Miten ylipaino vaikuttaa raskauteen ja odottavan äidin terveyteen? - Äitiyden Ihme
 

Miten ylipaino vaikuttaa raskauteen ja odottavan äidin terveyteen?

Miten ylipaino vaikuttaa raskauteen ja odottavan äidin terveyteen?

Viimeisin päivitys: 05 huhtikuuta, 2019

Naisen kehossa ei ole montaa kohtaa, joihin raskauden aikaiset muutokset eivät vaikuta. Yksi selkeimmistä muutoksista on painonnousu, ja keskimäärin nainen kerryttää raskauden aikana 9-13 lisäkiloa. Seuraavaksi kerromme, miten ylipaino vaikuttaa raskauteen ja odottavan äidin terveyteen.

Riski siitä, että paino ja vartalo eivät palaudu entiselleen synnytyksen jälkeen, kasvaa luonnollisesti sen mukaan, miten paljon lisäpainoa raskauden aikana kertyy. Valmiiksi ylipainoinen nainen, jonka paino nousee runsaasti raskauden aikana, on muita suuremmassa vaarassa kärsiä entistä suuremmasta ylipainosta.

Odottavan äidin on tärkeää pitää huolta sekä omasta että sikiön terveydestä. Perusasioihin kuuluu muun muassa painonhallinta, jotta potentiaalisesti vaaralliset tilanteet voidaan välttää.

Miten ylipaino vaikuttaa raskauteen?

Ylipaino voi vaikuttaa negatiivisesti sekä äitiin että sikiöön, ja nyt kerromme riskeistä tarkemmin:

Äidin terveyteen liittyvät riskit

Äiti on vaarassa saada raskausajan diabeteksen tai raskausmyrkytyksen. Ylipaino liittyy myös korkeampaan verenpaineeseen raskauden aikana.

Lisäksi keskenmenon riski ensimmäisellä kolmanneksella on suurempi, ja samoin todennäköisyys keisarileikkauksen tarpeesta.

Riskit vauvan terveydelle

Suurimmat vaarat sikiölle liittyvät synnynnäisiin poikkeamiin. Ylipaino äidillä lisää myös todennäköisyyttä ennenaikaisesta synnytyksestä sekä vastasyntyneen komplikaatioista.

Ylipaino vaikuttaa raskauteen ja odottavan äidin terveyteen

Painonhallinta raskauden aikana

Raskaus on naiselle hyvä mahdollisuus miettiä omaa elämäntyyliä. Se on myös aikaa, jolloin voit tulla paremmin tietoiseksi arjen tottumuksiesi vaikutuksista omaan ja vauvasi terveyteen.

Estääksesi lasta kärsimästä ylipainosi vuoksi, aivan ensimmäiseksi kannattaisi aloittaa terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattaminen.

Muista, että äärimmäisyyksiin viedyt dieetit eivät koskaan kannata raskauden aikana. Ne vähentävät itse asiassa ravinteita, joita sikiö tarvitsee kehittyäkseen kunnolla.

Kovin runsaskaan syönti ei ole terveellistä – tarvitaan siis hyvää tasapainoa, kuten myös lääkärin neuvoja.

Tässä on perusvinkkejä raskauden ajan syömiseen, jotta voisit hallita painoasi paremmin:

1. Nauti erilaisia tuotteita aamiaisella

Aamuisin yritä löytää tasapaino sen välille, mitä haluat ja mitä oikeasti tarvitset raskaana olevana naisena. Mieti sekä vauvaasi että itseäsi, kun ostat ruokaa.

Aamiainen on päivän tärkein ateria, joten hyödynnä tämä tilaisuus saadaksesi hyvän määrän ja valikoiman ruokaa.

Ihanteellinen aamiainen koostuu jostakin maitotuotteesta, juomasta, viljasta sekä hedelmästä tai hedelmämehusta. Missään tapauksessa aamiaista ei tulisi jättää väliin, sillä saat siitä energiaa koko päivän varalle.

2. Syö pieniä määriä

Kolmen aterian sijasta asiantuntijat suosittelevat syöntiä kuusi kertaa päivässä. On paljon hyödyllisempää nauttia pieniä määriä useammin, koko päivän mittaan.

Lihava olo kestää vain yhdeksän kuukautta, mutta äidiksi tulon ilo ikuisesti. – Nikki Dalton

3. Valitse tuoretta ja vaihtelevaa ruokaa

Tasapainoinen dieetti on avainasia. Syömällä hiukan kaikenlaista hyvää ravintoa, odottava äiti pystyy saamaan kaikki välttämättömät ravinteet.

Nauti viisi hedelmää tai kasvista päivässä, ja korvaa ne tuotteet, joista et pidä, samanlaista ravintoa antavilla muilla ruoilla. Kokkaa yksinkertaisia aterioita, joissa ei ole runsaasti rasvaa.

4. Nauti kevyt illallinen

Toisin kuin lounaan, illallisen tulisi aina olla kevyt ja tasapainotettu. Suosittelemme, että et syö myöhään illalla välttääksesi närästystä ja muita epämukavuuksia yöllä. Näin pystyt edistämään hyvää ruoansulatusta ja siten saamaan paremman levon.

Odottavan äidin liikunta

5. Ole fyysisesti aktiivinen

Raskaudenkin aikana on tärkeää liikkua. Tämä on hyödyksi sekä fysiologisella että psykologisella tasolla – sekä äidille että sikiölle. Kävely ja uinti ovat eräitä hyvin suositeltuja liikuntamuotoja raskauden ajalle.

Jos huomaat, että painoa kertyy liikaa odotuksen aikana ja sen jälkeen, ota asia puheeksi lääkärin tai muun terveydenhoidon asiantuntijan kanssa. Näin saat kaipaamasi vastaukset ja ratkaisut, jotta voisit rajoittaa ylipainon tuomia riskejä ja kokea todennäköisemmin terveen raskauden.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Plows J., Stanley JL., Baker PN., Reynolds CM., et al., The pathophysiology of gestational diabetes mellitus. Int J Mol Sci, 2018.
  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.