Tunnen itseni yksinäiseksi: olen ainoa äiti ystäväryhmässäni
Äidiksi tuleminen on elämän mullistava kokemus alusta loppuun. Olet edelleen sama ihminen, mutta nyt pieni olento on sinusta riippuvainen. Tämä tarkoittaa sitä, että prioriteettisi muuttuvat täysin. Ainakin muutaman ensimmäisen vuoden ajan lapsellasi on käytännössä rajoittamaton pääsy syliisi ja katseeseesi. Tunnet valtavaa väsymystä, mutta samalla syvää rakkautta, kun vietät suurimman osan ajastasi pikkuisen kanssa. Tämä voi saada sinut tuntemaan olosi yksinäiseksi – varsinkin jos olet kaveriporukkasi ainoa äiti.
Tiedämme, että sekä raskaus että äitiyden ensimmäinen vaihe ovat intensiivisiä kokemuksia, joihin liittyy suuria fyysisiä ja henkisiä muutoksia. Silloin tarvitsemme läheistemme tukea enemmän kuin koskaan. Perheemme, kumppanimme tai ystäviemme läheisyys tulee välttämättömäksi. Mutta mitä tapahtuu, kun olet ainoa äiti ystäväryhmässäsi? Näissä tapauksissa yksinäisyyden ja ymmärtämättömyyden tunne on usein erittäin voimakas.
Ainoa äiti ystäväporukassa: yhä yleisempi tilanne
Onneksi äitiyden käsitteen kulttuurinen näkemys on muuttunut paljon viime vuosina. Monet yhteiskunnalliset ennakkokäsitykset äitiydestä on kumottu.
Alkaen siitä, että jos olet nainen, sinun ei enää tarvitse olla äiti toteuttaaksesi itseäsi ihmisenä. Jos et halua olla äiti, se ei tarkoita, että olet itsekäs, vähemmän nainen tai että vihaat lapsia. Sitä paitsi nykyään on olemassa useita tapoja omaksua äitiys. Sinun ei tarvitse tehdä sitä ennen kuin täytät 30. Nämä tosiasiat selittävät, miksi ainoana äitinä oleminen kaveriporukassa ei ole ainakaan yllättävä tilanne. Se voi kuitenkin tuntua todella kipeältä.
“Sosiaalikulttuurisella alalla on syntynyt uusia malleja, suunnitelmia, teorioita ja kulttuurisia jalostuksia äitiydestä, seksuaalisuudesta ja parisuhteista.”
– Bringas, Á. S., Espinosa, S., Islas, SE, Ezcurdia, C., & Torres, E. –
“Minusta tuntuu, että ystäväni eivät ymmärrä minua”
Kun sinusta tulee äiti, keskusteluaiheet muuttuvat pastellinvärisiksi: imettäminen, hygienia, vauvan huone, ryömiminen, pään pitäminen ylhäällä ja niin edelleen. Elinikäisten ystävien tärkeimmät aiheet saattavat liittyä viikonloppumatkoihin, työhön tai treffeihin.
Loogisesti kiinnostuksesi ovat muuttuneet. Tämä voi saada sinut tuntemaan, että ystäväsi ymmärtävät väärin, mikä ahdistaa ja huolestuttaa sinua. Sinulla on katkera tunne: he ovat eri aallonpituudella. He kyllästyvät kuunnellessaan, kun puhut äitiyden vastoinkäymisistä, koska he eivät samaistu sinuun, etkä itse enää välitä vaikkapa viikonlopun bileistä.
Se on surullista. Mutta totuus on, että elämän transsendenttiset tapahtumat voivat johtaa meidät menettämään ystävyyssuhteita (ja saamaan uusia, tietysti). Muutto, työpaikan vaihto tai lapsen saaminen. Kaikissa näissä tapauksissa rutiinisi muuttuvat. Nämä ovat merkittäviä kasvu- ja oppimistapahtumia. Ja iän myötä on luonnollista, että tietyt ihmissuhteet jäävät taakse.
On kuitenkin myös suhteita, jotka vahvistuvat vuosien varrella riippumatta siitä, ovatko polut edelleen samanlaiset vai eivät. Tällaiset suhteet taas käyvät läpi eri vaiheita kunkin osapuolen kokemien elämän hetkien mukaan. Tarkoitamme sitä, että mikään ei ole kiveen hakattu, kun on kyse ystävyyden keston määrittämisestä.
Vaikka sinusta saattaa tuntua, ettei sinulla ole enää niin monia yhteisiä ongelmia ystäväsi kanssa, muista, että hänen kanssaan ajan viettäminen voi auttaa sinua löytämään uudelleen yhteyden kaikkein henkilökohtaisimpaan puoleesi. Naiseen, jonka olet edelleen. Tapaaminen ystävien kanssa kahvilassa voi olla arvokkaampaa kuin uskotkaan: se helpottaa irrottautumista rutiineistasi – nyt äitiysongelmien peitossa – ja tyhjentää mielesi.
Ryhmään kuulumisen tärkeys
On hyvin todennäköistä, että uutiset raskaudesta ja sitä seuraavasta synnytyksestä merkitsevät muutosta sosiaalisissa tarpeissasi. Ihmiset tarvitsevat ryhmän tunteakseen olonsa turvalliseksi ja tuetuksi. Samaistuminen ympärillämme oleviin ihmisiin vaikuttaa positiivisesti mielialaamme, koska tiedämme, että meillä on joku, joka ymmärtää meitä. Joko siksi, että muut ovat kokeneet saman ennen tai koska he elävät sitä juuri nyt.
Älä siis estä itseltäsi uusien ystävyyssuhteiden etsimistä sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat samassa vaiheessa kuin sinä. Elämä itsessään johtaa sinut luomaan siteitä heidän kanssaan. Lastenlääkärin odotushuone, päiväkodin eteinen tai naapuruston leikkipaikka ovat loistavia paikkoja pitää yhteyttä muihin pienten lasten perheisiin.
“Äidiksi ja isäksi tuleminen on lyhyesti sanottuna tärkeä henkilö- ja perhemuutos, joka koettelee mukana olevien aikuisten selviytymisresursseja ja joka yleensä liittyy erityisen epävakaaseen ja haavoittuvaiseen ajanjaksoon yksilötasolla ja ihmisten välisellä tasolla ja jossa tärkeitä tukitarpeita syntyy ihmisille, jotka kohtaavat tämän merkittävän elämänkokemuksen.”
– Hidalgo García, MV ja Menéndez Álvarez-Dardet, S –
Ryhmään kuuluminen helpottaa pelkoasi ja ahdistuneisuuttasi. Äitien (ja isien) tuki on olennaista navigoidaksesi usein hämmentävällä ja odottamattomalla äitiyden matkalla.
Kyse ei ole alkuperäisen ystäväryhmän korvaamisesta uudella. Pikemminkin kyse on uusien ihmisten sisällyttämisestä piiriisi, ihmisten, jotka voivat tarjota sinulle juuri nyt tarvitsemaasi tukea ja siten lieventää yksinäisyyden tunnetta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bringas, Á. S., Espinosa, S., Islas, S. E., Ezcurdia, C., & Torres, E. (2004). Nuevas maternidades o la desconstrucción de la maternidad en México. Debate Feminista, 30, 55–86. http://www.jstor.org/stable/42624831.
- Hidalgo García, M. V., & Menéndez Álvarez-Dardet, S. (2009). Apoyo a las familias durante el proceso de transición a la maternidad y la paternidad. Familia: Revista de ciencias y orientación familiar, 38, 133-152.