Voivatko Kuun vaiheet vaikuttaa synnytykseen? - Äitiyden Ihme
 

Voivatko Kuun vaiheet vaikuttaa synnytykseen?

Olet varmasti kuullut, että Kuu vaikuttaa meriin ja jopa ihmisen aivoihin. Lisäksi sillä on roolinsa muun muassa monen naisen päätöksenteossa raskautta koskien.
Voivatko Kuun vaiheet vaikuttaa synnytykseen?

Viimeisin päivitys: 24 huhtikuuta, 2019

Kuu on Maan ainoa luonnollinen kiertolainen, ja sen tiedetään vaikuttavan esimerkiksi merenpinnan laskuun ja nousuun. Kuu on kiehtonut ihmistä tuhansien vuosien ajan ja saanut meidät pohtimaan, mikä tämän taivaankappaleen vaikutus on ihmiseen ja ympäristöömme. Vanhojen uskomusten mukaan Kuun vaiheet voivat vaikuttaa moneen ihmisen elämän osa-alueeseen, synnytys mukaan lukien.

Jo muinaisina aikoina ihmiset yhdistivät naisen kuukautiset Kuun vaiheisiin, molempien kierron ollessa 28 päivää. Aikoinaan ovulaatio liitettiin täysikuuhun ja kuukautiset uuteen kuuhun. Naista, jonka kuukautiskierto oli käänteinen, saatettiin pitää noitana.

Täydenkuun aikaan syntyy yleensä enemmän vauvoja kuin muulloin. Onko tämä pelkkää sattumaa? Jotkut uskovat, että synnytys on täydenkuun aikana todennäköisesti tavallista nopeampi ja helpompi. Kuun vaikutuksesta synnytykseen ei kuitenkaan ole minkäänlaisia tieteellisiä todisteita.

Historia kertoo totuuden?

Isaac Newtonin julkaistessa teoriansa painovoimasta vuonna 1687, ihmiset alkoivat ymmärtää, miten Kuu ja Aurinko kohdistavat voimaansa ja vaikuttavat maapallon vesimuodostumiin. Jo tätä aiemmin primitiivisissä kulttuureissa yhdistettiin Kuun vaiheet vuorovesi-ilmiöön. Tänä päivänä on yleistä tietoa, että Kuun ja Auringon painovoima yhdistettynä Maan pyörimisliikkeeseen aiheuttavat merenpinnan laskua ja nousua.

Voisiko Kuu siis vaikuttaa myös ihmiseen, joka koostuu pääosin vedestä? Voisiko se vaikuttaa siihen nestettä sisältävään pussiin, jossa vauva kasvaa äitinsä kohdussa? Tutkijat ovat tutkineet näitä kysymyksiä selvittääkseen Kuun vaikutusta ihmisen kehon prosesseihin.

Voivatko kuun vaiheet vaikuttaa synnytykseen?

Joidenkin mielestä synnytyksen piirteet riippuvat Kuun kierron vaiheesta, ja moni synnyttänyt nainen on vahvasti sitä mieltä, että Kuulla on vaikutuksensa synnytykseen. Osa uskoo jopa, että Kuu voi vaikuttaa vauvan sukupuoleen.

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, kuun vaikutuksesta synnytykseen ei ole minkäänlaisia tieteellisiä todisteita. Seuraavaksi kerromme kuitenkin, minkälaisia uskomuksia Kuun eri vaiheiden ja synnytyksen välillä on.

Uskomusten mukaan Kuun vaiheet vaikuttavat synnytykseen

Viimeinen neljännes

Lapsivesipussin rikkoutuminen on tässä vaiheessa tavallista todennäköisempää. Synnytysten määrä vähenee ja synnytykset ovat yleensä työläämpiä kuin muulloin. Vauva on todennäköisemmin huonossa asennossa ja synnytys on näin tavallista hankalampi.

Ensimmäinen neljännes

Tässä vaiheessa suoritetaan normaalia enemmän keisarileikkauksia, äidin hitaasta avautumisesta johtuen. Tästä huolimatta kyseisen vaiheen synnytyksiä pidetään yleensä helppoina tai normaaleina, sillä usein ne etenevät ilman komplikaatioita.

Täysikuu

Ne, jotka uskovat Kuun vaiheiden vaikuttavan synnytykseen, sanovat syntyvyyden olevan tässä vaiheessa huipussaan. Keisarileikkaukset ovat epätodennäköisiä ja raskaudet täysiaikaisia.

Voivatko Kuun vaiheet vaikuttaa synnytykseen?

Uusikuu

Jotkut kätilöt sanovat, että synnytykset ovat tässä Kuun vaiheessa huomattavasti normaalia nopeampia. Äiti on hyvin avautunut ja valmis luonnolliseen synnytykseen, eikä komplikaatioita tule vastaan. Synnytykset ovat jopa niin spontaaneja, että toisinaan äiti ei ehdi saada itseään valmiiksi sairaalaan lähtöä varten, kun synnytys jo alkaa.

Mitä itse olet mieltä Kuun vaikutuksesta ihmiseen? Se on ainakin varmaa, että kyseessä on mielipiteitä herättävä ja kiinnostava aihe. Tiede ei tue sitä väittämää, että Kuun vaiheet vaikuttavat synnytykseen. Kaikki nyt kertomamme on siis vain uskomusta ja oletusta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.