5 sairautta, jotka voivat puhjeta vaihdevuosien aikana - Äitiyden Ihme
 

5 sairautta, jotka voivat puhjeta vaihdevuosien aikana

Se, että vaihdevuosien aikana ilmenee tiettyjä sairauksia, voi kertoa huonoista elintavoista tai väliin jääneistä lääkärintarkastuksista. Tunnista yleisimmät vaihdevuosien aikana puhkeavat sairaudet ja ala pitää huolta itsestäsi jo tänään!
5 sairautta, jotka voivat puhjeta vaihdevuosien aikana

Viimeisin päivitys: 28 toukokuuta, 2019

Vaihdevuosilla tarkoitetaan sitä naisen elämän ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Jokainen nainen on erilainen ja kokee myös erilaisia vaihdevuosiin liittyviä oireita. Vaarattomien oireiden lisäksi hormonien heittely tai vähentynyt hormonituotanto voivat vaihdevuosien aikana edesauttaa tiettyjen sairauksien puhkeamista.

Tässä artikkelissa kerromme näistä sairauksista, jotta osaat tarkkailla omaa oloasi niiden aiheuttamien oireiden varalta.

Mitä ovat vaihdevuodet ja mitä oireita vaihdevuosiin liittyy?

Vaihdevuodet on jakso, jonka jokainen nainen käy läpi elämänsä aikana. Vaihdevuosien lähestyessä munasarjojen toiminta heikkenee, munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenin tuotanto vähenee. Tämän päivän määritelmän mukaan vaihdevuodet tarkoittavat aikaa, jolloin naisella on vaihdevuosioireita, jotka voivat olla fysiologisten muutosten lisäksi myös psykologisia ja kognitiivisia.

Vaihdevuodet on pitkäkestoinen prosessi, jonka aikana nainen voi kokea monenlaisia oireita hormonitasojen heilahtelun ja hormonituotannon vähenemisen seurauksena. Vaihdevuosia kutsutaan yleisesti menopaussiksi, mutta virallisesti menopaussi tarkoittaa viimeisiä, spontaanisti alkavia kuukautisia. Suomessa menopaussi on naisilla keskimäärin 51 vuoden iässä ja suurimmalla osalla naisista 45-55 ikävuoden välillä, mutta vaihtelua voi olla jopa 40-60 ikävuoteen. Vaihdevuosioireiden mediaanikesto on seitsemän vuotta, mutta vaihdevuosien pituus riippuu täysin yksilöstä.

Yleisimpiä vaihdevuosien aiheuttamia oireita ovat hikoilu ja niin sanotut kuumat aallot. Kuumia aaltoja esiintyy jopa 70-80 % naisista, ja erityisen hankalia ne ovat noin viidesosalla naisista. Muita tavallisia oireita ovat estrogeenin puutteesta johtuva emättimen limakalvon oheneminen, joka ilmenee kuivuutena ja mahdollisesti kirvelynä ja yhdyntäkipuina. Myös unihäiriöt ovat tavallisia, minkä lisäksi masentuneisuus, mielialan vaihtelut ja aloitekyvyttömyys liitetään vaihdevuosioireisiin. Moni nainen kärsii myös seksuaalisesta haluttomuudesta.

5 sairautta, jotka voivat puhjeta vaihdevuosien aikana

Suuri osa naisista kokee huonontunutta elämänlaatua vaihdevuosien aiheuttamien oireiden vuoksi. Menopaussioireiden lisäksi vaihdevuosien aikana voi ilmetä myös tiettyjä sairauksia.

Hormonien heittely tai vähentynyt hormonituotanto voi aiheuttaa seuraavanlaisia sairauksia:

Metabolinen oireyhtymä

Estrogeeni auttaa kontrolloimaan kehon rasvatasoja, ja se myös pitää metabolisen oireyhtymän etäällä. Estrogeenituotannon romahduttua ja huonojen elintapojen myötä, tapahtuu triglyseridien lisääntymistä, verenpaineen nousua sekä korkeaa verensokeria ja kolesterolia.

Metabolinen oireyhtymä voi puhjeta vaihdevuosien aikana

Kaikki nämä merkit kielivät sydämen ja verisuonien terveydestä, ja voivat myös johtaa diabetekseen. Tämän vuoksi asiantuntijat suosittelevatkin, että nainen omaksuu terveelliset elämäntavat viimeistään 35:n vuoden iässä. 

Terveisiin elintapoihin kuuluvat hedelmien ja kasvisten syöminen, liikunta, tupakoimattomuus ja alkoholin käytön vähentäminen.

Osteoporoosi

Osteoporoosia voi ilmetä suurella todennäköisyydellä vaihdevuosien aikana. Tämä sairaus heikentää luustoa, minkä seurauksena saattaa esiintyä luunmurtumia.

Luusto on elävää kudosta, joka kasvaa ja suojelee sisuskaluja. Vaihdevuosien aikana tapahtuva estrogeenin puute aiheuttaa sen, että luuta katoaa nopeammin kuin uutta luuta kasvaa. Kun tämä tila pahenee, voi syntyä osteoporoosia.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kylpyrauhasongelmat ovat myös hyvin yleisiä vaihdevuosien aikana. Kuiva iho ja hauraat hiukset ovat yleisiä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita.

Tämä terveydentila johtuu kilpirauhasen vajaasta toiminnasta, mikä tarkoittaa sitä, että kilpirauhanen ei pysty tuottamaan tyroksiinia ja trijodityroniinia eli aineenvaihduntaa sääteleviä hormoneja. Tämän seurauksena voi ilmetä masennusta, väsymystä, muistiongelmia ja vaikeuksia pudottaa painoa.

Suuri osa naisista kokee elämänlaatunsa huonontuneen vaihdevuosien aiheuttamien oireiden vuoksi.

Silmäongelmat

Menopaussi voi aiheuttaa myös ongelmia silmien kanssa. Yksi tällainen ongelma on sarveiskalvon kaareutuminen, mikä vähentää visuaalista tarkkuutta naisen ikääntyessä. 

Kuivat silmät ovat myös yksi tavallinen ilmiö. Tämä johtuu estrogeenivajauksesta, joka vaikuttaa silmän sidekalvoon sekä sarveiskalvoon, mikä vähentää kyynelkanavia kosteuttavaa nesteen määrää.

Kuivat silmät on yleinen vaiva vaihdevuosien aikana

Nivelrikko

Jos kärsit jo valmiiksi nivelrikosta, voi se vaihdevuosien aikana pahentua. Jos taas et kärsi tästä vaivasta entuudestaan, voi se kuitenkin ilmaantua sinulle menopaussin mukana. Tähän syynä ovat luun rustossa sijaitsevat estrogeeni- ja progesteronireseptorit, jotka yleensä pitävät luut hyvässä kunnossa. Kuitenkin näiden hormonien vähentyessä, myös luun ruston laatu heikkenee. Tämän lisäksi kollageenin tuotanto laskee, mikä myöskin pahentaa tätä vaivaa.

On kuitenkin tärkeää korostaa, että vaihdevuodet eivät ole sairaus. Kuitenkin huonot elintavat voivat edistää joidenkin vaihdevuosien aikana ilmenevien sairauksien puhkeamista.

Aloita siis terveelliset elintavat nyt ja uudista itsesi naisena tässä uudessa elämänvaiheessa, unohtamatta säännöllisiä lääkärintarkastuksia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.