisille suunniteltujen työpöytien ääressä, toisinaan taas sohvalla television edessä. Peliin keskittyessään he ylläpitävät epäergonomista asentoa, rasittavat lihaksiaan ja tekevät samoina toistuvia liikkeitä käsillään.

Videopelien pelaamisesta johtuvat rasitusvammat riippuvat siitä, minkä tyyppisestä aktiviteetista on kyse ja millaisia peliohjaimia käytetään. Mutta kaiken kaikkiaan ranteen jännetulehdus on lapsilla seurausta jatkuvasta sauvaohjaimen käytöstä.

Lasten jännetulehduksen hoito

Lääkärin arvion ja oikean diagnoosin jälkeen ensimmäinen toimenpide on pitää taukoa vaivan aiheuttaneesta toiminnasta.

Sekä vanhempien että lasten on syytä ymmärtää, kuinka tärkeää on lopettaa vamman aiheuttanut toiminta, kunnes oireet paranevat.

Lepo on kaikissa tapauksissa parasta yhdistää fysioterapiaan. Tämä auttaa kudoksia paranemaan kunnolla ja estää vamman uusiutumista.

Asianmukaisen hoidon laiminlyönnissä ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden noudattamatta jättämisessä on se riski, että vamma voi kestää pitkään ja pahentua.

Hoito aloitetaan vähentämällä nivelen liikkuvuutta (rannetuen tai lastan avulla), tukemalla rannetta ja antamalla sen levätä. Rannetukea tulee käyttää vain hetkittäin, pääasiassa päivittäisten askareiden yhteydessä.

Lisäksi lapsen tulee tehdä venytysharjoituksia, jotta jänteiden joustavuus ja toimivuus säilyvät. Vähitellen aletaan tehdä aktiviteetteja, joilla vahvistetaan vammautuneita alueita.

Fysioterapeutit käyttävät ei-invasiivisia menetelmiä, kuten syvää poikittaista hierontaa (eli Cyriax-hierontaa), tai invasiivisia menetelmiä, kuten akupunktiota. Neulojen kautta välitetään galvaanista virtaa, mikä aiheuttaa muutoksia vaurioituneessa jännekudoksessa. Yleisimmät tekniikat ovat nimeltään EPI (kudoksensisäinen perkutaaninen elektrolyysi) ja MEP (perkutaaninen mikroelektrolyysi), ja molemmat antavat erittäin hyviä tuloksia.

Jos lapsesi pelaa videopelejä, pidä nämä varotoimet mielessä

Lasten kanssa on tärkeää pitää yllä hyvää kommunikaatiota ja tarjota heille laatuaikaa. Jos lapsesi on innokas videopelien pelaaja, voi tuntua lähes mahdottomalta käskeä häntä lopettamaan se. Voit kuitenkin pyytää häntä noudattamaan alla olevia vinkkejä, joiden avulla hän voi pitää huolta terveydestään mielipuuhaansa lopettamatta.

Lapsena kärsityt tuki- ja liikuntaelimistön vammat voivat aiheuttaa pitkäaikaisia seurauksia, kuten jänteiden fibroosia tai välilevytyrän. Pidä mielessä seuraavat asiat ehkäistäksesi ranteen jännetulehdusta, selkärangan poikkeavuuksia, lihaskipuja ja muita vaivoja:

  • Pidä aktiivisia taukoja: Muistuta lastasi pitämään taukoja, liikkumaan ja vaihtamaan asentoa vähintään 45 minuutin välein. Voit myös tehdä hänen kanssaan venytyksiä auttaaksesi häntä pitämään lihakset notkeina.
  • Mukauta huonekalut lapsille sopiviksi: Auta lastasi asettumaan mukavasti istuimelle, jossa on ristiselän tuki ja jossa jalkapojat pysyvät tiukasti lattiassa. Käsivarsien tulee levätä pöytää vasten, jotta hartiat pysyvät rentoina. Näytön tulee olla riittävän korkealla, jotta lapsi pystyy katsomaan suoraan eteen.
  • Ota avuksi kunnon ruokavalio ja riittävä vedenjuonti: Terveellinen ruokavalio sekä riittävä vedenjuonti auttavat pitämään lihakset paremmassa kunnossa.
  • Kannusta vapaa-ajan liikuntaan: Liikunta tarjoaa monia terveyshyötyjä kaikenikäisille lapsille. Ehdota lapsellesi jotain kiinnostavaa tekemistä, jotta hän suostuu lähtemään välillä uloskin.
Lasten on hyvä harrastaa liikuntaa ulkona videopelien pelaamisen vastapainoksi.

Lasten teknologisten laitteiden käyttö

Lopuksi on hyvä muistuttaa, että lasten elektroniikkalaitteiden käyttö on aikuisten vastuulla. Tästä syystä vanhempien on rajoitettava ja valvottava niiden käyttöä, jotta se pysyisi kohtuullisena.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • MedlinePlus en español [Internet]. Bethesda (MD): Biblioteca Nacional de Medicina (EE. UU.). Tenosinovitis; [actualizado 05 octubre 2021; revisado 25 jul. 2020; consulta 10 oct. 2021]. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001242.htm
  • Jalink, Maarten B., et al. Nintendo related injuries and other problems. Bmj 349 (2014).
  • Benegas E, et al. Frecuencia de Tendinitis de De Quervain en estudiantes de medicina y su relación con el uso de smartphones. Rev. Par. Reumatol. 2019;5(1):03-07. Disponible en: https://core.ac.uk/download/pdf/324103041.pdf
  • Bueno, Antonio Jurado, and Iván Medina Porqueres. Tendón: valoración y tratamiento en fisioterapia. Paidotribo, 2011.
  • Martínez Pizarro, Sandra. Electrólisis percutánea intratisular en el tratamiento del dolor. Revista Cubana de Medicina Militar 2020, 49.2.
  • d’Almeida, Santiago Marcelo, Rodrigo Marcel Valentim da Silva, and Oscar Ariel Ronzio. Nivel de satisfacción sobre la seguridad y complicaciones a cuatro años de la introducción de la técnica Microelectrólisis Percutánea (MEP®) Sport como práctica fisioterapéutica. Fisioterapia e Pesquisa 26 (2019): 190-195.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.