6 tapaa ja taitoa, jotka lapsen tulisi oppia ennen murrosikää
On olemassa taitoja ja tapoja, jotka jokaisen lapsen tulisi oppia ennen murrosikää, ja vanhempien on hyvä olla näistä tietoisia. Lapsillamme on oltava ymmärrys tietyistä asioista teini-ikään ja oikean maailman kohtaamiseen mennessä.
Lasten ollessa pieniä, emme kiinnitä juurikaan huomiota pieniin sattumuksiin, sanoihin tai virheelliseen käytökseen. Mutta tämä vaihe päättyy nopeasti, ja tulee aika, jolloin jokaisen vanhemman on pysähdyttävä ajattelemaan.
Muutamassa vuodessa lapsi on teini-ikäinen ja lopulta aikuinen, ja tuossa vaiheessa vanhempien neuvoilla ja varoituksilla ei ole enää samaa vaikutusta kuin nuoren lapsen kohdalla. Tämän vuoksi vanhempien on hyödynnettävä tilanne lapsen ollessa vielä pieni.
Millaisia tapoja ja taitoja lapsen tulisi omaksua ennen murrosikää? Kuinka paljon vanhemmat voivat vaikuttaa asiaan?
Lapsuudessa on aina olemassa hetki, jolloin ovi avautuu ja päästää tulevaisuuden sisään.
– Graham Green
6 tapaa ja taitoa, jotka lapsen tulisi oppia ennen murrosikää
Tunne siitä, että hän voi luottaa
Lapsen on hyvin tärkeä tietää, että hän voi luottaa vanhempiinsa. Ole siis kiinnostunut lapsen ystävistä, ongelmista ja huolista ja osoita hänelle, että hän voi kertoa sinulle mitä tahansa.
Kommunikointi on välttämätöntä lapsen terveen kehittymisen ja varttumisen takaamiseksi. Se, että lapsi tietää vanhempiensa rakastavan ja tukevan häntä, voi estää tätä tekemästä hätiköityjä päätöksiä omin päin neuvoa kysymättä.
Kyky hyväksyä vastaukseksi “ei”
Moni lapsi on tottunut saamaan kaiken pyytämänsä, ja tällainen henkilö kuvittelee voivansa jatkaa samalla tavalla myös kasvaessaan. Oikeassa maailmassa asiat eivät kuitenkaan yleensä toimi näin, minkä lisäksi henkilö voi joutua pulaan tällaisen käytöksen takia.
Opeta lapsesi hyväksymään ei-sana ilman draaman lietsomista. Vanhemmat usein myöntyvät hyväntahtoisesti lastensa toiveisiin, mutta ajan kuluessa siitä voi joutua maksamaan kovan hinnan.
Puhelimen jättäminen sivuun
Lapsen on opittava elämään ilman puhelintaan. Yhteyden pitäminen muihin kasvokkain tuntuu tässä teknologian täyttämässä maailmassa lähes mahdottomalta tehtävältä.
Toisin kuin me tämän päivän aikuiset, nykyajan lapset ovat kasvaneet keskellä teknologista mullistusta, ja puhelimet ovat iso ja tärkeä osa heidän elämäänsä.
Älä anna lapsesi pitää puhelintaan pöydällä ruoka-aikaan. Tiettyjen käyttöaikojen noudattaminen tai kyky pitää puhelimen käytöstä taukoa tarvittaessa ovat välttämättömiä asioita opittavaksi, jotta lapsi osaa kunnioittaa muita myös aikuisena.
Ja onhan selvää, että ihminen ei voi olla jatkuvasti vahtimassa sosiaalisen median kanavia opiskellessaan tai töissä käydessään!
Fyysinen kontakti
Osoita kiintymystä lastasi kohtaan. Hän saattaa vaikuttaa ajoittain töykeältä, mutta kaikki lapset tarvitsevat tunteen siitä, että heitä rakastetaan. Älä kuitenkaan hukuta häntä hellyydenosoituksiin , vaan kunnioita lapsen henkilökohtaista tilaa. Pian hän suorastaan juoksee syliisi aina rakkauttasi tarvitessaan.
Hellyydenosoitusten ja läheisyyden puute voi aiheuttaa lapselle vahinkoa , joten on tärkeää, että yksikään halaus tai suukko ei jää häneltä kokematta silloin, kun hän niitä eniten tarvitsee.
Taito epäonnistua
Jokaisen lapsen on joskus epäonnistuttava. Kun lapsesi kaatuu, auta häntä nousemaan uudestaan ylös. Näin hän oppii, mitä tapahtuu jonkin mennessä pieleen, ja kuinka tapahtuneesta päästään yli.
Pahempi asia on olla yrittämättä lainkaan. Se, että ihminen on rohkea, johtuu hänen epäonnistumisistaan ja onnistumisistaan.
Kun lapsi oppii epäonnistumisen taidon, hän ymmärtää voivansa kohdata mitä vain, koska hän ei enää pelkää muiden mielipiteitä. Tällöin häntä kiinnostaa ainostaan oma käsityksensä itsestään, ja hänen halunsa kehittää itseään kasvaa.
Hygieniasta huolehtiminen
Tämä voi vaikuttaa erikoiselta neuvolta, mutta omasta hygieniasta huolehtiminen on paljon tärkeämpää kuin kuvitteletkaan. Jokaisesta tulee varttuessaan oman vartalonsa herra , eivätkä vanhemmat enää odottele käskiessään nuorta vaihtamaan vaatteensa tai harjaamaan hampaansa.
Osa aikuiseksi kasvamisen seikkailusta perustuu siihen, että tiettyjä asioita opetellaan tekemään omin avuin.
Omavaraisuus on myös tärkeä taito, joka lapsella on oltava ennen murrosikää, sillä sen avulla hän hallitsee omaa kohtaloaan ja elämäänsä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Estivill, E., & de Tejada, Y. S. (2012). ¡ A jugar!: Juegos para enseñar buenos hábitos a los niños. DEBOLS! LLO.
- Scaglioni S, Salvioni M, Galimberti C. (2008). Influence of parental attitudes in the development of children eating behavior. Br J Nutr, 99 (suppl 1): 22-5. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/influence-of-parental-attitudes-in-the-development-of-children-eating-behaviour/20F431E346074B8255585DACAD7BA109
- Albelo Pérez, D. (2017). Cómo crear buenos hábitos de salud a través del deporte: Una propuesta didáctica para Educación Primaria. https://riull.ull.es/xmlui/bitstream/handle/915/5699/Como%20crear%20buenos%20habitos%20de%20salud%20a%20traves%20del%20deporte%20una%20propuesta%20didactica%20para%20Educacion%20Primaria..pdf?sequence=1