Näin puhdistat lapsen korvat oikein - Äitiyden Ihme
 

Näin puhdistat lapsen korvat oikein

Näin puhdistat lapsen korvat oikein

Viimeisin päivitys: 05 elokuuta, 2018

Korvavaha on suojaava aine, mutta kun sitä on liikaa, se aiheuttaa tukkeumia, jotka ovat hyvin häiritseviä. Siten lapsen korvien puhdistaminen onkin hyvin tärkeä asia, mutta onneksi myös erittäin helppo.

Korva jakautuu kolmeen osiooon. Ulkoinen osa, eli korvanlehti, on yhteydessä korvakäytävään, joka ulottuu tärykalvoon välikorvassa, ja viimeisenä on sisäkorva.

Korvakäytävän ihossa on erityisiä rauhasia, jotka tuottavat vahaa (lääketieteellisesti tämä vaha on nimeltään cerumen). Kyseinen aine ulottuu vähitellen ulkokorvan suulle, mistä se tulee ulos tai sitten valuu peseytymisen aikana.

Kuinka lapsen korvat tulisi puhdistaa?

Kun keho ei automaattisesti poista korvavahaa, tämä kellertävä ja tahmea aine kertyy ja voi tukkia korvakäytävän. Seuraukset ovat heikentynyt kuulo, huimaus tai matkapahoinvointi.

Vastasyntyneellä ei luultavasti ole likaisia korvia. Pintapuolinen puhdistus siis riittää. Ajan kuluessa on kuitenkin tärkeää oppia puhdistamaan lapsen korvat, jotta voitaisiin välttää virheitä ja mahdollisia haittoja. Pakkomielteisyydestä johtuva väärinkäsittely korvien puhdistuksessa saattaa johtaa lapsen terveyden vaarantumiseen.

Lapsen korvien puhdistus käsittää korvakäytävän ulkopuolisen osuuden puhdistuksen. Pesun aikana ota kangas tai kosteuspyyhe, ja poista se vaha, joka näkyy ulkoisilla alueilla.

Mitään esinettä ei tulisi laittaa sisälle korvaan. Jos uskot, että korvassa sisällä on paljon vahaa, sinun tulisi ottaa yhteyttä lastenlääkäriin. Tämä asiantuntija voi sitten arvioida, onko kyseessä todella tukos sekä määrittää, onko muita mahdollisia ongelmia.

Kun sellaisia tarvikkeita kuten vanupuikkoja laitetaan korvaan, on riskinä työntää vahan jäänteet sisälle korvaan ja saada siten aikaan tukos.

korvavaikun poistaminen

Riski siitä, että tärykalvo vahingoittuu, on suuri. Jos vauva liikkuu äkillisesti syvällisen puhdistuksen aikana, seuraukset voivat olla vakavat. Ja jos sisään päässyt tarvike on terävä – jos se on vaikkapa hammastikku tai pinni – vahinko tulee olemaan vielä suurempi.

Sillä lapsen käytävä on hyvin ohut, tarvikkeiden laittaminen korvaan voi saada aikaan sen, että ihon ulommat kerrokset raapiutuvat pois. Puolustusmekanismina tapahtuu niiin, että vahasuoja lisääntyy, ja se voi muodostua ongelmaksi.

Kuinka korvan sisäosaa voidaan puhdistaa?

Vahan kertyminen korvaan voidaan ratkaista monella tapaa, ja mikään niistä ei ole traumaa aiheuttava tai riskinä lapsen terveydelle.

Yksi tapa puhdistaa lapsen korvat on käyttää mineraaliöljyä, oliiviöljyä tai glyseriiniä: 2-3 pisaraa pehmentää vahan ja mahdollistaa sen, että se pääsee pois korvasta helposti. Suositellaan myös 2-3 pisaran laittamista lämmintä parafiiniöljyä.

Korvan puhdistamiseksi voit laimentaa teelusikallisen suolaa puolessa kupillisessa vettä. Laita muutama pisara korvaan, anna olla, ja sitten kallista lapsen päätä nesteen saamiseksi pois.

Muita suosituksia ovat hapetetun veden kuumentaminen tai kamomillahaudukkeen käyttö. Laita lämpimät pisarat korvaan ja odota, kunnes vaha alkaa valua pois.

Jos vaha ei siltikään tule pois, tai jos korvassa tuntuu kipua, on tarpeen ottaa yhteyttä lääkäriin.

korvien puhdistus

Kylvettäminen ja lapsen korvien puhdistus

Kannattaa käyttää hyödyksi kylvetyksen hetki, jotta voisit tarkistaa lapsesi korvavaikun koostumuksen ja värin. Sen tulisi olla vaalean keltaista tai lähes oranssia, ja ohutta. Jos vaha on paksua, kannattaisi ottaa yhteyttä lastenlääkäriin, jotta voisit sulkea laskuista pois mahdolliset ongelmat.

Vanupuikot ovat tietysti hyviä korvan ulkoisten osien puhdistukseen, ja myös kankaat, jotka on kostutettu saipppuaveteen. Näitä koskien kannattaa yrittää pitää vauvan pää sivuttain ja edetä ulospäin.

Jos vettä menee lapsen korviin kylvyn aikana, on tarpeen kallistaa päätä molempiin suuntiin, jotta saisit veden pois. Tämän tekeminen, ja lisäksi pyyhkeen käyttö ihon kuivaamiseksi, on jo riittävä toimenpide.

Suositellaan, että toimitaan näin, jotta estettäisiin vettä valumasta korvakäytävän sisälle.

Jos vettä on kuitenkin edelleen korvassa, kannattaa luottaa alueen pieniin ihokarvoihin – ne estävät nestettä menemästä väli- tai sisäkorvaan.

Mitä tule vastasyntyneisiin, korvien puhdistaminen ei ole rutiinijuttu. Kun kuukaudet kuluvat, hygienian hoitoa tarvitaan kuitenkin useammin. Vanhemmat oppivat tekemään nämä puhdistukset, ja jossakin vaiheessa lapsi sitten oppii itse puhdistamaan omat korvansa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.