Kaikki mitä enterovirusinfektioista tulee tietää
 

Kaikki mitä enterovirusinfektioista tulee tietää

Enterovirukset tarttuvat hengitysteiden eritteiden (yskä, lima, aivastelu) kautta tai uloste-suutietä.
Kaikki mitä enterovirusinfektioista tulee tietää
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhemmat eivät luonnollisestikaan halua lastensa sairastuvan ja pyrkivät tekemään kaikkensa pitääkseen heidät terveinä. Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista, sillä lasten immuunijärjestelmä ei ole aina tarpeeksi vahva taistelemaan esimerkiksi enterovirusinfektioita vastaan. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä enterovirusinfektioista tulee tietää.

Enterovirukset ovat hyvin yleinen virusryhmä ja ne aiheuttavat useimmiten vain lieviä vaivoja. Ne kuuluvat Picornaviridae -heimoon, joka tulee sanoista “pico” (hyvin pieni) ja  “RNA” (ribonukleiinihappo). Pikornavirukset jaetaan neljään pääasialliseen alaryhmään:

  • Aftovirukset. Tämä on eläinten patogeeninen virus.
  • Kardiovirukset. Tämäkään ei ole peräisin ihmisestä.
  • Enterovirukset. Poliovirus, coxsackievirus A1–A24, coxsackievirus B1–B6, ECHO-virus 1–34 ja enterovirus 68–71.
  • Rinovirukset. Nämä jaetaan alaluokkiin 1–100.

On tärkeää olla tietoinen näistä moninaisista viruksista, jotka iskevät sinnikkäästi etenkin perheen pienimpiin. Kukin näistä virustyypeistä aiheuttaa erilaisia vaivoja, ja niitä hoidetaan omalla tavallaan.

Vanhempien on hyvä tietää kaikki oleellinen enterovirusinfektioista lapsilla.

Kaikki mitä enterovirusinfektioista tulee tietää

Enterovirusinfektioiden aiheuttamat oireet

Vanhempien tulee pitää silmällä mahdollisia lapsen voinnissa tapahtuvia muutoksia. Voinnin heikkeneminen ja käytöksen muuttuminen ovat yleensä ensimmäisiä merkkejä, jotka saavat vanhemmat viemään lapsensa lääkäriin.

Enterovirukset tarttuvat hengitysteiden eritteiden kautta (yskä, lima, aivastelu) tai uloste-suutietä. Huonoissa hygieniaolosuhteissa elävät lapset saavat tämän virustartunnan todennäköisemmin.

Vaikka mikään ei luultavasti poista vanhempien huolta näistä taudinaiheuttajista, on erittäin tärkeää pitää yllä tiettyjä tottumuksia ja rokottaa lapsi näitä viruksia vastaan aikailematta.

Enterovirus tarttuu uloste-suutietä tai hengitysteiden eritteiden kautta.

Katsotaan nyt, millaisia oireita enterovirukset aiheuttavat:

  • Yleinen huonovointisuus
  • Lämpö
  • Nenän tukkoisuus
  • Vatsavaivat
  • Suun haavaumat
  • Ihottumat

Enterovirukset ovat vastuussa sellaisista sairauksista kuin nielutulehdus, mahatauti, vatsakipu, ripuli ja flunssa. Ne voivat aiheuttaa myös vakavampia sairauksia, kuten aseptisen aivokalvontulehduksen, enkefaliitin tai myeliitin (selkäytimen tulehduksen).

Enterovirukset aiheuttavat erilaisia sairauksia.

Enterovirusinfektioiden hoito

Tällä hetkellä terveydelle vaarallisimmat serotyypit ovat A71 ja D68. Asiantuntijoiden mukaan varoitusmerkkejä ovat vapina, uneliaisuus, huimaus, päänsärky ja kuume. Jos lapselle kehittyy näitä oireita, ota välittömästi yhteys lääkäriin.

Kaikkia enteroviruksia vastaan ei vielä ole rokotetta, joten paras tapa ehkäistä niitä on muistaa hyvät hygieniatottumukset, kuten käsienpesu vaipanvaihdon jälkeen tai lasten auttaminen vessassa, suun peittäminen yskimisen tai aivastamisen ajaksi, nenäliinan käyttö jne.

Jos lapsesi on huonovointinen, ota välittömästi yhteys lastenlääkäriin ja kysy neuvoa.

Tietoa polioviruksesta

Polio on yksi vaikeimmista lapsiin vaikuttavista sairauksista, sillä sen merkittävin seuraus on kehon alaraajojen halvaantuminen. Tartunnan saaneilla lapsilla ei esiinny aluksi mitään spesifisiä oireita, mikä hankaloittaa tilannetta, sillä ongelmaan ei osata puuttua.

Halvaus vaikuttaa kehoon nopeasti estäen tiettyjen lihasten toiminnan ja heikentäen motorisia kykyjä. Toipuminen voi tapahtua 18 kuukauden – 3 vuoden kuluttua tartunnan saamisesta, mutta lapselle voi jäädä pysyviä liikkumisvaikeuksia.

P olioon ei edelleenkään ole parantavaa hoitoa, mutta eräät kehitteillä olevat tutkimukset antavat vielä toivoa. Sairautta vastaan on kuitenkin keksitty rokote, joka kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan.

Vanhempien on tunnettava enterovirusten riskitekijät ja noudatettava tarkoin lastenlääkärin neuvoja. Älä hätäänny, jos lapsesi on huonovointinen, vaan vie hänet hoitoon ajoissa ja noudata lääkärin antamia suosituksia.

Maailmassa on miljoonia viruksia, joille lasten täytyy altistua, jotta heidän immuunijärjestelmänsä kehittyisi. Tärkeintä on pitää tilanne aina hallinnassa, huolehtia hyvästä hygieniasta ja opettaa lapsia välttämään kontaktia saastuneisiin ja vaarallisiin elementteihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.