Kannattaako parasetamolin ja ibuprofeenin käyttöä vuorotella lapsen sairastaessa?
 

Kannattaako parasetamolin ja ibuprofeenin käyttöä vuorotella lapsen sairastaessa?

Kuume on kehon puolustusmekanismi tulehduksia vastaan ja lasten yleisin lääkärikäyntiä vaativa vaiva.
Kannattaako parasetamolin ja ibuprofeenin käyttöä vuorotella lapsen sairastaessa?
Sara Viruega Encinas

Kirjoittanut ja tarkastanut farmaseutti Sara Viruega Encinas.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Monet vanhemmat vuorottelevat parasetamolin ja ibuprofeenin käyttöä lapsen sairastaessa, vaikka näiden kahden lääkeaineen yhdistämisen hyödyistä ei ole erityistä tieteellistä näyttöä.

Parasetamoli ja ibuprofeeni ovat asetyylisalisyylihapon eli aspiriinin ohella yleisimmin käytetyt särkylääkkeet. Tulehduskipulääkkeistä etenkin ibuprofeenia ja aspiriinia käytetään Suomessa selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Parasetamoli ja ibuprofeeni ovat usein ensimmäinen apu, johon turvaudumme terveysongelmissa ja etenkin kuumeen noustessa. On kuitenkin muistettava, että kyse on lääkkeistä, jotka ovat mainio apu oikein käytettynä, mutta joilla on myös negatiivisia vaikutuksia.

Parasetamoli ja ibuprofeeni

Mitä parasetamoli on ja mihin sitä käytetään?

Parasetamoli eli asetaminofeeni on useissa kipulääkevalmisteissa käytetty lääkeaine. Se lievittää kipua ja alentaa kuumetta, mutta ei ibuprofeenin tavoin paranna tulehdusta ja tulehdusreaktioita. Parasetamolin toiminta perustuu keskushermoston prostaglandiinisynteesin estämiseen.

Kannattaako parasetamolin ja ibuprofeenin käyttöä vuorotella lapsen sairastaessa?

Parasetamoli on yleisesti hyvin siedetty lääkeaine, jonka haittavaikutukset ovat vähäiset, kun suositusannostuksia noudatetaan. Suurina annoksina parasetamoli voi kuitenkin vaurioittaa maksaa. Se ei aiheuta lumetta enempää ruoansulatuskanavan oireita eikä munuaishaittoja.

Mitä ibuprofeeni on ja mihin sitä käytetään?

Ibuprofeeni on paljon käytetty tulehduskipulääke, jolla on tulehdusta ja kipua lievittäviä sekä kuumetta alentavia ominaisuuksia. Parasetamolin tavoin se estää prostaglandiinisynteesiä, jolla on merkittävä rooli kuumeen, kivun ja tulehduksen puhkeamisessa.

Lääkärit määräävät ibuprofeenia satunnaisen lievän tai kohtalaisen kivun lievittämiseksi ja kuumeen alentamiseksi. Tätä lääkevalmistetta kuuluu käyttää vain satunnaisesti ja rajoitetun jakson ajan.

Ibuprofeenin käytön yleisimpiä haittavaikutuksia ovat ruoansulatuskanavaan kohdistuvat oireet, kuten pitkäaikaisessa käytössä ilmenevä mahahaava. Muita haittavaikutuksia ovat muun muassa pahoinvointi, ripuli, päänsärky, huimaus, iho-oireet, maksaentsyymien nousu ja tinnitus.

Kuume

Kuumeella tarkoitetaan tilaa, jossa ruumiinlämpö on normaalia korkeampi, ja se on epäilemättä yleisin syy, jonka vuoksi lapsen kanssa hakeudutaan lääkärin vastaanotolle. Ymmärrettävästi kuume huolettaa etenkin pienten lasten vanhempia, ja usein sitä pidetäänkin sairautena eikä oireena.

Todellisuudessa kuume on kuitenkin aina oire jostain kehon muutoksesta, eikä itse sairaus. Kuumeen hoidossa on tärkeä selvittää sen aiheuttava syy sen sijaan, että ruumiinlämpöä yritettäisiin vain laskea.

Kannattaako parasetamolin ja ibuprofeenin käyttöä vuorotella lapsen sairastaessa?

Kuume on elimistön tapa suojata ihmistä tulehduksilta. Ruumiinlämmön nousu on luonnon tapa kertoa, että immuunijärjestelmä toimii ja taistelee hyökkääviä mikrobeita vastaan. Tämän vuoksi kuumeen laskeminen voi joissain tapauksissa olla jopa haitallista, sillä tällöin emme havaitse kehomme lähettämiä varoitusmerkkejä.

Molemmat tässä artikkelissa mainitut lääkeaineet, parasetamoli ja ibuprofeeni, sopivat myös lapsen kivun ja kuumeen hoitoon. Niiden annostelussa on kuitenkin oltava tarkka ja noudatettava valmistajan tai lääkärin ohjeita.

Kannattaako parasetamolin ja ibuprofeenin käyttöä vuorotella lapsen sairastaessa?

Flunssan aiheuttaman kivun ja kuumeen helpottamiseen voidaan käyttää oman valinnan mukaan parasetamolia tai ibuprofeenia. Niitä voidaan käyttää turvallista jopa samaan aikaan, kunhan annostusohjeita ei ylitetä. Kumpikaan lääkkeistä ei edistä paranemista, mutta ne voivat tehdä oireista siedettävämpi.

Tieteellisesti ei ole todistettu, että näiden kahden lääkeaineen yhteiskäytöstä tai vuorottelusta olisi erityisiä hyötyjä, mutta osa lääkäreistä suosittelee aikuisille iburofeenin ja parasetamolin yhteiskäyttöä esimerkiksi tiettyjen kipujen ja tulehdustilojen lievittämisessä. Joidenkin lähteiden mukaan kaksi lääkettä tehoaa paremmin kuin yksi myös, kun hoidetaan lasten kuumetta.

Parasetamolin ja ibuprofeenin yhtäaikainen käyttö lisää kuitenkin virheannostelun ja sitä kautta haittavaikutusten riskiä, ja vanhempien onkin oltava erityisen varovaisia, ettei suositusannostuksia ylitetä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.