Ibuprofeenin käyttö lapsilla - Äitiyden ihme
 

Ibuprofeenin käyttö lapsilla

Ibuprofeenin käyttö lapsilla

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 17 kesäkuuta, 2021

Ibuprofeeni on Suomessa yleisimmin tilapäisen kivun lievitykseen käytetty tulehduskipulääke, jolla on myös kuumetta lievittäviä ominaisuuksia. Mutta onko ibuprofeenin käyttö lapsilla turvallista, eli voivatko vanhemmat annostella tätä lääkeainetta myös perheen pienimmille esimerkiksi flunssan oireiden lievittämiseksi?

Mitä ibuprofeeni on ja mihin sitä käytetään?

Ibuprofeeni on parasetamolin ja asetyylisalisyylihapon eli aspiriinin ohella yleisimmin käytetty särkylääke, jolla on tulehdusta ja kipua lievittäviä sekä kuumetta alentavia ominaisuuksia. Se estää keskushermoston prostaglandiinisynteesiä, jolla on merkittävä rooli kuumeen, kivun ja tulehduksen puhkeamisessa.

Ibuprofeenia suositellaan käytettävän satunnaisen lievän tai kohtalaisen kivun lievittämiseksi ja kuumeen alentamiseksi rajoitetun jakson ajan. Tämän lisäksi sitä käytetään lievittämään vammojen ja leikkausten jälkeistä kipua ja turvotusta. Ibuprofeenin käytön yleisimpiä haittavaikutuksia ovat ruoansulatuskanavan oireet kuten pitkäaikaisessa käytössä ilmenevä mahahaava. Muita haittavaikutuksia ovat muun muassa pahoinvointi, ripuli, päänsärky, huimaus, iho-oireet ja maksaentsyymien nousu.

Ibuprofeenin käyttö lapsilla

Ibuprofeenin annostus lapsilla

Lapsille ensisijainen särkylääke tilapäisen kivun hoitoon ja kuumeen alentamiseen on parasetamoli, mutta myös tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia, voidaan käyttää, jos parasetamoli ei helpota kipua tai alenna kuumetta riittävästi. Alle 6 kuukauden ikäisille lapsille ei saa antaa ibuprofeenia ilman lääkärin määräystä. Jos lapsella on sairauksia tai yliherkkyyksiä tai hän käyttää muita lääkkeitä, tulee ibuprofeenin sopivuus varmistaa aina apteekista tai lääkäriltä.

Ibuprofeenia on saatavilla sekä tabletteina, oraalisuspensiona että peräpuikkoina. Suositeltu annostus vaihtelee painon ja kivun tason mukaan. Normaali annostus aikuisilla ja yli 12-vuotiailla on 200-400 mg ja nuoremmilla lapsilla 5-10 mg per kilo 1-3 kertaa vuorokaudessa, mutta lääkäri voi määrätä lääkettä otettavan pienempiä tai suurempia annoksia.

Ibuprofeenin vaikutuksen kesto riippuu annoksen suuruudesta. Tutkijoiden mukaan se alentaa kuumetta jopa 90 prosentilla lapsista. Toisen tilaston mukaan vähintään 75 prosentilla näistä lapsista kuume pysyy entistä matalampana neljän tunnin ajan.

Ibuprofeenin käyttö lapsilla

Voidaanko ibuprofeeni yhdistää muihin lääkkeisiin?

Ibuprofeeni voidaan yhdistää muihin lääkkeisiin lääkärin näin ohjeistaessa, mutta yleensä tätä ei suositella. Esimerkiksi kortikosteroideja sisältäviä lääkkeitä käyttäville lapsille ei yleensä suositella ibuprofeenin käyttöä.

Monet vanhemmat vuorottelevat parasetamolin ja ibuprofeenin käyttöä lapsen sairastaessa, vaikka näiden kahden lääkeaineen yhdistämisen hyödyistä ei ole erityistä tieteellistä näyttöä. Niitä voidaan kuitenkin yleensä turvallista käyttää samanaikaisesti, kunhan annostusohjeita ei ylitetä. Myös osa lääkäreistä suosittelee etenkin aikuisille iburofeenin ja parasetamolin yhteiskäyttöä esimerkiksi tiettyjen kipu- ja tulehdustilojen lievittämisessä. Joidenkin lähteiden mukaan kaksi lääkettä tehoaa paremmin kuin yksi myös hoidettaessa lapsen kuumetta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría. Pediamécum. Edición 2015. Ibuprofeno. Disponible en: http://www.pediamecum.es.
  • Guía rápida de dosificación práctica en pediatría. Guías prácticas de pediatría de atención primaria. 2015. 3era edición. [En línea].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.