3 terveellistä reseptiä raskauden ensimmäiselle kolmannekselle
 

3 terveellistä reseptiä raskauden ensimmäiselle kolmannekselle

Raskaus on ajanjakso, joka tuo mukanaan runsaasti iloa, mutta joka vaatii myös erityistä huolenpitoa. Tänään jaamme muutamia terveellisiä reseptejä raskauden ensimmäiselle kolmannekselle.
3 terveellistä reseptiä raskauden ensimmäiselle kolmannekselle

Viimeisin päivitys: 01 maaliskuuta, 2021

Aikoinaan valloilla oli uskomus, jonka mukaan terveellinen syöminen oli tärkeää ainoastaan raskauden jälkimmäisellä puoliskolla. Nykyään tiedetään, että terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattaminen läpi raskauden on erittäin tärkeää sikiön kehityksen kannalta. Tänään jaamme kolme herkullista reseptiä raskauden ensimmäiselle kolmannekselle tukemaan odottavan äidin ruokavaliota ja puhumme myös siitä, millainen merkitys ravinnolla on raskauden aikana.

Millainen merkitys ravinnolla on raskauden aikana?

Ravinnolla on suuri merkitys raskauden aikana, sillä monipuolinen ruokavalio turvaa paitsi odottavan äidin hyvinvoinnin, myös sikiön kehityksen ja kasvun. Monipuolisesti syövän naisen ei tarvitse tehdä erityisiä muutoksia ruokavalioonsa raskauden aikana, mutta raskauden alussa ruokavaliosta kannattaa keskustella neuvolassa. Usein puhutaan siitä, kuinka raskaana olevan naisen pitää syödä kahden edestä, mutta tosiasiassa energiantarve kasvaa vain hieman raskauden aikana.

Suositeltu raskauden aikainen ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyväviljatuotteita sekä kalaa 2-3 kertaa viikossa. Mikäli odottava äiti on vegaani, hän saa omega-rasvahapot lisäravinteista. Maitotuotteista suositellaan rasvattomia ja vähärasvaisia tuotteita tai kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Runsaasti suolaa, sokeria ja kovia rasvoja sisältäviä ruokia on syytä välttää.

3 terveellistä reseptiä raskauden ensimmäiselle kolmannekselle

Pinaattisalaatti

Tämä terveellinen resepti raskauden ensimmäiselle kolmannekselle sisältää runsaasti rautaa. Raskauden aikana elimistö tarvitsee enemmän rautaa, sillä verta tuotetaan enemmän. Raudan ansiosta veri kuljettaa happea ja ravintoaineita joka puolelle kehoasi sekä vauvallesi. Muita rautarikkaita ruoka-aineita ovat linssit, pähkinät ja liha.

3 terveellistä reseptiä raskauden ensimmäiselle kolmannekselle

Ainekset:

 • 100 g pinaattia
 • 2,5 dl pilkottuja mansikoita
 • Puolikas verkkomeloni
 • Kourallinen makadamiapähkinöitä

Valmistus:

 1. Pese pinaatti ja mansikat. Pilko mansikat ja kuutioi puolikas verkkomeloni. Lisää kourallinen pähkinöitä.

Kasvisburrito

Tämä resepti sisältää runsaasti kalsiumia. Kalsium on mineraali, joka on tärkeässä roolissa verenpaineen säätelyssä. Lisäksi sitä tarvitaan vauvan hampaiden ja luuston muodostumiseen. Tulevan äidin kalsiumin tarve nousee jopa 1000 milligrammalla raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Maitoa tulisi siis nauttia runsaasti, jotta vauva ei käytä kaikkia kalsiumvarastojasi loppuun.

Ainekset:

 • Kourallinen karpaloita
 • 2 pilkottua tomaattia
 • 1 kokonainen täysjyvätortilla
 • 2 rkl vähärasvaista tuorejuustoa
 • 2 rkl vihreää paprikaa
 • Nippu pinaattia

Valmistus:

 1. Sekoita keskenään karpalot, tomaatit ja paprikat. Levitä tuorejuusto tortillalle ja lisää loput ainekset päälle.
 2. Kääri sitten tortilla burriton tapaan. Nauti mieleisesi kastikkeen kanssa.
3 terveellistä reseptiä raskauden ensimmäiselle kolmannekselle

Kermainen parsakaalikeitto

Tämä keitto on loistava vaihtoehto, sillä siinä on runsaasti folaatteja, jotka ovat B9-vitamiinin luonnollinen muoto. Synteettisessä muodossa se tunnetaan nimellä foolihappo. Tämä on hyvin tärkeä vitamiini raskauden aikana, sillä se auttaa estämään sikiön epämuodostumia. Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana naisen keho vaatii peräti 170-400 mikrogrammaa lisää folaatteja.

Ainekset:

 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 1 suuri sipuli
 • 5 dl rasvatonta maitoa
 • 900 g parsakaalia
 • 250 g vihreitä herneitä
 • 5 dl kasvislientä

Valmistus:

 1. Kuullota sipulia pannulla. Lisää joukkoon herneet, pilkottu parsakaali ja sekoita kymmenen minuutin välein.
 2. Lisää kasvisliemi ja maito. Anna kiehua ja peitä sitten kannella. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes parsakaali on pehmennyt. Sekoita, kunnes keitolla on kermainen koostumus.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • He H., Qiao Y., Zhang Z., Wu Z., et al., Dual action of vitamin C ir iron supplement therapeutics for iron deficiency anemia: prevention of liver damage induced by iron overload. Food Funct, 2018. 9 (10): 5390-5401.
 • Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.