Halkeilevat huulet lapsilla: syyt ja suositukset
 

Halkeilevat huulet lapsilla: syyt ja suositukset

Kuivat ja halkeilevat huulet on yleinen ongelma lapsilla. Huulten kuivumista ja halkeilua voi ehkäistä ja hoitaa monilla kotikonsteilla.
Halkeilevat huulet lapsilla: syyt ja suositukset

Viimeisin päivitys: 30 tammikuuta, 2022

Huulet ovat yksi niistä kehonosista, jotka ovat eniten alttiina ympäristön haitoille. Tämän vuoksi kuivat ja halkeilevat huulet on lapsilla yleinen vaiva. Huulten kuivumista ja halkeilua voivat aiheuttaa sääolosuhteet, tuuli, kylmyys tai elimistön kuivuminen.

Mistä johtuvat halkeilevat huulet lapsilla?

Kaksi yleisintä syytä halkeileviin ja kuiviin huuliin ovat nestevaje ja mekaaninen ärsytys. Tässä kuitenkin muutama lisää.

UV-säteet

Harva ihminen suojaa huuliaan ultraviolettisäteiden ja auringon haittavaikutuksilta. Chronic Diseases in Canada -lehden tutkimusten mukaan auringon ultraviolettisäteilyn on arvioitu aiheuttavan noin 93 % ihosyövistä ja noin puolet huulisyövistä.

Kuivat ja halkeilevat huulet on yleinen vaiva lapsilla.

Huulten iho on erittäin ohutta ja herkkää, ja siitä puuttuu melaniinipigmentti, joka muualla ihossa toimii luonnollisena suojana.

Lääkkeiden sivuvaikutukset

Joidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksena voi olla huulten kuivuminen ja siitä johtuva halkeilu. Yksi tällaisista lääkkeistä on isotretinoiini, jonka haittavaikutukset riippuvat annoksesta. Tällaiset lääkkeet voivat aiheuttaa kuivuutta myös silmissä ja muualla kehossa.

Halkeilevat huulet lapsilla voivat johtua sairauksista

Monet sairaudet ja muut terveysongelmat voivat oireilla kuivina ja halkeilevina huulina. Niitä ovat muun muassa seuraavat:

Quintessence Internationalin tutkimusten mukaan pelkkä yksittäinen iho-oire, kuten halkeilevat huulet, voi toisinaan olla merkki ihosairaudesta.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: D-vitamiinin puutteen aiheuttama riisitauti

Kylmyys

Talvella huulet kuivuvat ja halkeilevat herkästi. Syynä on talirauhasten puuttuminen huulten limakalvoilta, minkä vuoksi niihin ei pysty muodostumaan suojaavaa lipidikerrosta. Siksi huulet ovat alttiita ulkoisten tekijöiden aiheuttamille haitoille.

Allergiset reaktiot

Atooppisesta ihottumasta kärsivät ihmiset ovat alttiimpia huulten rikkoumille ja kuivumiselle.

Syynä vaivaan voivat olla myös allergiset reaktiot ei-hypoallergeeniselle kosmetiikalle, jota löytyy lasten leikkeihin tarkoitetuista meikkiseteistä.

Halkeilevat huulet lapsilla voivat johtua huulten lipomisesta

Vastoin yleistä uskomusta huulten jatkuva kosteuttaminen syljellä kuivattaa niitä entisestään, minkä seurauksena ne sitten halkeilevat. Tämä voi aiheuttaa jopa kipua ja pientä verenvuotoa.

Suosituksia huulten kuivumisen ja halkeilun ehkäisemiseksi

Huulten kuivumista ja halkeilua voi ehkäistä ja hoitaa tietyillä konsteilla. Jotkut niistä tosin ovat hankalampia toteuttaa lasten kohdalla.

Huulia ei tulisi lipoa kielellä

Lapsilla on tapana lipoa huuliaan, jopa huomaamattaan. He saattavat tehdä niin huulten kosteuttamiseksi, mutta lopputulos on juuri päinvastainen.

Koostumuksestaan johtuen sylki haihtuu yleensä nopeammin, ja huulet kuivuvat entistä enemmän. Lisäksi suunympärys alkaa kärsiä ihottumasta ollessaan jatkuvasti kosketuksissa syljen kanssa.

Kuivumisen myötä huulet halkeilevat ja niiden herkkä iho kuoriutuu, ja lapset saattavat pureskella tai repiä irti kuivunutta ihoa. Tämä pahentaa huulten halkeamia, jos et toimi nopeasti.

Pienet lapset eivät myöskään voi olla laittamatta suuhunsa ja pureskelematta leluja tai muita esineitä. Tämä voi pahentaa tilannetta useallakin tavalla: esineissä voi esimerkiksi olla likaa, tai ne voivat vahingoittaa huulia (ja myös hampaita) entistä enemmän.

Pidä yllä nestetasapainoa

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio sekä riittävä nesteensaanti auttaa pitämään koko ihon hyvässä kunnossa.

Vettä tulisi juoda noin kahdeksan lasillista päivässä, jo ennen janon tunteen syntymistä. Janon tunne merkitsee sitä, että kehossa on jo nestevaje.

Vilkaise lasten hammastahnaa

Monet hammastahnat sisältävät natriumlauryylisulfaattina tunnettua yhdistettä, joka aiheuttaa niiden vaahtoamisen. Sitä käytetään jopa saippuoissa ja shampoissa. Tämä yhdiste poistaa iholta suojaavan lipidikerroksen. Suojan puuttuminen aiheuttaa huulissa voimakasta ärsytystä, mikä voi saadat ne halkeilemaan.

Pojalla on kuivat ja halkeilevat huulet.

Nenän kautta hengittäminen

Kun lapsella on ollut hengitysteiden sairaus, jonka vuoksi hän on joutunut hengittämään suun kautta, hän saattaa jatkaa sitä vielä toivuttuaankin.

Nenän kautta hengittämistä voivat vaikeuttaa allergia, tukkoisuus tai paha flunssa. Tämä johtaa herkemmin kuiviin ja halkeileviin huuliin.

Huulirasva

Hyviä vaihtoehtoja ovat karitevoita, aloe veraa, vaseliinia, kaakaovoita tai hyaluronihappoa sisältävät huulirasvat. Kaupoissa myydään monia erilaisia hoito- ja kosteustuotteita huulille, ja jopa aurinkovoiteita ultraviolettisäteiden haittavaikutusten ehkäisemiseksi. Pyri välttämään makuhuulirasvoja, jotta lapsi ei tuntisi kiusausta nuoleskella huuliaan.

Kotikonsteja kuiviin ja halkeileviin huuliin

Noudata yllä olevia suosituksia, suojaa lapsi kylmältä tai yritä saada tukkoinen nenä auki, jotta lapsi ei hengittäisi suun kautta. Lisää myös nesteensaantia  ja laita kuiviin ja halkeileviin huuliin rasvaa. Ongelman pitäisi lievittyä muutamassa päivässä.

Lapsiperheissä kannattaa myös pitää käsillä luonnontuotteita kaikenlaisten pikkuvaivojen hoitamiseksi, jotta ne eivät pahenisi.

Alla jaamme kotikonsteja, jotka voivat auttaa lievittämään huulten kuivuutta. Poista ensin varovasti puhtaalla harjalla huulista kuollut iho – näin valittu hoito tehoaa paremmin .

  • Aloe vera: Leikkaa aloe verasta lehti, ota sen sisältä hieman geeliä sormiisi ja hankaa sitä lapsesi huuliin. Kolme kertaa päivässä riittää palauttamaan huulten kosteuden.
  • Sokeri: Kaada ruokalusikallinen sokeria ja teelusikallinen hunajaa astiaan. Sekoita hyvin ja levitä seosta varovasti huuliin pyörivin liikkein. Odota hetki ja huuhtele lämpimällä vedellä. Tämä kotikonsti poistaa kuolleet ihosolut ja palauttaa herkän ihon pehmeyden. Viimeistele hoito kosteuttavalla huulivoiteella.
  • Hunaja: Levitä muutama tippa hunajaa huuliin ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Huuhtele sitten vedellä ja taputtele kuivaksi pyyhkeellä.
  • Kookosöljy: Kaada kulhoon kolme ruokalusikallista kookosöljyä ja kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä. Lisää vielä halutessasi puoli ruokalusikallista hunajaa. Levitä tätä voidetta sitten halkeileviin huuliin.

Jos mikään näistä konsteista ei auta parissa päivässä ja ongelma pahenee, lapsi on ehkä vietävä lääkäriin. Oire voi olla merkki sairaudesta.

Vielä muutamia suosituksia

Yksi tärkeimmistä vinkeistä huulten halkeilun ehkäisemiseksi on riittävä nesteensaanti ja kosteuttavien huulirasvojen ja -voiteiden käyttö. Lisäksi lapsia tulisi estää pureskelemasta ja lipomasta huuliaan sekä suunympärystään toistuvasti, koska vaurioitunut iho on otollinen alusta bakteeritulehduksille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hitz Lindenmüller I, Itin PH, Fistarol SK. Dermatology of the lips: inflammatory diseases. Quintessence Int. 2014 Nov-Dec;45(10):875-83. doi: 10.3290/j.qi.a32638. PMID: 25262747.
  • Gallagher RP, Lee TK, Bajdik CD, Borugian M. Ultraviolet radiation. Chronic Dis Can. 2010;29 Suppl 1:51-68. PMID: 21199599.
  • Busick TL, Uchida T, Wagner RF Jr. Preventing ultraviolet light lip injury: beachgoer awareness about lip cancer risk factors and lip protection behavior. Dermatol Surg. 2005 Feb;31(2):173-6. doi: 10.1111/j.1524-4725.2005.31040. PMID: 15762210.
  • Collet E, Jeudy G, Dalac S. Cheilitis, perioral dermatitis and contact allergy. Eur J Dermatol. 2013 May-Jun;23(3):303-7. doi: 10.1684/ejd.2013.1932. PMID: 23568570.
  • Azcona L. Cosmética labial. Farmacia Profesional 2008;22(2):54-57. Disponible en: https://www.elsevier.es/en-revista-farmacia-profesional-3-articulo-cosmetica-labial-13116005.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.