Mistä lapsen päänsärky voi johtua?
Tilastojen mukaan reilusti yli puolet ihmisistä kärsii vähintään yhden päänsäryn lapsuutensa aikana. Lapsen päänsärky voi johtua monista eri syistä, joista useimmista ei tarvitse huolestua. Vanhempien tulee kuitenkin varmuuden vuoksi pysyä aina valppaina, sillä joissain harvoissa tapauksissa lapsen päänsärky on oire vakavammasta terveysongelmista.
Mistä lapsen päänsärky voi johtua?
Päänsäryt voidaan jakaa primaarisiin ja sekundaarisiin. Yleisesti ottaen primaarisissa päänsäryissä kyse on jostakin muutoksesta aivojen alueella. Tämä voi olla vaikkapa kemiallinen muutos aivoissa, verisuonen laajentuminen tai lihasjännitys.
Sekundaarisia päänsärkyjä puolestaan esiintyy jonkin toisen sairauden aiheuttamina. Yleisimpiä tälläisiä sairauksia ovat muun muassa:
- Tarttuvat sairaudet.
- Ei-tarttuvat sairaudet, kuten tavan flunssa, vilustuminen ja muut virustaudit.
- Aivoihin kohdistunut trauma.
- Allergia tai yliherkkyys jollekin ruoka-aineelle.
- Fyysinen uupumus.
- Nälkä tai nestehukka.
- Ongelmat hampaissa tai ikenissä.
- Lääkkeiden tai myrkkyjen aiheuttamat seuraukset.
On tärkeää, ettet yritä diagnosoida lasta itsenäisesti. Parempi vaihtoehto on viedä lapsi käymään lastenlääkärin vastaanotolla tutkimuksessa, varmistamassa mistä lapsen päänsärky oikeasti johtuu.
Koska ne eivät ole kovin yleisiä, on aina olemassa riski siitä, että lapsen päänsäryn aiheuttaa jokin taustalla piilevä vakavampi, hoitoa vaativa sairaus.
Mikäli lapsesi siis kärsii päänsärystä, ja varsinkin silloin, jos päänsärky pitkittyy, ota yhteys lääkäriin. Lääkealan ammattilainen käy läpi kanssasi pienokaisesi lääketieteellisen historian ja tekee tarpeelliset tutkimukset.