Sosiaalisen median vaaralliset trendit teini-ikäisille
13 Syytä (13 Reasons Why) on teini-ikäisten keskuudessa suosittu Netflix-sarja, joka kertoo surullista tarinaa teini-ikäisestä tytöstä, joka on päättänyt riistää oman henkensä. Sarjassa hahmo kertoo 13 syytä siihen, miksi on päättänyt tehdä niin.
Sarjassa kuvaillaan sosiaalisen median käytön vaikutusta sekä keskitytään kiusaamiseen ja muihin haasteisiin, joita teini-ikäiset kohtaavat päivittäisessä elämässään niin koulussa kuin vapaa-ajallaankin.
Sosiaalisten medioiden avulla voidaan saada aikaan paljon hyvää, mutta niiden käyttäminen voi olla myös äärimmäisen vaarallista. Etenkin teini-ikäisten keskuudessa on olemassa useita sosiaalisen median vaarallisia trendejä, joista vanhempien on hyvä tietää voidakseen suojella lapsiaan niiden vaikutuksilta. Jatka lukemista, mikäli sinua kiinnostaa tietää, mitä nämä sosiaalisen median vaaralliset trendit todellisuudessa ovat.
Sosiaalisen median vaaralliset trendit
Sopimattomat kuvat
Nykypäivänä on lukematon määrä erilaisia sovelluksia ja palveluita, joiden avulla teini-ikäiset pystyvät kommunikoimaan. Sen myötä ongelmaksi on muodostunut muun muassa se, ettei tarvita kuin yksi ainoa sopimaton kuva tai kirjoitettu mielipide, joka voi muuttaa jonkun ihmisen elämän kokonaan.
Joskus teini-ikäisillä voi olla niin kova tarve kuulua joukkoon tai tulla hyväksytyksi muiden silmissä, etteivät he ymmärrä, minkälainen potentiaali yhdellä julkaistulla kuvalla tai tekstillä on levitä internetissä ja kuinka paljon se oikeasti voi saada näkyvyyttä.
Vanhempien tulisikin keskittyä siihen, että kommunikointi teini-ikäisen kanssa sujuu. Yritä saada yhteys teini-ikäiseen lapseesi ja anna hänen puhua asioista, mikäli hän vaikuttaa olevan siihen valmis. Luomalla kotona avoimen keskusteluilmapiirin, jossa ei tuomita, parannat mahdollisuuksiasi saada teini-ikäisen lapsesi keskustelemaan asioista ja avautumaan sinulle vaikeistakin aiheista.
Kun vanhemmat näyttävät, ettei ole olemassa tabuja ja että he ovat valmiita keskustelemaan aiheesta kuin aiheesta sekä kuuntelemaan lastaan kaikkiin teini-ikäisten ongelmiin liittyvissä asioissa, ja lisäksi osoittavat teinille olevansa samalla itsekin haavoittuvaisia tilanteessa, he voivat helpoiten saada teini-ikäisen lapsensa avautumaan. Vanhempana sinun ainoa tehtäväsi on yksinkertaisesti istua hiljaa ja kuunnella lastasi.
Mikäli teini-ikäinen lapsesi kuitenkin kieltäytyy avatumasta ongelmistaan sinulle, mutta sinusta tuntuu, että asioihin on puututtava jollakin tavalla, sinun kannattaa keskustella asiasta terapeutin kanssa ja kysyä, kuinka toimia kyseisessä tilanteessa. Äläkä pelkää olla vaativa tai kysellä vaikeitakaan kysymyksiä. Yleisterapeuteilla sekä koulupsykologeilla on käytössään paljon resursseja, ja heillä voi olla tilanteeseenne useitakin hyviä apukeinoja tarjottavanaan.
Kaikki vanhemmat eivät ehkä tiedä, että koulupsykologit on koulutettu antamaan neuvoja. He tarjoavat tukea koulunkäyntiin, yksityiselämän asioihin ja vanhemmille. Nämä tapaamiset tulisi mieluiten aloittaa koulupsykologin kanssa kahdestaan tutustuaksesi paremmin terapeutti-oppilassuhteeseen.
Sosiaalisen median vaaralliset haasteet
Sellaisilla sivustoilla kuin Youtube, Facebook ja Instagram on potentiaalia tavoittaa paljon ihmisiä hetkessä. Tämä on tietysti hyvä asia silloin, kun julkaistava sisältö on turvallista sekä asiallista, mutta aina näin ei kuitenkaan valitettavasti ole.
Surullinen tosiasia on, että kaikenlainen pelottava, mauton tai ilkeä internetissä julkaistu sisältö houkuttaa suuren yleisön. Teini-ikäisillä on suuri houkutus katsoa noita videoita, mutta todelliset vaarat piilevät siinä, kun he alkavat itse osallistua vaarallisiin videohaasteisiin.
Youtubesta löytyy esimerkiksi kaksi sellaista teini-ikäisten suosiossa olevaa videohaastetta, jotka ovat osoittautuneet vaarallisiksi. Yksi niistä on nimeltään “ilmastointiteippihaaste”, jossa henkilö teipataan kiinni tolppaan tai esineeseen ilmastointiteipillä, ja hänen täytyy yrittää päästä irti.
Yhdessä yksittäisessä tapauksessa Youtube-haastetta suorittanut teini-ikäinen putosi ja löi silmänsä niin pahasti, että siitä aiheutui hänelle aneurysma eli aivovaltimopullistuma. Hän oli kriittisessä tilassa onnettomuuden vuoksi vuonna 2016. Kun kerrot omalle teini-ikäisellesi tästä esimerkkitapauksesta, hän harkinnee kahdesti ennen kuin osallistuu vastaaviin sosiaalisen median vaarallisiin haasteisiin.
Toinen vaarattomalta kuulostava videohaaste on niellä suuria määriä kanelijauhetta ilman vettä. Ei kuulosta kovin pelottavalta, vai mitä? Vuonna 2015 neljävuotias poika, joka päätti osallistua haasteeseen nähtyään siitä videon, kuitenkin tukehtui kuoliaaksi. Kanelijauheen nieleminen suurina määrinä voi aiheuttaa vakavia hengitysvaikeuksia.
Lisäksi Facebookissa kiertää haaste, jossa osallistujia yllytetään “lievään” itsensä kuristamiseen, jolloin hapensaanti heikkenee vähitellen, kunnes ihminen pyörtyy. Tästä voi ilmeisesti saada itselleen lievän “huumaantuneen” olon. Väärin tehtynä tämä haaste on kuitenkin erittäin vaarallinen ja siihen voi kuolla. Tämä on erittäin vaarallista leikkiä, ja teinien tulisi olla näistä vaaroista tietoisia, jotta he eivät aiheuttaisi itselleen psyykkistä tai fyysistä vahinkoa osallistumalla näihin sosiaalisen median vaarallisiin haasteisiin.
Sosiaalisen median vaaralliset trendit: osallistuisiko oma lapsesi niihin?
Vanhempana ehkä mietit, että sinun lapsesi ei koskaan olisi niin typerä, että osallistuisi johonkin tällaiseen haasteeseen, mutta et voi olla asiasta kuitenkaan koskaan täysin varma. Siksi näiden vaarallisten trendien huomioimatta jättämisen sijaan sinun tulisi keskustella kotona avoimesti lapsesi kanssa niistä sekä niissä piilevistä riskeistä.
Selitä teini-ikäisellesi, että vastaavilla haasteilla voi olla vakavia, jopa henkeä uhkaavia seurauksia. Lisää lapsesi tietoa riskeistä, jotta seuraavan kerran kun hän näkee sosiaalisessa mediassa uuden haasteen, hän osaa olla osallistumatta siihen.
Sosiaalisia medioita voi käyttää moneen hyvään tarkoitukseen, mutta niiden avulla voi saada aikaan myös paljon pahaa. Tästä syystä myös vanhempien tulee pysyä ajan tasalla sosiaalisen median vaarallisista trendeistä, jotta he osaavat varoittaa lapsiaan niiden riskeistä sekä saada heidät miettimään kahdesti niihin osallistumasta.