Avaimet terveellisiin syntymäpäiväjuhliin - Äitiyden Ihme
 

Avaimet terveellisiin syntymäpäiväjuhliin

Avaimet terveellisiin syntymäpäiväjuhliin
Silvia Zaragoza

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Silvia Zaragoza.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Syntymäpäivä on aina juhlimisen arvoinen asia – etenkin, kun on kyse lapsen merkkipäivästä. Tämän päivän äidit ja isät muistavat, kuinka paljon he nauttivat omista syntymäpäiväjuhlistaan lapsuudessaan, ja kukapa vanhempi ei haluaisi tarjota samanlaisia kokemuksia myös omille lapsilleen.

Tavallisesti lastenjuhlat pursuavat kakuista, kekseistä, makeisista ja muista makeista herkuista, mutta oletko koskaan ajatellut, että pöydän voisi täyttää myös terveellisimmillä – mutta silti lapsille maistuvilla – tarjottavilla?

Avaimet terveellisiin syntymäpäiväjuhliin

Väriä hedelmistä ja vihanneksista

Jos suunnittelet juhlatilan koristelemista värikkäästi, miksipä et hyödyntäisi myös juhlatarjoilua koristelussa? Osta siis runsaasti erilaisia hedelmiä ja vihanneksia ja aseta ne esille houkuttelevasti.

Runsaasti energiaa, vitamiineja ja kuituja sisältävät hedelmät voidaan tarjoilla sellaisenaan tai niistä voidaan valmistaa mehuja tai smoothieita. Vihannekset voi pilkkoa paloiksi ja tikuiksi, jolloin niitä on helppo dipata kastikkeeseen tai levitteeseen.

Avaimet terveellisiin syntymäpäiväjuhliin

Terveelliset alkupalat

 • Rosmariinilla, pippurilla ja oreganolla maustetut lankkuperunat
 • Itse valmistetut bataattiranskalaiset
 • Kirsikkatomaatti-mozzarellavartaat
 • Kesäkurpitsa-sieni-kirsikkatomaattivartaat
 • Rapeat uunissa paahdetut kikherneet maustettuna esimerkiksi pippurilla, paprikamausteella, oregaanolla tai juustokuminalla
 • Hummus joko perinteisistä kikherneistä tai esimerkiksi porkkanoista tai punajuurista
 • Ruskistetut munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet täytettynä aurinkokuivatuilla tomaateilla ja cashewpähkinätahnalla

Hummus ja muut kasviksista valmistetut levitteet sopivat erinomaisesti dippikastikkeeksi esimerkiksi vihannestikuille.

Voileivät pääruokana

Juhlissa tarjoillaan usein voileipäkakkua, mutta lapsille sopivampi versio voivat olla voileivät. Seuraavat voileivät ovat sekä herkullisia että terveellisiä:

 • Tonnikala ja paahdetut paprikat paahtoleivällä
 • Sämpylä kurkulla ja juustolevitteellä
 • Sämpylä kananrinnalla, salaatilla, tomaatilla ja majoneesilla tai kreikkalaisella jogurtilla
 • Hummus-sieni-pinaatti-voileivät
 • Kana-fajitat sipulilla ja paprikalla
 • Leivät maapähkinävoilla ja omena- ja banaanisiivuilla

Juomat janon sammuttamiseen

Sokeristen limsojen ja lapsista tylsän veden sijaan syntymäpäiväjuhlissa voidaan tarjota terveellisiä tuorepuristettuja mehuja ja smoothieita. Hyvä idea on antaa lasten itse valita, mistä hedelmistä ja vihanneksista heidän juomansa valmistetaan.

Avaimet terveellisiin syntymäpäiväjuhliin

Kakku terveellisiin syntymäpäiväjuhliin

Jokainen syntymäpäiväsankari haluaa puhaltaa kakun kynttilät sammuksiin, ja kakku onkin tärkeä osa jokaisia syntymäpäiväjuhlia. Lapset pitävät yleensä perinteisistä täyte- ja suklaakakuista, mutta vain mielikuvitus on rajana kakun valinnassa. Esimerkiksi porkkana- tai sitruunakakku ovat erinomaisia vaihtoehtoja, jotka maistuvat varmasti lapsillekin.

Kun tavoitteena on järjestää terveellinen syntymäpäiväjuhla, kakku kannattaa valmistaa itse. Näin pystyt kontrolloimaan, kuinka paljon sokeria kakussa on, ja korvaamaan voin terveellisemmällä vaihtoehdolla.

Helppo vaihtoehto on tietenkin hankkia kakku valmiina – totuus kuitenkin on, että kakkuviipaleen syöminen silloin tällöin ei tärvele kenenkään terveyttä.

Nyt, kun syntymäpäiväjuhlien tarjoilu on valmiina, on aika alkaa suunnitella hauskoja leikkejä ja muita aktiviteetteja, jotka viihdyttävät lapsia juhlien ajan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hung H-C, Joshipura KJ, Jiang R, Hu FB, Hunter D, Smith-Warner SA, et al. Fruit and vegetable intake and risk of major chronic disease. J Natl Cancer Inst. 2004  3;96(21):1577–84.
 • Costa CS, Del-Ponte B, Assunção MCF, Santos IS. Consumption of ultraprocessed foods and body fat during childhood and adolescence: a systematic review. Public helath Nutr 2018, 21(1): 148-59.
 • Rebello CJ, Greenway FL, Finley JW. Nutritional and health benefits of pulses. Appl Physiol Nutr Metab 2014, 39(11): 1197-204.
 • Rebello CJ, Greenway FL, Finley JW. A review of nutritional value of legumes and their effects on obesity and its related co-morbidities. Obes Rev 2014, 15(5): 392-407.
 • Malik, V.; Schukze, M. y Hu, F. Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review. Am J Clin Nutr 2006, 84(2): 274-88.
 • Della Torre, S.; Keller, A.; Depeyre, J. y Kruseeman, M. Sugar-Sweetened beverages and obesity risk in children and adolescents : a systematic analysis on how methodological quality may influence conl¡clusions. J Acad Nutr Diet 2016, 116(4): 638-59.
 • Dubois, L.; Farmer, A.; Girard, M. y Peterson,K. Regular sugar-sweetened beverages consumption between meals increases risk of overweight among preschool-aged children. J Am Diet Assoc 2007, 107(6): 924-34.
 • Agencia de Salud Pública de Cataluña. Fiestas divertidas y saludables: 10 consejos de alimentación par afiestas y cleebraciones infantiles.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.