Koska lapsi voi alkaa syödä kananmunaa?
Kananmuna on yksi niistä ruoista, joita kannattaa sisällyttää jo pienen lapsen ruokavalioon. Vanhempien on kuitenkin syytä selvittää, milloin lapsi voi alkaa syödä kananmunaa, jotta tämän elimistö tottuu hyvin tähän uuteen ruokaan.
Kananmunan ominaisuudet
Kananmuna koostuu kolmesta osasta, eli kuoresta, keltuaisesta ja valkuaisesta. Kaksi viimeisintä sisältävät runsaasti ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, rasvahappoja sekä muita tärkeitä ravinteita, kuten vitamiineja ja mineraaleja. Kananmunan ravinteet ovat jakaantuneet hyvin valkuaisen ja keltuaisen kesken.
Valkuaisessa on 88 % vettä ja proteiineja. Joillekin ihmisille suositellaan vain valkuaisen nauttimista – keltuaisessa kun on runsaasti rasvoja, mineraalisuoloja ja proteiineja, joissa on runsaasti fosfaatteja.
Koska lapsi voi alkaa syödä kananmunaa?
Kananmunista on lapsille monia hyötyjä:
- Kananmuna sisältää tärkeitä ravinteita, joita lapsi tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen vahvaksi.
- Kananmunista saadaan energiaa, sillä niissä on runsaasti proteiinia.
- Kananmunan koostumus on pehmeä, joten se on helppoa ruokaa pureskeltavaksi ja ruoansulatukselle.
- Kananmuna sisältää D-vitamiinia.
- Keltuaisessa on monotyydyttymättömiä rasvoja, jotka eivät ole haitaksi keholle.
Näiden sekä muiden hyötyjensä ansiosta kananmuna on tärkeä osa lapsen ruokavaliota. Tarjoiltava määrä riippuu lapsen iästä. Kananmunaa voidaan antaa vauvalle pieniä määriä 5-6 kuukauden iästä lähtien. Kananmunaan pätee sama sääntö kuin muihinkin uusiin ruokiin, eli lapsi kannattaa totuttaa makuun ja koostumukseen vähitellen.
Kananmunan lisääminen lapsen ruokavalioon
Kananmuna pinaatin ja juuston kera
Ainekset
- 1 kanamuna
- Voita
- Juustoa maun mukaan
- Pinaattia kermassa
- Sipulia
Valmistus
- Riko kananmuna ja vatkaa se.
- Täytä voideltu muffinssivuoka puolilleen pinaattikermalla.
- Tee pinaattikermaan reikiä suurella lusikalla.
- Kaada hiukan vatkattua kananmunaa näihin reikiin.
- Mausta pienellä määrällä suolaa, lisää juusto, ja laita vuoka haudukekattilaan (bain marie -kattila).
- Laita ruoka uuniin 15 minuutin ajaksi, kunnes kananmunat kypsyvät.
Värikäs munakas
Ainekset
- 2 kananmunaa
- 1 porkkana
- 1 keitetty punajuuri
- 4 pinaatinlehteä
- 1 rkl öljyä
- Suolaa maun mukaan
Valmistus
- Vatkaa kananmuna ja lisää hiukan suolaa.
- Laita yhtä suuret osat vatkattua seosta kolmeen astiaan. Laita kypsennetty porkkana yhteen näistä ja sekoita.
- Toista tätä punajuurella ja murskatuilla pinaatinlehdillä.
- Laita öljyä pienelle, kuumalla pannulle.
- Kaada seokset erikseen, jotta saat muodostettuja värikkäitä munakkaita.
Helppo munakas
Ainekset
- 1 peruna
- 2 kananmunaa
- 1 rkl öljyä
- Suolaa ja juustoa maun mukaan
Valmistus
- Leikkaa peruna pieniksi paloiksi ja paista öljyssä.
- Vatkaa kananmunat ja lisää suola, ja sitten sekoita perunan kanssa.
- Laita koko seos pannulle. Kun se on kypsentynyt toiselta puolelta, käännä se lautasen avulla, jotta munakas ruskistuu kunnolla molemmilta puolilta.
Nykyisin on saatavilla myös jauhemaista kananmunaa. Yleensä se on vain erityiseen ruoanlaittoon tarkoitettua, eikä sitä siis käytetä osana normaalia ruokavaliota, mutta sitä voidaan kuitenkin käyttää näinkin.
Kun kananmunaa nautitaan kohtuudella, se on loistava lisäys lapsen ruokavalioon. Se edistää lapsen hyvää ravitsemusta sekä yleisesti ottaen terveyttä.