Mikä on sopiva kotiintuloaika teini-ikäiselle?
Murrosikä on monimutkainen vaihe vanhemmille. Lapsi vaatii yhä enemmän itsenäisyyttä ja syntyy konfliktikohtia, joissa hänen kanssaan on osattava neuvotella. Yksi monimutkaisimmista on kotiintuloaika: kuinka myöhään teini-ikäisen on sopivaa olla ulkona ystäviensä kanssa ja miten voin varmistaa, että lapseni voi hyvin?
Totuus on, että ei ole helppoa löytää tasapainoa liian sallivan ja liian ankaran välillä. Toisaalta vanhempien on joskus vaikea myöntää, että heidän lapsensa kasvaa, mutta jos tarjoamme liikaa vapautta, se voi saada lapsen tuntemaan olonsa hämmentyneeksi ja sekavaksi.
Miten sitten teemme päätöksen kotiintuloajasta? Tarjoamme joitakin vinkkejä.
Ymmärrä käsillä oleva hetki
Ennen kuin teet päätöksen poikasi tai tyttäresi kotiintuloajasta, on tärkeää ymmärtää, mitä vaihetta olette käymässä läpi ja mitä se voi tarkoittaa kullekin perheenjäsenelle.
Teini-ikäiselle nämä vuodet ovat ratkaisevia ja täynnä muutoksia, eli he pyrkivät siirtymään kohti aikuisuutta, mutta samalla ovat vielä lapsia. He haluavat myös rakentaa ja ilmaista omaa identiteettiään ja ikätovereista tulee heidän pääasiallinen vertailukohteensa (Moral, 2004).
Siksi on luonnollista, että he vaativat itsenäisyyttä, etsivät suurempaa vapautta ja yksityisyyttä ja siirtyvät vähitellen pois vanhempien valvonnasta jakaakseen enemmän ikätovereidensa kanssa.
Vanhemmille on kuitenkin myös haaste olla huoltamatta lasta samoin kuin ennen ja helpottaa hänen tapaansa lähteä maailmalle. Siksi on normaalia, että epäilyksiä ilmaantuu, ei tiedetä, mikä on paras päätös, ja jopa pelon tunne prosessin aikana.
Kotiintuloaika on teini-ikäiselle tarpeen
Kotiintuloaika on ehdottomasti määritettävä. Nuoret, miten kypsiltä he näyttävätkin, tarvitsevat silti vanhempiensa ohjausta ja opastusta. Vanhempien asettamat rajat saavat heidät tuntemaan olonsa rakastetuiksi ja turvallisiksi.
Täydellisen vapauden salliminen lapselle ei kuitenkaan tee hänelle hyvää (Elias ym., 2014). Itse asiassa Revista Latino-Americana de Enfermagem -lehdessä julkaistun katsauksen mukaan vanhempien asettamien rajojen puute voi asettaa nuoret vaarallisiin tilanteisiin ja saada heidät tuntemaan olonsa hämmentyneeksi parhaiden päätösten suhteen.
Älä pelkää olla tiukka asettamalla sääntöä, sillä tämä on suuri rakkauden teko.
Vapaus kulkee käsi kädessä kypsyyden kanssa
Kotiintuloajan päättäminen teini-ikäiselle ei ole yksinkertaista, koska on otettava huomioon useita tekijöitä. Ikä on yksi niistä. Todennäköisesti puhutaan noin 13-14-vuotiaasta, kun lapsi alkaa vaatia saavansa olla ulkona pidempään ystäviensä kanssa.
On todennäköistä, että lapsen vanhetessa saapumisaikaa voidaan pidentää, mutta sinun on otettava huomioon, että iän jälkeen olennaista on lapsen kypsyys.
Nuori voi oman persoonansa, kokemustensa tai kasvukontekstin perusteella olla enemmän tai vähemmän kypsä, tietoinen ja vastuullinen. Ja tämä on otettava huomioon.
Esimerkiksi se, missä määrin hän suorittaa koulu- tai kotityönsä, tapa, jolla hän ratkaisee konflikteja tai millaisia päätöksiä hän on tähän mennessä tehnyt, voivat antaa vanhemmille käsityksen hänen kypsyydestään.
Ota konteksti huomioon asettaessasi kotiintuloaikaa
Toinen olennainen huomioitava seikka on konteksti, jossa nuori liikkuu. Asutteko te kaupungissa, lähiössä tai maaseudulla? Haluaako nuori mennä ulos lähellä kotia, ehkä ostoskeskukseen, vai tarvitseeko hän kyytiä päästäkseen sinne, minne hän on menossa?
Kaikki nämä tekijät ovat tärkeitä, koska kaikki alueet eivät ole yhtä turvallisia tai yhtä helposti saatavilla vanhemmille, jos ongelmia ilmenee.
Toisaalta on eri asia, lähteekö lapsesi ulos sellaisten kavereiden kanssa, jotka ovat jo vanhoja tuttuja ja jotka te vanhemmatkin tunnette hyvin, vai lähteekö hän ulos uusien ystävien kanssa, joita ette tunne. Kaveriporukka voi vaikuttaa merkittävästi siihen, miten aikaa ulkona vietetään (Herrero, 2003). Joten arvioi käytettävissäsi olevat tiedot päättääksesi, mikä on paras aika palata kotiin.
Neuvotelkaa ja tehkää sopimuksia
Hyvä tapa lähestyä aihetta on aloittaa kysymällä lapselta, mikä hänen mielestään on sopiva kotiintuloaika. On mahdollista, että hänen vastauksensa vastaa sitä, mitä itse ajattelit. Jos ei, voitte yrittää neuvotella ja tehdä kompromissin.
Voit esimerkiksi pyytää häntä esittelemään sinut ystävillesi, joiden kanssa hän menee ulos, tai kertoa hänelle, että keskustelet hänen kavereidensa vanhempien kanssa kotiintuloajasta. Voit myös selittää, että jos hän jää lähelle kotia, hän voi tulla kotiin hieman myöhemmin kuin jos hän lähtee jonnekin kauemmas.
Voit myös kertoa hänelle, että erityisissä tilanteissa kotiintuloaikaa voidaan hieman myöhäistää, mutta arkisin sovittua aikaa on noudatettava.
Määritä teini-ikäisten kotiintuloajan seuraukset
Kotiintuloajan asettaminen teini-ikäiselle on hyödyllistä vain, jos varmistamme, että sitä noudatetaan. Ja siksi, kuten American Academy of Pediatrics -akatemian verkkosivustolla todetaan, lapsesi on tiedettävä säännöt etukäteen ja niiden noudattamatta jättämisestä on tehtävä sopimus seurauksista.
Hänen on esimerkiksi tiedettävä, että jos hän saapuu myöhässä jonakin päivänä, hänen on tultava kotiin aikaisemmin seuraavana päivänä tai hän ei saa mennä ulos ollenkaan. Tämä seuraus riippuu siitä, mikä vanhempien mielestä on parasta, mutta on tärkeää, että se liittyy tehtyyn rikkomukseen.
Kuinka paljon valvontaa tarvitaan, kun kotiintuloaika asetetaan teini-ikäiselle?
Kotiintuloajan asettamisen lisäksi saatat miettiä, kuinka paljon sinun tulee valvoa lasta. Pitäisikö hänelle soittaa varmistaaksesi, että hän on kunnossa? Pitäisikö hänet hakea kotiin? Vastaus riippuu jälleen kontekstista ja nuoren kypsyydestä.
Jos esimerkiksi tiedät, missä hän tulee olemaan ja kenen kanssa, ja tämä tilanne herättää luottamusta, sinun ei olisi niinkään sopivaa pommittaa häntä tarpeettomilla puheluilla. Samoin, jos hän tulee kotiin ystäviensä tai naapureidensa kanssa, sinun ei ehkä tarvitse noutaa häntä.
Jos lapsesi on kuitenkin vastuuton, valehtelee suunnitelmistaan tai palaa yksin kotiin kaukaa, sinun kannattaa ehkä lisätä valvontaa.
Lopuksi
Nämä ovat tärkeimmät asiat, jotka on otettava huomioon, kun teini-ikäiselle asetetaan kotiintuloaika. Voit soveltaa niitä perheenne mukaan. Esimerkiksi sopiva kotiintuloaika 14- tai 15-vuotiaalle voi olla klo 21:30 ja 16-17 -vuotiaalle noin klo 22:30, mutta sinun on analysoitava konkreettinen tilanne, jotta voit tehdä parhaan päätöksen.
Joka tapauksessa yritä ottaa nuori mukaan päätöksentekoon, pitää kiinni sovituista seurauksista ja säilyttää yhteisrintama teidän vanhempien kesken. Ja ennen kaikkea muista, että alkuperäinen päätös on aina muokattavissa riippuen siitä, kuinka nuori noudattaa ja reagoi siihen, mitä on sovittu.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American Academy of Pediatrics. (2016). Salidas hasta tarde y límites de horario para llegar a casa. HealthyChildren.org. https://www.healthychildren.org/Spanish/healthy-living/sleep/Paginas/staying-out-late-and-curfews.aspx
- Elias, M. J., Tobias, S. E., & Friedlander, B. S. (2014). Educar con inteligencia emocional: Cómo conseguir que nuestros hijos hijos sean sociables, felices y responsables. DEBOLS! LLO.
- Herrero Yuste, M. N. (2003). Adolescencia, grupo de iguales, consumo de drogas, y otras conductas problemáticas. Aspectos psicosociales de la violencia juvenil. 62. https://www.injuve.es/sites/default/files/art8.pdf
- Moral Jiménez, M.V. (2004). Jóvenes, redes sociales de amistad e identidad psicosocial: la construcción de las identidades juveniles a través del grupo de iguales. Revista galego-portuguesa de psicoloxía e educación, 11: 183-206. https://core.ac.uk/reader/61900430
- Newman, K., Harrison, L., Dashiff, C., & Davies, S. (2008). Relationships between parenting styles and risk behaviors in adolescent health: an integrative literature review. Revista latino-americana de enfermagem, 16, 142-150. https://www.scielo.br/j/rlae/a/pd5nJtZJ4SZwZHrJbs4LRKB/abstract/?lang=en