Epäsäännölliset kuukautiset imetyksen aikana
Epäsäännölliset kuukautiset imetyksen aikana ovat täysin luonnollinen asia. Raskauden jälkeen ja imetyksen alettua on tavallista, että kuluu aikaa ennen kuin keho alkaa taas ovuloida. Lisäksi kuukautisten alettua ovulaatio voi olla epäsäännöllistä, jolloin kuukautiskierto vaihtelee hyvin tasaisen ja täysin epätasaisen välillä.
Nämä epäsäännöllisyydet tuoreen äidin kuukautiskierrossa eivät liity mihinkään varsinaiseen terveysongelmaan, vaan siihen, että keho tarvitsee aikaa mukautuakseen ja palatakseen aiempaan tilaansa. Nainen on juuri käynyt läpi yhdeksän kuukauden jatkuvien muutosten jakson.
Imetyksen aikana kuukautiset voivat olla hyvin erilaiset kuin ennen raskautta. On arvioitu, että naisilla, jotka eivät imetä, kuukautiskierto palautuu suhteellisen normaaliksi 7-8 viikkoa synnytyksen jälkeen. Imettävillä äideillä kierto yleensä viivästyy kolmeksi kuukaudeksi synnytyksen jälkeen. Monella naisella kuukautiset kuitenkin alkavat vasta 5-6 kuukautta synnytyksen jälkeen.
Epäsäännölliset kuukautiset imetyksen aikana
Yleisesti ottaen kuukautiset ovat imetyksen aikana seuraavanlaiset:
- Kivuliaammat ja runsaammat kuin ennen raskautta
- Kuukautisia edeltää oireita, kuten vatsakipua, oksentelua ja huimausta
- Synnytyksen jälkeinen vuoto on verenvuotoa, jossa on verihyytymiä, kudosta ja limakalvoa, joita on muodostunut raskauden aikana
Kuukautisten epäsäännöllisyyden syyt
Prolaktiini-hormoni sekä naisen hormonaalinen ja fyysinen tila yleisesti ovat tärkeimmät tekijät kuukautisten epäsäännöllisyyteen. Kuukautiskiertoa säätelevät hormonit pysyvät synnytyksen jälkeen matalalla tasolla. Prolaktiini kulkee käsi kädessä imettämisen kanssa, sillä se on vastuussa maidontuotannosta. Tämä sama hormoni estää ovulaation ja näin kuukautiskierron käynnistymisen tai epäsäännöllisyyden.
Naisen yleinen fyysinen kunto vaikuttaa prolaktiinitasoon. Tämä selittää, miksi kuukautisten epäsäännöllisyys vaihtelee yksilöittäin.
Samoin vauvan imemisen säännöllisyys ja kesto vaikuttavat prolaktiinin tuotantoon. Kun vauva imee usein ja pitkään, prolaktiinin määrä kasvaa. Tällöin naisen kehon täytyy tuottaa enemmän maitoa lapsen tarpeiden tyydyttämiseksi. Kun prolaktiinitaso nousee, kuukautiset ovat todennäköisemmin epäsäännöllisemmät.
On tärkeä tietää, että vaikka kuukautiset ovatkin epäsäännölliset, nainen saattaa silti ovuloida. Jotkut naiset voivat itse asiassa alkaa ovuloida jo ennen kuukautisten alkua sitä itse tietämättä. On siis väärä uskomus, että nainen ei voi tulla raskaaksi imetysaikana.
Onko kuukautiskierron palautumista normaaliksi mahdollista nopeuttaa?
Tämä ei ole mahdollista, ja on muistettava, että epäsäännöllisyys kuukautiskierrossa imetyksen aikana on luonnollinen ilmiö. Kun naisen keho on palannut normaaliin tilaan, kuukautiset alkavat muuttua säännöllisiksi.
Seuraavat neuvot ovat kuitenkin avuksi, jotta voisit olla rennompi ja vähemmän huolissasi:
- Vauvan rytmin vaikutus: Jos hän nukkuu yli neljä tuntia päivän aikana ja yli kuusi yöllä, epäsäännöllisyys on todennäköisesti vähäisempää. Kun vauva alkaa syödä muutakin ravintoa, hän tarvitsee vähemmän rintamaitoa. Siten prolaktiinin tasot laskevat kehossasi, mikä edistää säännöllisyyttä.
- Varmista kunnollinen lepo: Tämä on tärkeää imetyksen kannalta ja myöskin kehon toipumiseksi hyvin synnytyksestä.
- Älä tupakoi: Tupakka on aina haitaksi ihmisen keholle. Vahinko on kuitenkin suurempi, jos keho on juuri käynyt lävitse yhdeksän kuukauden raskauden.
- Juo runsaasti vettä: Kun saat tarpeeksi vettä, ahdistuneisuutesi lievittyy. Näin keho pystyy myös paremmin poistamaan haitallisia myrkkyjä.
- Noudata tasapainoista ruokavaliota.
- Vältä stressiä: Etsi tapoja rentoutua ja nauttia imetyksen vaiheesta.
- Ota arkeesi meditaatiota sisältäviä harjoitteita, kuten joogaa: Tämän menetelmän avulla pystyt rentoutumaan ja keskittämään ajatuksesi esimerkiksi suhteeseen, joka sinulla on kumppaniisi ja vauvaasi.
Imetys on vaihe, josta sinun tulisi saada nauttia, sillä se auttaa vahvistamaan sidettä vauvaasi. Tämä on jakso, joka vaikuttaa molempiin osapuoliin pysyvästi, eikä sen aikana ole tarvetta olla huolissaan siitä, että kuukautiset ovat epäsäännölliset. Ajan kanssa kehosi palaa kyllä normaaliin tilaansa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Al-Chalabi, M., Bass, A. N., Alsalman, I. (2022). Physiology, Prolactin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507829/.
- Buitrón, R., Malanco-Hernández, L. M., Lara-Ricalde, R. (2014). Anticoncepción y lactancia. Espaciamiento de los embarazos. Conceptos actuales. Ginecol Obstet Mex, 82(8), 547-551. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=51854.
- Casey, F. (2022). Anticonceptivos de barrera. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es/hogar/salud-femenina/planificaci%C3%B3n-familiar/anticonceptivos-de-barrera.
- Cleveland Clinic (2022). Lochia. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/22485-lochia.
- Jacob, S., Spencer, N. A., Bullivant, S. B., Sellergren, S. A., Mennella, J. A., & McClintock, M. K. (2004). Effects of breastfeeding chemosignals on the human menstrual cycle. Human Reproduction, 19(2), 422-429. https://academic.oup.com/humrep/article/19/2/422/2356292
- National Health System (2020). How soon can I use tampons after giving birth?. https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/how-soon-can-i-use-tampons-after-giving-birth/.
- National Health System (2021). When will my periods start again after pregnancy?. https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/when-will-my-periods-start-again-after-pregnancy/.
- Organización Mundial de la Salud (2012). Criterios médicos de elegibilidad para el uso de anticonceptivos, quinta edición. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/es/publications/i/item/WHO-RHR-15.07.
- Soto, F., Delgado, A. E., Becerra, M. L., Guillamón, M., Jiménez, S. (2003). DIU en atención primaria. Medicina Integral, 41(3), 162-169. https://www.elsevier.es/es-revista-medicina-integral-63-articulo-diu-atencion-primaria-13046291.
- Valdés-Bango, M., Castelo-Branco, C. (2020). Anticoncepción con solo progestina. Ginecol Obstet Mex, 88(S1), S56-S73. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=93707.