Mistä emättimen vuoto johtuu?
Emättimen vuoto, eli valkovuoto, on normaalia emättimen eritettä, joka ylläpitää emättimen limakalvojen joustavuutta ja luontaista kemiallista tasapainoa. Tämä tavallisesti vaalea erite auttaa pitämään emättimen puhtaana ja ehkäisee tulehdusten muodostumista.
Emättimessä on, ja kuuluu olla, aina jonkin verran valkovuotoa. Valkovuodon muodostavat emättimen limakalvojen erittämä neste, kohdunkaulan rauhasten erittämä lima ja limakalvojen irtoava pintasolukko.
Normaalista poikkeava emättimen vuoto voi viitata erilaisiin terveysongelmiin ja vaatii käynnin lääkärin vastaanotolla. Tarkkana on syytä olla etenkin, jos poikkeavan vuodon ohella ilmenee emättimen kutinaa tai poltetta.
Mistä emättimen vuoto johtuu?
Emätinvuodolla on siis tärkeä tehtävä naisen lisääntymiselimistössä. Sillä on puhdistava vaikutus ja se pitää yllä emättimen limakalvojen joustavuutta.
Moni syy voi aiheuttaa muutoksia emättimen vuodossa. Kutina, eritteen paha haju tai muutokset eritteen värissä tai rakenteessa voivat olla merkkejä ongelmasta. Mikä tahansa muutos emättimen bakteeritasapainossa voi vaikuttaa valkovuotoon.
1. Valkoinen ja vetinen vuoto
Paksu valkoinen vuoto on tavallista kuukautiskierron alussa ja lopussa. Yleensä valkoisen sävyinen vuoto ei ilmene kutinan kanssa, mutta jos näin käy, kyseessä voi olla sienitulehdus.
2. Normaalia runsaampi vuoto
On tavallista huomata runsaampaa vuotoa kuukautiskierron lopun lähestyessä. Hormonaalinen ehkäisy voi myöskin saada aikaan tällaisen muutoksen.
On eräitä muitakin mahdollisia syitä liikaan vuotoon, kuten esimerkiksi tulehdukset, tamponin jääminen sisään tai reaktio uuteen saippuaan. Jos huomaat epämukavuutta, on syytä mennä lääkäriin.
3. Punainen tai ruskea vuoto
Useimmiten tämä on kuukautisiin liittyvä asia. Vuoto voi olla tummempaa, jos se on vanhempaa verta viimeisistä kuukautisista.
4. Vihertävä vuoto
Keltainen vuoto ei aina ole vaarasta kertovaa, mikäli sitä ilmenee ennen tai jälkeen kuukautisia tai raskauden aikana. Hajuton ja keltainen vuoto on aivan normaalia, eikä se siis ole syy huoleen.
Jos kuitenkin huomaat, että emättimen vuoto muuttuu vihertävän keltaiseksi, on syytä käydä lääkärissä. Tummankeltainen tai vihreä lima voi kertoa tulehduksesta.
Vihertävä vuoto on merkki emätintulehduksesta, aivan kuten vihreä lima hengitysteissä on merkki ongelmasta nenän sivuonteloissa. Keho kerryttää veren valkosoluja torjuakseen hyökkääjän, minkä vuoksi vuoto on sitten vihertävää.
5. Läpinäkyvä vuoto
Tämä on normaalia vuotoa, jota ilmenee lähellä kuukautiskierron alkua. Erite on luultavasti läpinäkyvää ja vetistä, tai maidonvalkoista. Jos se ei liity kummallisiin oireisiin, kuten kutinaan tai pahaan hajuun, ei ole syytä huoleen.
6. Paha haju
Pahanhajuinen vuoto voi liittyä hiivatulehdukseen tai johtua bakteerivaginoosista – tämä tulehdus aiheutuu bakteereista, joita ilmenee silloin, kun emättimen happamuustaso muuttuu.
7. Vaaleamman punainen vuoto
Viimeisenä vielä tämä tyyppi, ja vaaleampi punainen väri liittyy yleensä vuotoon, joka ei ole kovin runsasta. Jos tulet raskaaksi, saatat huomata tällaista vuotoa aivan alussa.
Sitä saattaa ilmetä myös seksin jälkeen johtuen ihon hankauksesta, joka voi joskus aiheuttaa pieniä repeämiä emättimen seinämissä.
Muista, että ellei ole kyse jostakin epätyypillisestä asiasta, on normaalia huomata erilaisia emättimen vuotoja kuukautiskierron edetessä kuten myös seksin aikana ja sen jälkeen.
Kohdunkaulan eritteet vaihtelevat määrän, koostumuksen, värin ja hajun suhteen, mikä riippuu kuukautiskierron vaiheesta, tulehduksen läsnäolosta sekä eräistä lääkityksistä.
On kuitenkin muistettava, että vuotoa voi aiheutua myös haitallisista syistä, ja kaikki epänormaalit ilmiöt tulisi käydä tutkituttamassa lääkärissä. Muista, että vain ammattilainen voi varmistaa, että sukuelintesi alue on täysin terve, mikäli huomaat jotakin kummallista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Mitchell, H. (2004). Vaginal discharge—causes, diagnosis, and treatment. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.328.7451.1306