Lapsen länkisääret: Syyt ja hoito - Äitiyden Ihme
 

Lapsen länkisääret: Syyt ja hoito

Lapsen alkaessa kävellä saattaa ilmetä eräitä ortopedisia häiriöitä, joista tunnetuimpiin kuuluu niin kutsuttujen länkisäärten kehittyminen. Useimmiten tilanne korjaantuu luonnollisin keinoin, joten vanhemmilla ei ole syytä suureen huoleen.
Lapsen länkisääret: Syyt ja hoito

Viimeisin päivitys: 15 huhtikuuta, 2019

Vanhemmat usein huolestuvat havaitessaan lapsellaan länkisääret, eli tilan, jossa lapsen polvet ovat kaarella ulospäin. Pienellä lapsella länkisäärisyys on kuitenkin täysin normaalia, ja huolestua tarvitsee vasta, jos tila jatkuu vielä lapsen ollessa 3-vuotias.

Miksi lapsella on länkisääret?

Lapsen alaraajojen muoto muuttuu kasvun myötä. Länkisäärisyys alkaa tavallisesti, kun lapsi alkaa nousta pystyyn ja harjoitella kävelyä vajaan vuoden iässä. Kyseessä on fysiologinen poikkeama, johon liittyy lapsen lihasten joustavuus. Useimmissa tapauksissa kudos kehittyy positiivisella tavalla, kun lapsi saa lisää massaa ja luut vahvistuvat.

Koska useimmissa tapauksissa länkisäärisyys häviää itsestään, tärkeintä on odottaa ja tarkkailla, miten pieni lapsi kehittyy. Lapsen kasvun etenemisestä kannattaa pitää kirjaa ja kehon kehityksen suhteen tulee olla tarkkana. Näin pystytään havaitsemaan länkisäärisyyden mahdollinen lisääntyminen.

Jos tila jatkuu vielä lapsen ollessa 3-vuotias, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Länkisääret muuttuvat tyypillisesti ensimmäisen ikävuoden jälkeen pihtikintuiksi, mikä tarkoittaa polvien taipumista sisäänpäin. Tila on pahimmillaan noin 3 vuoden iässä, minkä jälkeen alaraajat vähitellen suoristuvat.

Mikäli lapsella on vielä 10 vuoden iässä selvät pihtikintut, on aika keskustella lääkärin kanssa. Säärten mahdollinen pysyvä virheasento hoidetaan aina ennen murrosikää leikkauksella.

Länkisäärisyyden hoito

Kuten jo mainitsimme, pienen lapsen länkisäärisyys on normaalia, eikä sitä tarvitse varsinaisesti hoitaa. Tilasta pitkään kärsineen lapsen jalkoja saatetaan hoitaa ortopedisten polvitukien avulla. Tukien käyttö jatkuu, kunnes lapsen jalat ovat vahvistuneet.

Myös ortopediset kengät ovat vaihtoehto, jos lapsella on länkisääret vielä 4-vuotiaana. Näitä kenkiä tulisi käyttää vain tarkassa lääkärin valvonnassa. Tämän tyyppisiä hoitoja käytetään ainoastaan ongelman ollessa vakava tai jos lapsella on jokin muu tilanteeseen liittyvä sairaus.

Miksi lapsella on länkisääret?

Miten länkisäärisyyttä voidaan helpottaa?

Alla listaamme tärkeimmät neuvot länkisäärisyyden korjaamiseksi arkisilla keinoilla.

1. Ryhti kävelyn aikana

Aivan ensimmäiseksi vanhempien tulisi auttaa lasta kävelemään oikein. Varmista siis, että lapsi pitää selkänsä suorana kävellessään, istuessaan ja myös nukkuessaan. Vauvalle kannattaa nukkumisen ajaksi asettaa ohut tyyny niskan ja polvien alle, jotta selkäranka venyy ja lepää.

2. Liikunta

Tietyt liikuntamuodot ovat hyödyksi länkisäärten korjaamisessa. Pilates on loistava vaihtoehto, sillä se auttaa parantamaan ryhtiä sekä vahvistaa polvia ja reisiä. Jooga voi toimia hyvänä tekniikkana lapsen raajojen linjauksen ja notkeuden parantamiseksi. Jooga voi ensin olla lapselle haastavaa, mutta hän kehittyy ajan kanssa.

Lapsen länkisääret: Syyt ja hoito

3. Tukevat jalkineen

Sekä länkisäärisyydestä että pihtipolvisuudesta kärsivän lapsen on tärkeä käyttää hyviä jalkineita. Hyvissä kengissä on tukeva kanta-osa, napakka kiinnitysmekanismi ja mahdollisesti jalan sisäkaaren tuenta.

4. Hieronta

Jalkojen korjaantumista voidaan edistää myös hieronnalla. Lisäksi hieronta rentouttaa ja voi vahvistaa lapsen selkää ja jalkoja.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.