Mistä lapsen kuiva yskä johtuu? - Äitiyden ihme
 

Mistä lapsen kuiva yskä johtuu?

Mistä lapsen kuiva yskä johtuu?
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Yskä ei ole koskaan itsenäinen sairaus, vaan oire. Yskärefleksiä stimuloivat erilaiset mekaaniset, kemialliset ja lämpötilaan perustuvat ärsykkeet sekä paikalliset välittäjäaineet. Yskä siis syntyy, kun keho pyrkii poistamaan elimistöstä haitallista ainetta. Kuiva yskä on hyvin yleinen vaiva lapsilla, ja tänään kerromme, mistä tämän tyyppinen yskä voi johtua ja miten sitä voidaan helpottaa.

Yskän eri tyypit

Yskä voi olla kuivaa, limaista tai vinkuvaa ja siihen saattaa liittyä hengenahdistusta. Eri tyyppisiä yskiä hoidetaan eri tavoin.

 • Limainen yskä: Tässä keuhkoputkiin kertyy liikaa limaa, jota keho pyrkii poistamaan yskimällä. Limainen yskä voi liittyä esimerkiksi hengitysteiden bakteeritulehduksiin ja muihin keuhkosairauksiin.
 • Vinkuva yskä: Tämä viittaa hengitysteiden ahtauteen, joka voi johtua astmasta, keuhkoahtaumataudista tai erilaisista infektioista, jotka kaikki vaativat lääkärin hoitoa.
 • Kuiva yskä: Tämä voi johtua esimerkiksi allergiasta tai flunssasta. Kuivan yskän syistä kerromme tarkemmin alla.
Mistä lapsen kuiva yskä johtuu?

Mistä lapsen kuiva yskä johtuu?

Monet asiat voivat aiheuttaa lapselle kuivaa yskää. Näistä esimerkkejä ovat:

 • Allergiat
 • Ympäristön pöly tai kemikaalit
 • Kuiva sisäilma ja ilmastointilaitteet
 • Refluksitauti
 • Flunssan, kurkunpään tulehduksen tai keuhkoputkentulehduksen ärsytys

Kuivan yskän eri tyypit

Kuiva yskä voidaan jakaa kahteen tyyppiin keston perusteella:

 1. Akuutti yskä: Ei kestä yli kahta viikkoa ja johtuu yleensä ylähengitystieinfektiosta.
 2. Pitkittynyt yskä: Jos yskä kestää yli kolme viikkoa, sitä kutsutaan pitkittyneeksi.

Yskän tyypin ja aiheuttajan arvioiminen voi olla vaikeaa, mistä syystä lapsi kannattaa aina viedä lääkäriin, jos hänen yskänsä pitkittyy.

Lapsen kuivan yskän hoito

Mistä lapsen kuiva yskä johtuu?

Valitettavasti yskän parantamiseksi ei ole tehtävissä paljonkaan, mutta vanhemmat voivat pyrkiä helpottamaan sairastavan lapsen oloa esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

 • Kylmät juomat kuten vesi tai hedelmämehu, pois lukien sitruksiset mehut. Juoman ei tarvitse olla jääkylmää, vaan huoneenlämpöinen tai hieman kylmempi riittää.
 • Ilmankostutin ylläpitää huoneilman optimaalista kosteustasoa. Kuiva huoneilma paitsi lisää pölyisyyttä ja sähköisyyttä, myös ärsyttää ihoa, limakalvoja ja hengitysteitä. Sopiva ilmankosteus on tärkeintä makuuhuoneessa, jossa vietetään paljon aikaa.
 • Höyryhengitys. Kostean ja viileän höyryn hengittämisen voi helpottaa lapsen tukkoisuutta.
 • Ruokalusikallinen hunajaa sitruunan kera ennen nukkumaanmenoa. Yskäkohtaukset iskevät usein juuri ennen nukahtamista ja heti nousemisen jälkeen. Tämä johtuu vaaka-asennosta, joka lisää ärsytyksen tunnetta ja tukkoisuutta. Hunaja hoitaa ärtyneitä limakalvoja, mikä puolestaan helpottaa yskäkohtauksia.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lamas, A; Ruiz, M; Máiz, L. Tos en el niño. Archivos de bronconeumología. 50 (7): 263-310. DOI: 10.1016/j.arbres.2013.09.011
 • Martínez, Mª C; Antelo, Mª C. Tos persistente, en Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neumología. Unidad de Neumología práctica. Hospital Infantil La Paz. Madrid.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.