Kuukautiset synnytyksen jälkeen - mitä sinun tulee tietää - Äitiyden Ihme
 

Kuukautiset synnytyksen jälkeen - mitä sinun tulee tietää

Kuukautiset synnytyksen jälkeen - mitä sinun tulee tietää
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapsen synnyttyä naisen keho alkaa pikkuhiljaa palautua normaaliin tilaansa, ja lopulta myös kuukautiset alkavat. Jos pohdit, millaiset ovat kuukautiset synnytyksen jälkeen, jatka lukemista, sillä kerromme aiheesta lisää tässä artikkelissa.

Kuukautiset synnytyksen jälkeen

Yhdeksän kuukautta raskausaikaa on takana, ja äiti on saanut pienen lapsensa syleilyynsä. Ei aikaakaan, kun naisen mielessä käy ajatus siitä, milloin ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen ilmaantuvat. Raskaus ja synnytys rasittavat kehoa, mutta kroppa alkaa pikkuhiljaa palautua koettelemuksesta. Elimet palautuvat vähitellen niille kuuluville paikoille ja elimistö keskittyy maidontuotantoon.

Synnytyksen jälkeinen amenorrea eli kuukautisten puuttuminen riippuu naisen maidontuotannosta.

Kehon hormonit tekevät ahkerasti työtä tuottaakseen lapselle kaiken hänen tarvitseman, jotta hänestä kasvaa vahva ja terve. Jokaisen naisen keho on kuitenkin erilainen, minkä vuoksi myös kuukautiset alkavat synnytyksen jälkeen toisilla aikaisemmin kuin toisilla. Neuroendokriininen järjestelmä käynnistyy uudelleen vähitellen. Neuroendokriininen järjestelmä on vastuussa siitä, milloin kuukautiset alkavat ensimmäisen kerran – yleensä tämä tapahtuu teini-iässä – ja koska ne palautuvat synnytyksen jälkeen.

Imetyksellä on suuri vaikutus siihen, milloin kuukautiset alkavat synnytyksen jälkeen. Kun synnytyksestä on kulunut 6-8 viikkoa, saattaa esiintyä verestä, limasta ja kohdun kudoksista muodostuvaa vuotoa. Jos lasta ei imetetä, ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen voivat ilmaantua muutaman viikon kuluttua tästä vuodosta. Sen sijaan, jos lasta rintaruokitaan, voi kulua jopa kaksi vuotta ennen kuin kuukautiset alkavat.

Hyvä tietää synnytyksen jälkeisistä kuukautisista

Äiti ja vauva nukkumassa

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan naisen, joka ei imetä lastaan, ensimmäiset kuukautiset alkavat noin neljä kuukautta synnytyksen jälkeen. Useimmissa tapauksissa munasarjojen toiminta normalisoituu näillä naisilla 30 päivän kuluessa. Ensimmäisiä synnytyksen jälkeisiä kuukautisia edeltävät usein erilaiset ennusmerkit. Nämä oireet voivat olla hyvinkin erilaisia kuin ennen raskausaikaa koetut. Naisen kuukautiskierto saattaa muuttua, ja kuukautiset voivat olla epätasapainossa muutaman ensimmäisen kierron ajan. Myös muita ennenkokemattomia oireita saattaa ilmetä.

Nainen voi ovuloida jo ensimmäisen synnytyksen jälkeisen kuukautiskiertonsa yhteydessä. Ilman ehkäisyä hän voi siis tulla raskaaksi jo ensimmäisen kiertonsa aikana, ja tilastojen mukaan 1-12 % tapauksista näin tapahtuu. Haluamme korostaa, että vaikka nainen tulisikin raskaaksi ensimmäisten synnytyksen jälkeisten kuukautisiensa aikana, ja imettää edelleen lastaan, ei ole mitään syytä lopettaa rintaruokintaa. Raskaus ja imetys eivät vaikuta toisiinsa, joten raskaudella ei ole vaikutusta lapsen ravintoon, eli äidinmaitoon.

Kuukautiset ja imetys

Syy siihen, miksi imettävillä äideillä ei yleensä ole kuukautisia, ovat hormonit. Kun vauva imee äitinsä rintaa, naisen keho tuottaa prolaktiinihormonia, jolla on kyky estää munasarjojen toiminta. Tässä mielessä imetystä voidaan pitää luonnollisena ehkäisykeinona. Yksistään tähän metodiin ei kuitenkaan kannata luottaa, sillä se ei ole täysin varma ehkäisytapa.

Kun vauva alkaa syödä kiinteitä ruokia, myös äidin kuukautiset saattavat alkaa.

Luonto on ihmeellinen, ja naisen keho tietää, milloin se on omistautunut imetykselle. Näin keho suojelee naista uudelta raskaudelta. Suojausteho on kuitenkin vain 98 % ja ainoastaan tiettyjen ehtojen täyttyessä. Naisen tulee täysimettää – jolloin vauva ei nauti lainkaan korviketta tai kiinteitä ruokia – ja lasta tulee rintaruokkia vähintään kuuden tunnin välein. Tämä pätee ainoastaan vauvan ollessa alle kuuden kuukauden ikäinen.

Yleensä vauvan alkaessa syödä kiinteitä ruokia äidinmaidon rinnalla, alkavat myös äidin ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen. Tämä johtuu siitä, että lapsi imee rintaa harvemmin, jolloin myös prolaktiinin tuotanto vähenee. Joidenkin äitien kohdalla ensimmäiset kuukautiset alkavat vasta, kun imettäminen on lopetettu kokonaan. Naisen kehon toiminta määrää sen, milloin synnytyksen jälkeiset kuukautiset alkavat. Tärkeintä on äidin terveys ja se, että lapsi saa kaiken tarvitsemansa ravinnon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fabre González E. Manual de asistencia al parto y puerperio normal. INO Reproducciones S.A., Zaragoza, 1995.
  • Willians CE, 20ª edición. Anormalidades del puerperio. 1998. 499-510.
  • Atención posparto a madres y recién nacidos. Puntos destacados de las pautas de la Organización Mundial de la Salud para 2013. [En línea] Disponible en: https://www.mcsprogram.org/wp-content/uploads/2016/03/WHO-PNC-2014-Briefer-A4-SP.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.