Tekeekö paljain jaloin kävely hyvää lapselle? - Äitiyden Ihme
 

Tekeekö paljain jaloin kävely hyvää lapselle?

Tekeekö paljain jaloin kävely hyvää lapselle?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 13 syyskuuta, 2018

Suomessa paljain jaloin kävely on tavallista, ja lähes jokainen lapsi tekee näin kotonaan. Monessa muussa kulttuurissa lasten ei kuitenkaan haluta kävelevän edes kotona paljain jaloin. Käsittelemme aihetta tässä artikkelissa, jonka lukemisen jälkeen voit tehdä omat johtopäätöksesi ja punnita, kuinka haluat omassa kodissasi toimia.

Samalla tavoin kuin vaatteiden käyttäminen suojaa meitä ympäristön vaikutuksilta, kengät suojaavat jalkojamme ja tekevät elämämme helpommaksi monilla muillakin tavoin.

Olet varmasti huomannut, että lapset eivät epäröi ottaa kenkiä pois jaloistaan heti kotiin päästyään, ja he haluavat muutenkin usein kävellä paljain jaloin. Selitys on yksinkertainen: kengät ärsyttävät lapsia ja vievät heiltä vapauden tunteen.

Tekeekö paljain jaloin kävely kotona hyvää vai huonoa?

Asiantuntijat sanovat, että rannalla avojaloin käveleminen on erittäin hyväksi jaloillemme, ja sama pätee kotona kävelyyn.

Seuraavaksi kerromme, miksi on hyvä idea antaa lasten kulkea paljain jaloin kotioloissa. Suomalaiselle seuraava tuskin tulee uutena tietona, mutta maailmalla moni yllättyy siitä, että paljain jaloin käveleminen on hyödyksi vauvan terveydelle.

1. Se auttaa jalkojen kehityksessä

Niillä ihmisillä, jotka kävelevät usein paljain jaloin, on terveemmät jalat kuin heillä, jotka käyttävät aina kenkiä. Syynä tähän on se, että kengät luovat sienien ja bakteerien lisääntymiselle täydelliset olosuhteet.

Tiukka kenkä myös puristaa lapsen pientä jalkaa, mikä voi haitata ihoa ja aiheuttaa kivuliaita tulehduksia.

2. Jalat vahvistuvat

Lapsen kävellessä tai juostessa kengät jalassa, jalat ovat suojatut.
Kun lapsi kulkee paljain jaloin, jalkojen luut sekä lihasten, jänteiden ja nivelsiteiden pehmeät kudokset tekevät työtä. Paljain jaloin kävely vahvistaa näitä alueita, minkä tuloksena jalat ovat yleisesti ottaen vahvemmat.

Paljain jaloin kävely

3. Se auttaa lasta kehittämään tasapainoaan

Paljain jaloin käveleminen auttaa kehittämään ryhtiä sekä parantaa tasapainoa. Asiantuntijat ovat itse asiassa todenneet, että nuorilla lapsilla pää on korkeammalla, kun kävellään paljain jaloin.

Paljain jaloin kävely myös edistää liikkuvuutta jalkaterissä, nilkoissa, jaloissa, lantiossa, kinnerjänteissä ja pakaralihaksissa sekä voimistaa näiden alueiden lihaksia.

Hyöty syntyy siitä, että avojaloin kulkiessaan lapsi tuntee maan tai
lattian jalkojensa alla, ja todennäköisemmin mukauttaa liikkeitään tasopainoisen kävelyn taatakseen.

4. Se kehittää kehotietoisuutta

Ilman kenkiä kulkeminen yhdistää lapsen ympäristöönsä ja lisää lapsen tietoisuutta omasta kehosta. Paljain jaloin kävely kehittää lapsen lihasvoimaa, tilantajua, tasapainoa ja koordinaatiokykyä.

Kengät luovat sienien ja bakteerien lisääntymiselle täydelliset olosuhteet.

5. Se tehostaa aisteja

Käyttäessään kenkiä tai sukkia, lapsi kokee pinnat jalkojensa alla samanlaisina. Avojaloin kulkiessaan hän tuntee pintojen eroavaisuudet tarkemmin – esimerkiksi sen, miten erilaiselta ruoho tai kylpyhuoneen kylmät laatat tuntuvat paljaiden jalkojen alla.

Antaessasi lapsesi kokea nämä tuntemukset, autat häntä kehittämään tietoisuuttaan omasta ympäristöstään.

6. Se auttaa häntä kävelemään

Yllättävää kyllä, kengät voivat vääristää tapaa, jolla lapsi opettelee kävelemään. Kun lapsi käyttää kenkiä, joissa on pehmustetut sisäpohjat, hän todennäköisemmin painaa kantapäitään tiukemmin maahan, eikä kävele yhtä hellävaraisesti kuin muuten. Lisäksi kengissä on etureuna, joka saa lapsen nostamaan kantapäitään maasta.

Kaikki tämä vaikuttaa tapaan, jolla jalka kehittyy. Vääränlainen tapa astua voi aiheuttaa heikentymistä niissä lihaksissa, joilla on hyvin tärkeä merkitys kävelemisen ja juoksemisen kannalta.

Sen sijaan paljain jaloin kävely on täydellinen mahdollisuus lapselle oppia kävelemään ilman välineiden apua.

Paljain jaloin kävely

7. Se kehittää lapsen hermostoa

Paljain jaloin kulkeminen stimuloi jalan akupunktiopisteitä, mikä puolestaan auttaa stimuloimaan hermoja ja verisuonia. Tämä kohentaa hermoston toimintaa. Säännöllinen avojaloin käveleminen voi lievittää suonikohjuista aiheutuvaa kipua – etenkin diabeetikoilla.

Jos siis olet vanhempi, joka jahtaa lastaan jatkuvasti saadakseen tälle sukat tai kengät jalkaan, on aika harkita tätä toimintaa uudestaan. On parempi antaa lapsen kävellä paljain jaloin kotona. Voit tietysti antaa lapsen käyttää sukkia silloin, kun ei ole tarpeeksi lämmin avojaloin kulkemiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alfaro, V. (2018). Todo comienza por un paso. Un compendio de lo que necesitas saber para que tus pies sean tu mejor aliado. Editorial Planeta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.