Mikä on vaippaihottuma ja miten sitä hoidetaan? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on vaippaihottuma ja miten sitä hoidetaan?

Mikä on vaippaihottuma ja miten sitä hoidetaan?

Viimeisin päivitys: 22 helmikuuta, 2023

Tässä artikkelissa kerromme, mikä on vaippaihottuma, ja kuinka sitä ehkäistään ja hoidetaan. Keskustelemme ongelman aiheuttajista, oireista ja hoidosta sekä parhaista vaippavaihtoehdoista vauvalle.

Mikä on vaippaihottuma?

Vaippaihottuma on vauvan nivusissa ja genitaalialueella esiintyvää ärsytystä, joka johtuu kosteudesta tai hygienian puutteesta. Nivusten alueella on hyvin paljon hikirauhasia. Vaikka vaippaihottuma luokitellaankin lieväksi ihovaurioksi, se voi muuttua hoitamattomana mutkikkaaksi ongelmaksi. Pahimmissa tapauksissa se voi johtaa ihon haavaumiin.

Vaippaihottuman aiheuttajat

  • Lämpö
  • Kosteus (hiestä, virtsasta tai ulosteesta)
  • Ilmanvaihdon puuttuminen

Nämä vuorostaan saattavat johtua seuraavista:

  • Huonosti puettu tai istuva vaippa
  • Vauvan genitaalialueen huono puhtaanapito
  • Saman vaipan käyttäminen liian pitkään

Vaippaihottuman oireet ja hoito

Oireita esiintyy yleensä vaipan peittämillä alueilla, ja ne ovat selkeästi erotettavissa. Ensin ilmaantuu alueen punoitusta, joka johtaa kipuun, turvotukseen ja kutinaan. Vauva saattaa myös vetäytyä refleksinomaisesti kauemmas, kun kosketat hänen ihoaan. Jos vaiva pääsee pahentumaan, se voi johtaa ihon kuoriutumiseen.

Vaippaihottumasta kärsivillä vauvoilla on tapana itkeä jatkuvasti ja hyljeksiä vaippoja. Vanhempien on oltava tällöin kärsivällisiä. Epätoivon – joka on tavallinen tunne näissä tilanteissa – sijasta on parempi etsiä ratkaisuja ja kokeiltava vaikkapa vaippoja, jotka auttavat lieventämään tästä vaivasta johtuvia ikäviä oireita.

Mikä on vaippaihottuma ja miten sitä hoidetaan?

Vaippaihottumaa tulisi hoitaa hellävaraisesti, jotta vauvan olosta ei turhaan tule epämukavampi. Ensimmäinen askel on koko genitaalialueen pesu puhtaalla vedellä ja neutraalilla tai antibakteerisella saippualla. Saippuaa tulisi käyttää vasta, kun käytön turvallisuus on varmistettu lääkärin kanssa.

Kuivaa vauvan iho varovasti pesun jälkeen pehmeää puuvillapyyhettä käyttäen. Pidä mielessä, että vauvan iho on paljon aikuisten ihoa herkempi, joten pehmeä pyyhe on vauvalle hyvin tärkeä.

Vanhempien on tärkeää vaihtaa vauvan vaippa usein. Näin ehkäistään bakteerien ja sienten kerääntyminen vauvan iholle.

Mitä ei tule tehdä, jos vauvalla on vaippaihottuma?

  • Jos vauvallasi on tätä vaivaa, sinun on vältettävä vauvan pukemista synteettisiin materiaaleihin.
  • Älä laita vauvan iholle talkkia.
  • Älä levitä vauvan iholle hajusteita tai hajustettuja öljyjä.
  • Älä käytä yleisvoiteita.
  • Vauvan iholle ei tule myöskään koskaan käyttää kotirohtoja, jotka sisältävät etikkaa, aloe veraa tai muita lääkekasveja.

Vaipan valinnassa huomioitavia asioita

Vaippoja valitessa on tärkeää miettiä eräitä perustekijöitä. Aivan ensiksi on ajateltava vauvan kokoa. Väärän kokoiset vaipat voivat tuntua epämukavilta ja aiheuttaa useampia ongelmia aina pienestä hankauksesta hiertymiin.

Toiseksi on ajateltava vaipan materiaalia, sillä monet kertakäyttövaipat sisältävät hajusteita, jotka voivat aiheuttaa allergioita. Vanhempien on myös syytä tarkistaa, että vaippa ei sisällä dioksiinia. Dioksiinit ovat kemikaaleja, joista voi olla haittaa vauvan terveydelle, ja jotka saastuttavat luontoa.

Markkinoilla on nykyään suuri valikoima vaippoja, mutta kaikki vaipat eivät siltikään täytä dermatologisia laatuvaatimuksia. 

Kun otamme tämän kaiken huomioon myös ympäristölle turvallisia tuotteita etsiessämme, olemme löytäneet uusia vaippavaihtoehtoja, jotka tarjoavat kaikkea tarvitsemaamme: 

  • Mukavuutta
  • Puhtautta
  • Turvallisuutta

Ekologiset ratkaisut

Monet äidit ovat päättäneet kokeilla ekologisia vaippoja pääasiassa siksi, että niiden valmistuksessa ei ole käytetty kemikaaleja, jotka voivat mahdollisesti olla heidän vauvojensa iholle vaarallisia. He pitävät näitä vaippoja myös hyvinä sijoituksina, sillä ne ovat pestäviä ja uudelleenkäytettäviä.

Ekologisilla vaipoilla on myös vielä yksi suuri etu: ne tulevat yhdessä vakiokoossa ja mukautuvat siten vauvan vartaloon vaivatta. Äitien ei siis tarvitse vaihtaa vaippoja uusiin kokoihin sitä mukaa kun vauvat kasvavat.

Mitä tulee vauvojen hoitoon, me huolehdimme näistä asioista jatkuvasti. Pieniin yksityiskohtiin tulisi aina kiinnittää huomiota, esimerkiksi siihen, mistä materiaaleista vauvojen tuotteet on valmistettu.

Näiden askeleiden ansiosta voimme olla rauhassa ja tietää, että käyttämämme vaipat eivät aiheuta vauvoillemme haittoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Azcona, L. Dermatitis del pañal. Farmacia Salud. Farmacia profesional. 2010; 24 (1): 60-62.
  • Boiko, S. Treatment of diaper dermatitis. Dermatologic clinics 1999; 17 (1): 235- 239.
  • Rueda López, J.; Guerrero Palmero, A.; Segovia Gómez, T.; Muñoz Bueno, A. M.; Bermejo Martínez, M.; Rosell Moreno, C. Dermatitis Irritativa del pañal. Tratamiento local con productos barrera y calidad de vida.
  • Šikić Pogačar M, Maver U, Marčun Varda N, Mičetić-Turk D. Diagnosis and managment of diaper dermatitis in infants with emphasis on skin microbiota in the diaper area. Int J Dermatol. 2018 Mar;57(3):265-275. doi: 10.1111/ijd.13748. Epub 2017 Oct 6.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.