Kuinka toimia, jos imettäminen sattuu?
Moni äiti päättää rintaruokkia lastaan imettämisen lukuisten hyötyjen vuoksi. Ei kuitenkaan ole epätavallista kuulla naisen kertovan, että imettäminen sattuu. On tavallista, että äiti tuntee epämukavuutta tai arkuutta imetyksen alussa, mutta kova kipu ei ole normaalia.
Tässä artikkelissa kerromme tavallisimmat syyt siihen, miksi imettäminen sattuu, ja mitä asialle voidaan tehdä.
Vaikka äitiyteen liittyy erilaisia ponnisteluja ja vaivannäköä, kivun ja kärsimyksen ei pitäisi koskaan olla liiallista.
Miksi imettäminen sattuu?
On lukuisia syitä, joiden vuoksi imettäminen voi sattua. Niistä yleisimmät ovat seuraavat:
- Vauva ei saa nännistä hyvää imuotetta. Se, että lapsi ei saa nännistä oikeaa otetta tai ime oikein, satuttaa usein äitiä. Tämän lisäksi nänneihin saattaa syntyä kivuliaita halkeamia, jotka pahimmillaan vuotavat verta.
- Kireä kielijänne. Joillain vauvoilla on kireä kielijänne, mikä estää lasta saamasta hyvää otetta nännistä ja juomasta tarpeeksi maitoa.
- Rintatulehdus. Rintatulehdus on yleensä stafylokokkibakteerin aiheuttama, mutta joissain tapauksissa myös maidon pakkautuminen rauhasiin voi aiheuttaa tiehyttukoksen ja tulehduksen tyyppisen oirekuvan. Lievässä tulehduksessa naisen rintarauhasissa on aristusta ja punoitusta. Tulehduksen pahentuessa potilaalle nousee korkea kuume ja koko rinta punoittaa ja on hyvin kipeä.
- Sieni. Tämän voi aiheuttaa tulehdus tai vauvan suuhun antibioottien käytön myötä kasvanut sieni. Oireita ovat vaaleapunainen ja kostea rinta sekä terävä kipu.
- Maitotiehyen tukkeutuminen. Tämä vaiva aiheuttaa naiselle kovaa kipua. Tukoksen oireita ovat paikallinen arkuus, kuumotus ja punoitus rinnassa. Rinnassa on usein tunnettavissa selkeä patti.
Jos olisi olemassa kaikki imetyksen hyödyt sisältävä rokote, vanhemmat maksaisivat siitä mitä hyvänsä.
– Carlos Gonzalez
Kuinka toimia, jos imettäminen sattuu?
Tee imettäminen mahdollisimman miellyttäväksi ja kivuttomaksi seuraavien vinkkien avulla:
- Imettäessä pidä vauvan pää suorassa ja odota lapsen avaavan suunsa ammolleen. Kun näin tapahtuu, pitele rintaa toisella kädellä ja ohjaa se vauvan suulakeen. Varmista lapsen suun peittävän suurimman osan nänninpihasta.
- Imetä vauvaa kahden tunnin välein. Saatat joutua herättämään lapsen syömään myös yöllä.
- Jos vauva juo ainoastaan toisesta rinnasta, tarjoa hänelle toista rintaa seuraavalla syöttökerralla.
- Asennon vaihtaminen imettäessä auttaa helpottamaan epämukavaa tunnetta ja kipua.
- Vältä käyttämästä liian tiukkoja rintaliivejä, jotka voivat aiheuttaa painetta tai hinkata ihoa.
- Pese nännit ainoastaan haalealla vedellä. Älä käytä alkoholia tai muita kemikaaleja sisältävää saippuaa, jotka voivat aiheuttaa ihon kuivumista ja ärtymistä.
- Paras hoitokeino nännien halkeiluun on rintamaito itse.
- Pyri pysymään rauhallisena ja välttämään stressiä.
Jos kipu yltyy tai jatkuu pitkään, lääkäri on paras henkilö neuvomaan imettävää äitiä. Vaikka äitiyteen liittyy erilaisia ponnisteluja ja vaivannäköä, kivun ja kärsimyksen ei pitäisi koskaan olla liiallista.