Kuinka käyttää ilmastointia vauvan läsnäollessa? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka käyttää ilmastointia vauvan läsnäollessa?

Kuinka käyttää ilmastointia vauvan läsnäollessa?

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ilmastointilaite ei ole vauvan vihollinen, vaan voit käyttää ilmastointia vauvan läsnäollessa, kunhan otat huomioon tiettyjä seikkoja. On hyvä pitää mielessä, että yhtäkkisillä lämpötilan muutoksilla voi olla vaikutusta vastasyntyneen terveyteen. On tärkeää pitää tietyt vinkit mielessä, sillä vauva vasta totuttelee elämään äidin vatsan ulkopuolella.

Tila, jossa vauva oleskelee, ei saa olla liian kuuma tai kylmä, sillä äärilämpötilat tekevät vauvalle epämukavan olon. Lapsen iho voi ärtyä tai hän voi heräillä unilta epämukavuudesta johtuen.

Paras tapa käyttää ilmastointia vauvan läsnäollessa, on asettaa lämpötila noin 22 asteeseen. Se on ihanteellinen huonelämpötila vastasyntyneelle, oli vauva sitten syntynyt ennenaikaisesti tai täysiaikaisena. Vaikka 22 astetta on yleisesti ihanteellinen sisälämpötila, asiantuntijat suosittelevat, että päivisin lämpötila pidetään 21-24 asteessa ja öisin 19-21 asteessa. 

Lastenlääkäri Florencio de Santiagon julkaisemien artikkeleiden mukaan huoneilman kosteus olisi hyvä pyrkiä pitämään 30-50 prosentissa. Kodissa on siis hyvä olla niin lämpö- kuin kosteusmittarikin näiden arvojen mittaamiseksi. De Santiago korostaa myös huoneiden tuuletuksen tärkeyttä.

On turvallista käyttää ilmastointia vauvan läsnäollessa

Kuinka käyttää ilmastointia vauvan läsnäollessa?

  • Muista, että 22 astetta on täydellinen huonelämpötila vauvaa ajatellen. Yhtäkkiset muutokset lämpötilassa voivat heikentää vauvan vastustuskykyä, minkä takia niitä olisi tärkeää yrittää välttää.
  • Kodin, auton ja ulkoilman välinen lämpötilamuutos ei saisi olla yli kymmentä astetta enempää.
  • On tärkeää varmistaa, että ilmastointilaite ei kohdista tuuletustaan suoraan vauvaan.
  • Yksi hyvä keino on viilentää vauvan huone, ennen kuin hän menee nukkumaan ja laittaa ilmastointi pois yön ajaksi. Pidä huoli, että huone on hyvin tuuletettu.
  • Jos huoneessa on todella kuuma, ilmastoinnilla voi viilentää huonetta, jotta lapsi ei tunne oloaan epämukavaksi. Tämä voi auttaa vauvaa välttymään myös ihottumalta. Jos ilmastointi on päällä yön ajan, varmista, että lapsella on sopivasti vaatetta epämukavuuden välttämiseksi.
  • Pidä vilttiä aina lähettyvillä, etenkin silloin, jos ilmastointi tekee huoneen liian viileäksi.

Huolto ja puhdistus

Vaikka kodissasi olisikin ilmastointi, on tärkeää, että jokainen huone tuuletetaan myös luonnollisesti. 

Huolla ilmastointilaitteen filttereitä säännöllisesti, sillä niihin kertyy helposti mikro-organismeja, jotka voivat olla haitallisia vauvan terveydelle. Jotta lapsi pysyy terveenä, muista puhdistaa filtterit säännöllisesti.

Asiantuntijat suosittelevat, että kodin kaikki huoneet olisivat samanlämpöisiä. Tämän voi saavuttaa niin, että kodissa on yhtenäinen ilmastointijärjestelmä tai kattoon asennetut ilmastointilaitteet. Nämä ovat parempi vaihtoehto perinteisille tuulettimille tai liikutettaville ilmastointilaitteille.

Asentamalla kotiin useampia ilmastointilaitteita, saavutetaan miellyttävä ja tasainen huonelämpötila koko kodissa. Tämä auttaa vauvaa välttymään edellä mainituilta yhtäkkisiltä lämpötilamuutoksilta, joilla voi olla negatiivista vaikutusta vauvan terveyteen.

Lastenlääkärit suosittelevat käyttämään myös ilmankostuttimia, jotka auttavat säätelemään huoneilman kosteutta. Ilmastoinnin vaikutuksesta kosteutta usein katoaa ilmasta, ja kuiva ilma voi aiheuttaa vauvan limakalvojen kuivuutta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.