Kuinka vauvan kuumeen alentaminen onnistuu? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka vauvan kuumeen alentaminen onnistuu?

Tänään kerromme, kuinka vauvan kuumetta voidaan alentaa kotikonstein. Pienelle lapselle ei tule antaa lääkkeitä ilman lääkärin lupaa.
Kuinka vauvan kuumeen alentaminen onnistuu?

Viimeisin päivitys: 11 toukokuuta, 2019

Kuume on yleinen vaiva pienillä lapsilla, joiden vastustuskyky ei ole vielä kunnolla kehittynyt. On luonnollista, että tästäkin huolimatta etenkin tuoreet vanhemmat ovat huolissaan lapsen ruumiinlämmön muutoksista. Tänään kerromme, kuinka vauvan kuumeen alentaminen onnistuu kotioloissa.

Syntymästä lähtien vauvan täytyy mukauttaa kehonsa lämpötila ympäristöönsä. Tämä on äkillinen muutos vastasyntyneelle, ja hänen ruumiinlämpönsä tuleekin pyrkiä pitämään samanlaisena kuin se oli kohdussa.

Vauvan normaali ruumiinlämpö

Vauvan kuumeen alentaminen

Kuumeella tarkoitetaan tilaa, jossa henkilön ruumiinlämpö on tavallista korkeampi. Kuume on kehon luonnollinen tapa vastata sairauteen. Se on puolustusmekanismi, joka pyrkii rajoittamaan taudinaiheuttajien leviämistä.

Kuumeen rajana pidetään yleisesti 37,5 astetta, eikä tälläinen ruumiinlämpö ei ole suuri huolenaihe yli kolmen kuukauden ikäisten lasten kohdalla. Jos lämpötila nousee yli 38 asteen, kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan tai terveyskeskukseen ja ryhtyä toimiin kuumeen laskemiseksi.

Vauvan kuumeen alentaminen

Anna ihon saada ilmaa

Varmista, että vauvalla ei ole liikaa vaatteita päällään. Liika vaatetus nimittäin voi olla syynä ruumiinlämmön nousuun. Kun kuume nousee, pue vauvan päälle puuvillavaatteita, jotka hengittävät ja ovat huomattavasti tekokuituisia vaatteita viileämpiä.

Laske lämmin kylpy

Moni vanhempi tekee sen virheen, että kylvettää vauvaa kylmässä vedessä. Tosiasiassa lapselle kannattaa laskea 37-asteinen kylpy. Veden lämpötila on sama kuin lapsen normaali ruumiinlämpö, mikä auttaa laskemaan kuumetta. Lapsen kannattaa antaa kylpeä veden viilenemiseen asti, jotta keho viilenee ja lapsi rentoutuu.

Vauvan kuumeen alentaminen

Käytä viileitä hauteita

Tämä metodi on siirtynyt sukupolvelta toiselle, ja viileät hauteet ovatkin hyvin tehokas apu kuumeen alentamiseksi. Kastele esimerkiksi pyyhe tai kangas huoneenlämpöisellä vedellä ja aseta haude lapsen otsalle, käsille, jaloille ja kaulalle.

Kylmähauteet ajavat saman asian kuin kylpy, mutta rasittavat väsynyttä lasta kylpyä vähemmän. Tämä on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun sisällä on kylmä. Kun pyyhe alkaa lämmetä, vaihda se viileään hauteeseen. Vaihda haude niin monta kertaa, että lapsen kuume lähtee laskemaan.

Säädä huonelämpötila sopivaksi ja tuuleta

Kodin lämpötila ei saa olla liian kylmä tai kuuma, minkä lisäksi huone kannattaa tuulettaa, jotta siellä riittää raikasta ilmaa. Varmista kuitenkin, että huoneeseen ei pääse kylmää ilmaa tai voimakasta vetoa.

Huolehdi nesteytyksestä

Kuumeen noustessa lapsi hikoilee, eikä hänelle välttämättä maistu ruoka tai juoma. Muista siis huolehtia riittävästä nesteen saannistaHyviä valintoja ovat vesi, mehu ja talvella lämmin keitto.

Pyri pitämään lapsi levossa

Paras hoito lapsen kuumeeseen on lepo, jota lapsen tulee saada runsaasti. Lapsi on usein kuumeen vaikutuksesta väsynyt, eikä halua leikkiä. On kuitenkin myös tilanteita, joissa kuume ei vaikuta lapseen väsyttävästi, jolloin lapsi haluaa leikkiä ja juosta ympäriinsä normaaliin tapaan.

Pyri pitämään lapsi rauhallisena ja anna hänen tehdä ainoastaan asioita, jotka eivät rasita hänen kehoaan. Lapselle voi esimerkiksi lukea kirjaa tai hänen kanssaan voi katsoa elokuvan.

Tarkista lapsen ruumiinlämpö puolen tunnin välein, ja jos huomaat lämpötilan nousevan yli 38 asteeseen, vie lapsi välittömästi terveyskeskukseen. Tämä on tärkeää etenkin, mikäli olet jo kokeillut kaikkia mainittuja hoito-ohjeita kuumeen alentamiseksi.

Älä koskaan lääkitse vauvaa ilman lääkärin ohjeita. Vaikka kotikonstit ovatkin hyvä apu, lääkkeitä ei tulee antaa itsenäisesti, vaikka niitä olisi jo  valmiina kotona. Noudata aina asiantuntijan ohjeita, mikäli tilanne vaatii lääkintää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ares Álvarez J, Morillo Gutiérrez B. Fiebre sin foco. Revista Pediatría Atención Primaria. Supl. 2021 (30): 19-28.
  • Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria. Acerca de la fiebre de vuestros hijos.
  • Asociación Española de Pediatría. La fiebre representa el motivo más frecuente de consulta en urgencias pediátricas (nota de prensa). Junio 2012.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.