Kuinka poistaa liiallinen lima lapsesi nenästä helposti - Äitiyden Ihme
 

Kuinka poistaa liiallinen lima lapsesi nenästä helposti

Kuinka poistaa liiallinen lima lapsesi nenästä helposti
Pedro González Núñez

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvattaja Pedro González Núñez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Koska pienet lapset eivät osaa niistää, voi nenään kertyvä liiallinen lima aiheuttaa heille paljon epämukavuutta. Tämän vuoksi opetamme sinulle, kuinka voit helposti poistaa limaa lapsesi nenästä.

Yksi huolenaihe vauvojen vanhemmille on flunssien ehkäiseminen. Tukkoinen nenä on tyypillinen flunssan oire. Vaikka on yleistä, että pienokaiset sairastelevat, heidän sairautensa on otettava vakavasti, koska ne voivat johtaa pientä flunssaa vakavampiin seurauksiin.

Mitä sinun tulee tietää poistaaksesi liiallinen lima lapsesi nenästä?

Ensinnäkin on tärkeää tietää, että on yleistä ja normaalia, että vauvat kärsivät limasta ja räästä, vaikka heillä ei olisikaan flunssa. Pidä mielessäsi, että lima on tehokas kehon puolustusmekanismi, jonka tehtävä on puhdistaa hengitysteitä bakteereista ja estää bakteereita leviämästä.

Seuraavaksi listaamme oireita, joita liiallinen lima ja räkä aiheuttavat.

  • Liman kerääntyminen hengitysteihin aiheuttaa yskää, aivastelua sekä kuulo- ja hengitysongelmia.
  • Jos lima saavuttaa kurkun, vauva voi alkaa yökkäillä ja oksentaa.
  • Ripuli on yleinen oire vauvoilla, joilla on liiallista limaa. Tämä johtuu siitä, että vauvoilla on tapana niellä limaa, joka poistuu ulosteen mukana.

Yskiminen toimii itse asiassa kehon puolustusmekanismina. Sen tarkoitus on saada lima liikkeelle alemmista hengitysteistä ja ajaa erite ulos. Näin ollen lapselle tekee hyvää yskiä, eikä yskän hillitsemiseksi kannata ensitilassa tukeutua lääkkeisiin.

Siinä tapauksessa, että yskä on liiallista, eikä lapsi saa sen takia levättyä, on suositeltavaa käydä lastenlääkärillä, joka neuvoo tarvittavat toimenpiteet.

Liiallinen lima vauvan nielussa

Liiallisen liman aiheuttamat ongelmat

Ongelmia syntyy, kun limaa on liiaksi, sillä se voi tehdä lapsen olosta todella epämukavan. Mikäli tämä tila jatkuu pitkään, voi seurauksena olla korvatulehdus, joten tilanne on parasta pyrkiä ratkaisemaan mahdollisimman pian.

Lääkehoito

Jos lapsesi on hyvin pieni, älä tukeudu lääkehoitoon liian nopeasti. Pidä mielessä, että lastenlääkärit eivät suosittele limaa irrottavia lääkkeitä vauvoille. Vaikka nämä lääkeaineet pilkkovat limaa ja auttavat sen poistumista, ne myös lisäävät liman tuotantoa.

Näin lääkkeet voivat osaltaan aiheuttaa häijyn kierteen, josta ei ole helppo päästä irti. Vauvasi lääkitseminen joka kerta, kun hän on limainen tai räkäinen, voi olla haitallisempaa kuin se, että hänellä on limaa.

Vesi on loistava liittolainen liman poistoon

Vesi voi olla paras liittolaisesi, jos vauvallasi on limaa. Yritä saada lapsi juomaan paljon, koska neste auttaa hajottamaan limaa.

Pyri kosteuttamaan kodin sisäilmaa ja vältä paikkoja, joissa on savua. Käytä ilmankosteuttajaa, hyörystintä tai kuumalla vedellä täytettyjä astioita.

Auta lastasi puhdistamaan nenänsä

Auttaakseni lastasi puhdistamaan nenänsä, pyyhi limaa pois pehmeällä kankaalla ja pese lapsen nenä suolaliuoksella. Liuosta annosteltaessa lapsen on hyvä maata kyljellään, jotta hän välttää nielaisemasta limaa. Ruiskuta suolaliuosta toiseen sieraimeen ja paina kevyesti toista sierainta.

Nenäimurit voivat myös auttaa poistamaan limaa lapsesi nenästä. Jos valitset mielummin tämän vaihtoehdon, älä käytä imuria useammin kuin kahdesti päivässä tai voit päätyä ärsyttämään lapsen nenää ja limakalvoja.

Vauvan nenäimuri

Suusta huolehtiminen

Nenän puhtaana pitämisen lisäksi myös suun puhdistaminen on tärkeää. Koska he ovat niin pieniä, vauvoilla ei usein ole tarpeeksi voimaa yskimiseen, jolloin lima jää heidän suuhunsa. Sinun tehtäväsi on auttaa lastasi välttämään liman uudelleen nieleminen.

Vauvasi yskiessä, auta häntä poistamaan limaa pyörittämällä puhdas sideharso etusormesi ympärille ja laittamalla se lapsen suuhun. Lima tarttuu sideharsoon ja sen poistaminen on helpompaa.

Älä pakota lasta syömään

On tärkeää, että et pakota lastasi syömään. Sekä nenän tukkoisuus että liiallinen lima voivat aiheuttaa ruokahalun vähenemistä, pahoinvointia ja oksentelua. Joten ole kärsivällinen ja anna lapsen syödä silloin, kun hänestä siltä tuntuu. Jos pakotat lapset syömään, hän voi päätyä oksentamaan.

On suotavampaa syödä useita pieniä annoksia päivän aikana kuin yrittää saada lapsi nauttimaan kerralla iso ateria. Tällä tavoin lapsi saa tarpeeksi syödäkseen ilman, että hän kokee hukkuvansa syödessään.

Et voi estää lastasi sairastumasta flunssaan ainakin kerran vuodessa. Tämän vuoksi on hyvä ottaa käyttöön yllä mainitut toimenpiteet, jotta sairastelun epämukavuudet vaivaisivat lasta mahdollisimman vähän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.