Herkulliset reseptit 9-12 kuukauden ikäiselle lapselle - Äitiyden Ihme
 

Herkulliset reseptit 9-12 kuukauden ikäiselle lapselle

Herkulliset reseptit 9-12 kuukauden ikäiselle lapselle

Viimeisin päivitys: 01 kesäkuuta, 2019

Mikäpä olisikaan parempaa kuin herkullinen, terveellinen, helposti valmistettava ja vieläpä edullinen ruoka? Tämä pätee niin aikuisten kuin lastenkin ravintoon. Alla jakamamme herkulliset reseptit on tarkoitettu erityisesti 9-12 kuukauden ikäisten lasten vanhemmille. Niiden avulla valmistuu paitsi terveellisiä, myös vauvalle erinomaisesti maistuvia aterioita, joiden avulla lapsi tutustuu samalla uusiin makuihin ja suutuntumiin.

Yhdeksän kuukauden iässä lapsi on entistä halukkaampi kokeilemaan uusia makuja ja koostumuksia. Vaikka lapsi saakin vielä osan ravinnostaan äidinmaidon muodossa, voidaan tässä vaiheessa ruokavalioon lisätä jo mitä erilaisempia ruokia.

Seuraavia reseptejä noudatettaessa on tärkeä muistaa, että liiallista suolan ja sokerin käyttöä tulee välttää, ja vauvan kannattaa antaa kokea raaka-aineiden luonnollinen maku.

Herkulliset reseptit 9-12 kuukauden ikäiselle lapselle

9-12 kuukauden iässä lapsi voi jo nauttia erilaisia hedelmiä ja kasviksia. Erilaiset lusikalla syötävät ruoat ovat myös lapselle erinomainen mahdollisuus opetella ruokailuvälineiden käyttöä.

Perunamuhennos vähärasvaisen juuston kera

Valmistaaksesi tämän aterian, kuori perunat ja keitä ne pehmeiksi. Murskaa perunat haarukalla ja lisää mukaan pieniä paloja juustoa ja 1,2 desilitraa maitoa. Sekoita, kunnes seos on tasainen. Voit jättää sekaan muutaman pienen palan, jotta lapsi tottuu perunan rakenteeseen.

Kanakeitto

Kyseessä on herkku, joka sopii jokaisen lapsen ruokavalioon. Leikkaa palanen kananrintaa ja keitä sitä nuudeleiden, perunan, porkkanan ja sipulin kanssa. Tarjoile annos lämpimänä, mutta varmista, ettei ruoka ole liian kuumaa ja polta lapsen suuta.

Linssi-kasviskeitto

Valmista keitto kasvissoseesta ja 1,2 desilitrasta linssejä. Keitä linssejä, kunnes ne ovat pehmeitä. Linssien ollessa lähes valmiita, lisää joukkoon pieneksi paloitellut kasvikset. Kasvikset voivat olla esimerkiksi kesäkurpitsa, porkkana ja parsakaali. Jos linssien rakenne häiritsee lasta, voit soseuttaa ainekset tehosekoittimessa.

Keitosta voidaan luoda erilaisia muunnoksia käyttämällä pieni määrä kanaa, jauhelihaa tai kinkkua. Tämä annos on ihanteellinen lounaalla tai illallisella. 

Herkulliset reseptit 9-12 kuukauden ikäiselle lapselle

Riisikeitto

Riisistä on helppo valmistaa herkullista keittoa lisäämällä sen joukkoon kasviksia, kanaa, jauhelihaa tai kinkkua. Keiton valmistamiseksi keitä riisi pehmeäksi ja lisää joukkoon noin 2 desilitraa maustelientä. Vältä valmiiden liemikuutioiden käyttöä, sillä ne sisältävät runsaasti suolaa.

Kesäkurpitsakeitto

Mieto maku tekee kesäkurpitsasta erinomaisen raaka-aineen pienen lapsen ruoissa käytettäväksi. Yksi hyvä vaihtoehto on keittää kesäkurpitsa ja lisätä siihen kanalientä keiton valmistamiseksi. Sekoita aineksia, kunnes saat aikaan tasaisen koostumuksen.

Yhdeksän kuukauden iässä lapsi on entistä halukkaampi kokeilemaan uusia makuja ja koostumuksia.

Jos lapsi pitää paksummasta koostumuksesta, voit lisätä joukkoon päärynäsosetta. Tämä makuyhdistelmä saa lapsen takuulla kiinnostumaan ateriasta. Voit muokata reseptiä lisäämällä siihen vähärasvaisen juuston paloja.

Nuudelikeitto kananmunan kera

Kunhan lapsi ei kärsi ruoka-aineallergioita, voit tarjota hänelle kananmunan keltuaista. Keitä nuudeleita kasvisliemessä ja lisää joukkoon keitetyn kananmunan keltuainen. Lisää mukaan pieni määrä vähäsuolaista raastettua juustoa ja tarjoile keitto lämpimänä.

Maitokeitto leivän kera

Tämä on loistava resepti 9-12 kuukauden ikäisille lapsille – etenkin kylminä päivinä tarjoiltavaksi. Keitto valmistetaan sekoittamalla 150 ml maitoa 1-2 paahtoleipäviipaleeseen.

Keitä seos kiehuvaksi jatkuvasti sekoittaen. Voit lisätä mukaan hiukan kanelia, sokeria tai esimerkiksi pilkottuja hedelmiä.

Herkulliset reseptit 9-12 kuukauden ikäiselle lapselle

Uudet koostumukset

Vauvan ruokavalion laajentaminen suositellaan aloitettavan aikaisintaan lapsen ollessa kuuden kuukauden ikäinen. Yhdeksän kuukauden iässä lapsi on jo tottunut joihinkin uusiin makuihin ja koostumuksiin, mutta uusien ruokien esittelemistä jatketaan edelleen. Nämä uudet ruoat takaavat lapselle hänen kasvunsa vaatimien ravinteiden saannin.

Lapselle voidaan tarjota esimerkiksi murohiutaleita maidon ja pienen sokerimäärän kera. Toinen hyvä vaihtoehto on liemi, jossa on pieniä kasvispaloja. Nämä ovat hyviä ruokalajeja myös lusikan käytön harjoitteluun.

Tässä kehityksensä vaiheessa vauvan on hyvä kokeilla uusia ja herkullisia ruokia, joita voidaan mukauttaa hänen mieltymystensä ja tarpeidensa mukaan. 9-12 kuukauden ikäisille vauvoille on olemassa paljon ruokia, jotka ovat yhtä aikaa edullisia, hauskoja, helppoja valmistaa ja tietysti herkullisia.

Voit valmistaa yllä esittelemiämme annoksia joko ainoastaan lapselle tai koko perheelle – ei ole mitään syytä, miksi aikuinenkin ei nauttisi näistä ruoista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aune D., Plant foods, antioxidant biomarkers, and the risk of cardiovascular disease, cancer, and mortality: a review of the evidence. Adv Nutr, 2019.
  • Goltzman D., Function of vitamin D in bone. Histochem Cell Biol, 2018. 149 (4): 305-312.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.