Värttinäluun pään sijoiltaanmeno: kaikki mitä tulee tietää
Värttinäluun pään sijoiltaanmeno eli subluksaatio on tapaturma, jossa värttinaluu irtoaa muista kyynärpään rakenteista. Se on hyvin yleinen pikkulasten vaiva, josta puhumme tänään lisää.
Värttinäluun pää menee sijoiltaan yleensä vahingossa, kun aikuinen kävelee käsi kädessä lapsen kanssa ja pituus- ja voimaero vaatii veronsa. Kun päivystykseen mennään mahdollisimman pian, lastenlääkäri tai traumatologi pystyy hoitamaan ongelman muutamalla pienellä liikkeellä, jolloin kipu häviää hetkessä.
Värttinäluun pään sijoiltaanmeno
Värttinäluun (yksi kyynärvarren luista) pään sijoiltaanmeno johtuu yleensä siitä, että lasta vedetään tai nostetaan toisesta käsivarresta äkillisesti. Se voi tapahtua tahattomasti esimerkiksi silloin, kun aikuinen kävelee käsi kädessä lapsen kanssa.
Joidenkin tutkimusten mukaan vamma on yleisin alle 6-vuotiailla lapsilla, ja se saattaa olla yleisempi vasemmalla puolella, joskin tämä on merkityksetöntä.
Vaikka vamma syntyy yleensä käsivarresta vedettäessä, se voi johtua myös kaatumisesta. Värttinäluun pää meneekin hyvin usein sijoiltaan pomppulinnassa tai patjalla pomppiessa, kun lapsi tekee kömpelön liikkeen.
Lue lisää: Lasten urheiluvammat
Mistä värttinäluun pään sijoiltaanmenon tunnistaa?
Kuten mikä tahansa subluksaatio (osittainen sijoiltaanmeno), tämäkin vamma aiheuttaa voimakasta kipua, joka johtaa itkuun ja äreyteen. Kaikki lapset eivät osaa paikantaa kipua kunnolla (tämä riippuu pitkälti lapsen iästä), ja he hyvin todennäköisesti pitävät käsivarttaan tietyssä asennossa välttääkseen tuon tunteen.
Useimmiten lapsi pitää vammautunutta käsivartta kiinni ylävartalossa kämmenpuoli sisäänpäin ja kyynärpää taivutettuna jopa 90 asteen kulmaan. Koska tämä voi olla varsin epämukava asento, lapsi tavallisesti tukee vammautunutta raajaa toisella kädellä, jotta se ei laskeudu painovoiman vaikutuksesta ja voimista kipua.
Kivun vuoksi lapsi ei pysty tekemään kyynärvarren kiertoliikkeitä eli kääntämään kättä niin, että kämmenen sisäpuoli tai kämmenselkä on ylöspäin. Sijoiltaanmeno voi aiheuttaa myös rutinaa.
Näitä oireita ilmenee pian jonkin tilanteen tai tapaturman jälkeen, esimerkiksi käsi kädessä kävelyn ja käsivarren riuhtaisun jälkeen, joskin tietyissä olosuhteissa se voi syntyä itsestäänkin.
Miten värttinäluun pään sijoiltaanmeno hoidetaan?
Värttinäluun pään sijoiltaanmeno on hyvin helppo hoitaa. Kokenut ammattilainen voi palauttaa nivelen omalle paikalleen “reduktiona” tunnetulla toimenpiteellä. Sitä käytetään myös murtumissa, joskin tekniikka vaihtelee hieman vammautuneen alueen mukaan.
Lääkäri saattaa ensin vaatia röntgenkuvat nivelestä varmistaakseen, ettei vammaan liity murtumia. Tämä ei useinkaan ole välttämätöntä, varsinkin kun vanhempien kertomus viittaa vahvasti siihen, että kyseessä on värttinäluun pään sijoiltaanmeno.
Toimenpide on erittäin nopea: vamma on hoidettu hetkessä ja kipu häviää lähes välittömästi. Joissakin tapauksissa lääkäri saattaa käskeä käyttämään kantosidettä nivelen pitämiseksi paikallaan muutaman tunnin ajan, mutta tämä voi olla tarpeetonta, jos liikkuvuus on täysin palautunut ja kipu häviää toimenpiteen jälkeen.
Jos et ole varma, mille lääkärille lapsi tulisi viedä, on parasta mennä päivystykseen. Sekä lastenlääkärit että ortopedit ovat koulutettuja hoitamaan tätä vammaa, mutta jälkimmäistä tarvitaan yleensä vain poikkeustapauksissa.
Lue lisää: Lapsen munuaissyöpä: Syyt, oireet ja hoito
Miten toimenpiteen jälkeen toimitaan?
Muuta hoitoa tai seurantaa ei yleensä tarvita. Lääkäri kertoo vanhemmille luultavasti vain vamman syntymekanismeista ja sen ennaltaehkäisystä. Yksinkertainen ja tehokas tapa välttää värttinäluun pään sijoiltaanmeno on nostaa lasta molemmista käsistä, kun hän tarvitsee apua.
Vaikka vamma voi aina uusiutua, useimmiten siltä vältytään. Jos värttinäluun pää menee sijoiltaan toistuvasti ja lyhyen ajan sisällä, tarvitaan luultavasti ortopedin arviota.
Joissakin harvoissa tapauksissa tällaiset vammat voivat viitata nivelen epävakauteen tai joihinkin sidekudossairauksiin. Nämä vaivat lisäävät muun muassa nivelten liikkuvuutta, mikä voi kasvattaa erilaisten vammojen, kuten juuri värttinäluun pään sijoiltaanmenon, riskiä.
Miten värttinäluun pään sijoiltaanmeno estetään?
Vammaa ehkäistään tehokkaimmin välttämällä sen syntymekanismin toistamista kaikin keinoin. Onkin tärkeää, että lasta ei nykäistä äkillisesti käsivarresta tai väännetä käsivarteen tartuttaessa. Joskus näissä liikkeissä käytetään voimaa niin äkillisesti, että se aiheuttaa vamman vahingossa.
Toisaalta on tärkeää kävellä hitaasti, kun lasta pidetään kädestä. Joskus vanhemmilta unohtuu, että lapsen askeleet ovat lyhyempiä ja hitaampia kuin aikuisilla, ja äkillisiä riuhtaisuja saatetaan tehdä ihan huomaamatta.
Jos lasta on pakko vetää käsivarsista, se kannattaa tehdä yhtä voimakkaasti molemmista raajoista. Tätä suositellaan kuitenkin vain hätätapauksissa, kun lasta on pakko siirtää äkillisesti vaaran välttämiseksi.
Jos lapsesi saa tällaisen vamman, älä lannistu!
Värttinäluun pään sijoiltaanmeno on yleinen vamma, joka voidaan onneksi hoitaa helposti ja lähes välittömästi.
Jos tunnistat lapsellasi kyseisen vamman tässä artikkelissa mainituista oireista, pysy rauhallisena ja vie lapsi mahdollisimman pian päivystykseen. Anna lääkäreiden hoitaa loput.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hernández A. Manejo del codo de niñera en el primer nivel de atención de salud. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 2016;LXXIII(619):379-382.
- Kim HH, Gauguet JM. Pediatric Elbow Injuries. Semin Ultrasound CT MR. 2018 Aug;39(4):384-396.
- Yamanaka S, Goldman RD. Pulled elbow in children. Can Fam Physician. 2018 Jun;64(6):439-441.
- Mohd Miswan MF, Othman MS, Muhamad Effendi F, Ibrahim MI, Rozali KN. Pulled/nursemaid’s elbow. Malays Fam Physician. 2017 Apr 30;12(1):26-28.
- Pleban J, Stock A, Hopper S. Another pulled elbow! Beware the mimic! J Paediatr Child Health. 2021 Oct 12.
- Hernández A. Tratamiento del codo de niñera en el primer nivel de atención de salud. Revista Cubana de Pediatría. 2017;89(1). Disponible en: http://scielo.sld.cu/pdf/ped/v89n1/ped11117.pdf.