Kuinka ehkäistä nuoruusiän alopeciaa
 

Kuinka ehkäistä nuoruusiän alopeciaa?

Nuoruusiän alopeciaa ei ole helppo ehkäistä, mutta eräät suositukset voivat auttaa siinä. Jatka lukemista!
Kuinka ehkäistä nuoruusiän alopeciaa?

Viimeisin päivitys: 07 toukokuuta, 2022

Hiustenlähtöä pidettiin aiemmin vain iäkkäiden ihmisten ongelmana. Nykyään sitä esiintyy kuitenkin yhä enemmän myös nuoremmilla, ja tämä tunnetaan nuoruusiän alopeciana.

Vaikka hiustenlähtöä voi esiintyä terveilläkin ihmisillä, on tärkeää kiinnittää huomiota sen toistuvuuteen, sillä se voi olla merkki alla piilevästä hormonaalisesta sairaudesta.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä tästä vaivasta tulee tietää.

Mitä on nuoruusiän alopecia?

Nuoruusiän alopecia on varhaista hiustenlähtöä, erityisesti pään alueella. Ongelma on yleisempi miehillä, ja se ilmaantuu jo ennen 30 vuoden ikää. Useimmiten lääkärissä käydään tämän vaivan takia kuitenkin noin 20-vuotiaana.

Hiustenlähtöön liittyvät kliiniset oireet voivat vaihdella voimakkuudeltaan erittäin hienovaraisesta (kuten kuuluisa “vetäytyvä hiusraja”) täydelliseen hiustenlähtöön muutamassa vuodessa.

Yleensä terveiltä ihmisiltä irtoaa 100–200 hiusta päivässä. Alopeciassa tämä määrä kuitenkin kasvaa rajusti.

Alopeciassa hiuksia lähtee tavanomaista enemmän.
Hiustenlähtö voi olla merkki sairaudesta. Kun huomaat, että hiuksesi eivät enää näytä terveiltä, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Nuoruusiän alopecian aiheuttajat

Nuoruusiän alopecia voi johtua useista syistä, jotka on tunnettava asianmukaisen ja tehokkaan hoidon aloittamiseksi mahdollisimman nopeasti. Vaikka geneettiset tekijät vaikuttavat sen puhkeamiseen, eräät muut syyt ovat vieläkin merkittävämpiä ja ratkaisevampia.

Yleisimpiä syistä ovat erityisesti seuraavat:

  • Erittäin voimakkaiden hiustuotteiden käyttö
  • Ympäristön saasteet
  • Hiusten liiallinen kuivaaminen tai suoristaminen
  • Hiusvärit
  • Stressi
  • Huonot ruokailutottumukset

Nuoruusiän alopecian syystä riippuu, onko taudin kliininen kuva peruttavissa vai ei. Yli 30-vuotiailla miehillä ja joillakin naisilla pääasiallinen diagnoosi on androgeeninen alopecia. Se johtuu hormonihäiriöiden ja perinnöllisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta.

Yleisenä ohjeena on haitallisten tottumusten (kuten alkoholinjuonnin tai tupakanpolton) lopettaminen tai vähentäminen ihon ja hiusten terveyden ylläpitämiseksi.

Hoitovaihtoehtoja nuoruusiän alopeciaan

Kaikenlaisen hiustenlähdön yhteydessä tärkeintä on saada oikea diagnoosi ja aloittaa asianmukainen hoito.

Paras aika käydä ihotautilääkärillä ei itse asiassa ole silloin, kun havaitaan hiustenlähtöä, vaan silloin, kun hiukset ovat menettäneet terveen ulkonäkönsä. Toisin sanoen silloin, kun ne ovat heikommat, ohuemmat ja hauraammat.

Saatat olla kiinnostunut myös tästä artikkelista: Kuinka estää hiustenlähtö raskauden jälkeen?

Kuinka ehkäistä nuoruusiän alopeciaa?

Kaikilla hoidoilla tai toimenpiteillä, jotka on tarkoitettu hiustenlähtöön ja hiusten elvyttämiseen, pyritään muuttamaan hiusten kasvuolosuhteita. Tässä muutamia niistä.

Runsasverihiutaleinen plasma (PRP-hoito)

Tämä hiussäikeiden biologinen stimulaatio auttaa pysäyttämään hiustenlähdon ja stimuloimaan niiden kasvua. Se auttaa myös paksuntamaan hiusta ja parantamaan hiuspohjan verisuonittumista.

Tässä menetelmässä henkilöltä otetaan verinäyte, ja sentrifugoinnin jälkeen käytetään verihiutaleita stimuloivia tekijöitä. Lopuksi tämä neste ruiskutetaan päänahkaan vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Yksi tämän hoidon hyödyistä on se, että se ei aiheuta haittavaikutuksia eikä allergioita, sillä siinä käytetään henkilön omia verihiutaleita.

Hiusten mesoterapia

Jäljelle jääneitä hiuksia voidaan vahvistaa erilaisilla toimenpiteillä, kuten hiusmesoterapialla, josta saadaan tarvittavat ravintoaineet heikentyneille hiustupeille.

Tämä toimenpide auttaa myös edistämään hiusten elpymistä diffuusista tai tilapäisestä alopeciasta.

Nuoruusiän alopeciaa voi hidastaa farmakoterapialla

Saatavilla on melko tehokkaita lääkkeitä, jotka hidastavat nuorten keskuudessa varsin yleistä androgeenista alopeciaa. Tällä hetkellä saatavilla on kaksi tehokasta lääkettä: finasteridi ja minoksidiili.

Näiden lääkkeiden hyödyistä huolimatta hoitohenkilöstö päättää niiden käytöstä potilaan kannalta suotuisan riski-hyötysuhteen perusteella.

Tasapainoinen ja täysipainoinen ruokavalio

Tasapainoinen ruokavalio ilman liiallista rasvaa, makkaroita ja muita erittäin prosessoituja elintarvikkeita on tärkeä tottumus nuoruusiän alopecian ehkäisemiseksi. Ravintoaineiden puute voi nimittäin muuttaa hiussäikeen terveitä ominaisuuksia.

Nuoruusiän alopeciaa voi ehkäistä ruokavaliolla.
Vähennä stressiä, noudata monipuolista ja täysipainoista ruokavaliota ja juo riittävästi vettä päivittäin. Tämä pitää huolta hiuksistasi ja terveydestäsi yleisesti.

Hoito ja pesu

Älä käytä hiuksille liian aggressiivisia tuotteita tai kosmeettisia toimenpiteitä. Näitä ovat esimerkiksi liiallinen kuumuus, värjäys tai tiukka kampaus.

Hiusten kannattaa antaa kuivua luonnollisesti tai kuivata ne hellävaraisesti pyyhkeellä. Jos kuitenkin haluat käyttää hiustenkuivaajaa, pidä se riittävän etäällä hiuksista lämpövaurioiden välttämiseksi.

Hiusten puhtaus on myös tärkeää, sillä päänahan runsas tali vahingoittaa hiustuppia. Hiuksia ei kuitenkaan kannata pestä joka päivä.

Hallitse ympäristötekijöitä ehkäistäksesi nuoruusiän alopeciaa

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka nuoruusiän alopeciaan liittyvä geneettinen tekijä ei ole hallittavissa, hiukset voidaan pyrkiä pitämään vahvoina ja terveinä muutamilla yksinkertaisilla toimenpiteillä. Ne voivat hidastaa hiustenlähtöä jo ensimmäisten oireiden ilmaantuessa.

Vältä siis stressiä, noudata terveellistä ruokavaliota ja vietä tasapainoista elämää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


    • Al Aboud AM, Zito PM. Alopecia. [Updated 2021 Nov 15]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538178/
    • Phillips TG, Slomiany WP, Allison R. Hair Loss: Common Causes and Treatment. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):371-378. PMID: 28925637.
    • Gentile P, Garcovich S. Systematic Review of Platelet-Rich Plasma Use in Androgenetic Alopecia Compared with Minoxidil®, Finasteride®, and Adult Stem Cell-Based Therapy. Int J Mol Sci. 2020 Apr 13;21(8):2702. doi: 10.3390/ijms21082702. PMID: 32295047; PMCID: PMC7216252.
    • Guo, Emily L, and Rajani Katta. “Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use”. Dermatology practical & conceptual vol. 7,1 1-10. 31 Jan. 2017, doi:10.5826/dpc.0701a01

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.