6 kotikonstia lasten närästykseen
 

6 kotikonstia lasten närästykseen

Lapsilla voi esiintyä närästystä silloin, kun he ovat ylipainoisia, heidän ruokavalionsa ei ole optimaalinen ja jos ruokatorven sulkijalihas ei toimi kunnolla.
6 kotikonstia lasten närästykseen

Viimeisin päivitys: 09 marraskuuta, 2022

Aikuisten tavoin lapsetkin voivat kärsiä närästyksestä, ja toisinaan se on seurausta gastroesofageaalisesta refluksista. Tämä sairaus ilmenee, kun ruokatorven sulkijalihas ei toimi kunnolla ja mahalaukun sisältämää ruokaa tai nestettä pääsee palaamaan sinne takaisin. Seurauksena on epämiellyttävä polttava tunne. Tänään jaamme 6 kotikonstia lasten närästykseen.

Vaikka närästys on tyypillinen aikuisiän oire, tietyissä olosuhteissa se kehittyy myös lapsille. Esimerkiksi silloin, kun lapsi on saanut tartunnan Helicobacter Pylori -bakteerista.

Ihan ensiksi tulee selventää, että närästyksen esiintyessä ensimmäistä kertaa lapsi on parasta viedä lääkäriin, sillä mahdollisia syitä on useita ja oikeanlainen hoito edellyttää tarkan syyn tunnistamista. Ongelma tulee hoitaa mahdollisimman pian, jotta ehkäistään peruuttamattomat muutokset ruokatorven epiteelissä.

Miten lievittää närästyksen tunnetta lapsilla?

Lapsella on kipua.

Närästysoireiden lievittämiseksi lapsen ruokavalioon ja joihinkin arjen tottumuksiin on pakko tehdä tiettyjä muutoksia. Tässä on 6 kotikonstia lasten närästykseen.

1. Vältä ärsyttäviä ruokia

Current Opinion in Gastroenterology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mausteisia ja rasvaisia ruokia sekä hiilihapotettuja ja kofeiinipitoisia juomia tulee välttää. On tärkeää huomata, että myös suklaa voi aiheuttaa jonkin verran mahalaukun ärsytystä ja pahentaa vaivaa, minkä vuoksi sen syöntiä kannattaa rajoittaa.

2. Varaa riittävästi aikaa ruokailuun

Kiire saa hotkimaan ruokaa ja nielemään enemmän ilmaa. Kiireessä syöminen johtaa suurempiin ruoka-annoksiin ja aterian jälkeiseen raskaaseen oloon.

Siksi ruokailuun kannattaa varata aikaa, laittaa suuhun pieniä palasia kerrallaan ja syödä hitaasti. Näin ruoka tulee pureskeltua kunnolla ja ruoansulatus helpottuu.

3. Älä mene nukkumaan heti iltapalan jälkeen

On tärkeää välttää nukkumaanmenoa heti syömisen jälkeen ja antaa mahalaukulle pari tuntia aikaa tyhjentyä kokonaan. Etenkin runsaan aterian jälkeen, sillä ruoansulatus on tällöin yleensä entistä hitaampaa.

4. Nuku pää koholla

Yksi hyvä vaihtoehto on nukkua ylävartalo hieman kohotettuna. Tällä tavoin ruoan on vaikeampi nousta ruokatorveen painovoiman vuoksi, mikä lievittää oireita merkittävästi. Vielä parempi on nukkua vasemmalla kyljellä.

5. Pidä koti savuttomana

Tupakointia sisätiloissa tai lapsen lähettyvillä tulee välttää, sillä tupakansavun on osoitettu lisäävän ongelman esiintyvyyttä. Tupakoinnin haitat eivät yleensä vaikuta ainoastaan sauhuttelijaan, vaan myös hänen ympärillään olevien ihmisten terveyteen.

6. Käytä väljiä vaatteita

Myös tiukkoja vaatteita kannattaa välttää, sillä vatsaan kohdistuva paine saa ruoan nousemaan ruokatorveen. Tätä tapahtuu pääasiassa silloin, kun sulkijalihas ei toimi kunnolla.

Ylipaino altistaa lapset refluksille

Ylipaino altistaa lapset närästykselle.

Mainittujen strategioiden lisäksi on tärkeää harrastaa liikuntaa osana terveellisten elämäntapojen omaksumista.

Ylipaino ja lihavuus ovat närästystä pahentavia tekijöitä, sillä runsas vatsarasva painaa mahalaukkua edistäen refluksia. Toisaalta myös istuva elämäntapa on yhteydessä tiettyihin aineenvaihdunnan ja ruokavalion muutoksiin, jotka liittyvät suoraan tähän vaivaan.

Milloin mennä lääkäriin?

Lapsen närästys raskaan ja mausteisen aterian jälkeen voi olla toisinaan normaalia. Oire ei kuitenkaan saisi toistua säännöllisesti, koska tämä voi viitata poikkeavuuteen ruoansulatuskanavan toiminnassa.

Jos oireet eivät parane näillä toimenpiteillä, lapsi on vietävä lääkäriin. Lääkäri osaa suositella sopivaa lääkehoitoa taustalla olevan ongelman ratkaisemiseksi ja lapsen elämänlaadun parantamiseksi. Luonnonmukaiset hoitokeinot tulee kuitenkin aina mahdollisuuksien mukaan asettaa lääkkeiden edelle.

Lasten närästys on ongelma, joka on hoidettava

Myös lapset voivat kärsiä närästyksestä, mutta sairaus on usein hoidettavissa. On parasta puuttua ongelman syyhyn, jotta se ei taas hetken kuluttua toistuisi. Tämä mielessä pitäen on tärkeää pitää paino hallinnassa, kohentaa ruokavaliota ja omaksua terveellisempiä elämäntapoja.

Toisaalta on myös tärkeää välttää tupakan kaltaisia myrkkyjä kotona, erityisesti lasten läsnäollessa. Tupakansavun hengittäminen on erittäin haitallista, ei vain ruoansulatukselle, vaan myös keuhkoille ja keholle yleisesti.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.