Viimeiseen raskauskolmannekseen liittyvät oireet
Raskauteen liittyy monia fyysisiä muutoksia, joista osa voi olla odottavalle äidille erittäin epämukavia. Ensimmäinen raskauskolmannes on monelle hyvinkin rankka pahoinvointeineen ja väsymyksineen, mutta toisen kolmanneksen aikana oireet yleensä helpottuvat huomattavasti. Viimeisellä kolmanneksella vatsa on kasvanut jo niin paljon, että nainen voi kärsiä väsymyksestä, selkäsärystä ja yleisesti ottaen epämukavasta olosta. Viimeiseen raskauskolmannekseen kuuluvat usein myös esimerkiksi päänsäryt, nukkumisongelmat ja turvotus.
Jokainen raskaus on yksilöllinen, eivätkä kaikki odottavat äidit suinkaan kärsi samoista oireista samaan aikaan. Siinä missä joidenkin raskaus on lähestulkoon oireeton, toiset kärsivät voimakkaista oireista läpi raskauden.
Viimeiseen raskauskolmannekseen liittyvät oireet
Ruoansulatusongelmat ja närästys
Raskauden aikaiset ruoansulatusvaivat voivat johtua muun muassa kohdun kasvusta, äidin ruokavaliosta tai hormonaalisista muutoksista. Myös keltarauhashormonilla tiedetään olevan suuri vaikutus närästyksen ja muiden ruoansulatusvaivojen syntyyn. Tämä istukan raskauden aikana erittämä hormoni auttaa rentouttamaan kohdun lihaksia, mutta valitettavasti sillä on samanlainen vaikutus myös vatsalaukun ja ruokatorven erottavaan läppään. Tämän johdosta vatsahappoa voi nousta ruokatorveen, mikä aiheuttaa polttavan tunteen, joka tunnetaan närästyksenä tai refluksina. Keltarauhashormoni myös vähentää ruoansulatusjärjestelmän supistelua, mikä hidastaa ruoansulatusta.
Ruoansulatusvaivojen ja närästyksen ehkäisemiseksi kannattaa muistaa seuraavat vinkit:
- Pidä ateriat kevyinä ja syö päivän aikana useita pienempiä aterioita ja välipaloja.
- Vältä hyvin rasvaisia ja mausteisia ruokia, kofeiinia sisältäviä virvoitusjuomia ja sokerisia jälkiruokia. Lisää ruokavalioosi hedelmiä ja kasviksia.
- Auta ruoansulatusta ja ehkäise närästystä pureskelemalla ruoka kunnolla.
- Juo tarpeeksi vettä aterioiden välillä, mutta muista kohtuus, sillä liiallinen vedenjuonti voi aiheuttaa turvotusta.
- Syö aterian jälkeen purkkaa stimuloidaksesi sylkirauhasia. Sylki nimittäin auttaa neutralisoimaan vatsahappoja.
- Syö viimeinen ateria tai välipala 1–2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Voit myös kokeilla 45 asteen kulmassa nukkumista, sillä tämä asento ehkäisee refluksia.
- Älä tupakoi. Sen lisäksi, että tupakointi on vaarallista sikiölle, se myös lisää vatsahappoja
- Vältä stressiä.
- Pukeudu mukaviin vaatteisiin ja vältä vaatteita, jotka kiristävät vyötärön ja vatsan seudulta.
Turvotus
Raskauden aikainen turvotus on hyvin yleinen ongelma, joka pahenee yleensä raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, kun elimistöön kertyy ylimääräistä nestettä. Alttiimpia turvotukselle ovat jalat ja nilkat, mutta myös sormet ja muut kehon osat voivat turvota. Turvotus johtuu raskauden aiheuttamista hormonaalisista muutoksista ja verenkierrossa kiertävän nestemäärän lisääntymisestä. Raskauden edetessä sidekudosten rakenne heikkenee, alaraajojen verenkierto hidastuu ja nesteenpoisto kudoksista heikkenee kohdun painaessa suuria laskimoita.
Jalkojen turvotusta edesauttaa muun muassa pitkään seisominen, kun laskimopaine laskee ja nestettä pääsee tihkumaan verisuonten ulkopuolelle. Myös pitkään paikallaan istuminen altistaa turvotukselle, sillä istuma-asento puristaa reisien suuria verisuonia, mikä hidastaa alaraajojen verenkiertoa ja imunestekiertoa.
Alaselkäkivut
Yksi raskauden viimeisen kolmanneksen ikävimmistä oireista ovat selkäkivut. Lähes jokainen odottava äiti kärsii jossain vaiheessa raskautta selkäkivuista, ja joillakin kivut yltyvät hyvinkin koviksi. Kipu keskittyy usein selän alaosaan ja pahenee kävellessä ja seistessä. Raskauden aikana paino nousee, vatsan ja lantion alueen paine kasvaa, pallea nousee ylöspäin, veren määrä lisääntyy ja hormonaaliset muutokset löystyttävät lantionalueen sidekudosta. Kaikki nämä altistavat selkäkivuille. Selkäkipuja voi pyrkiä ehkäisemään esimerkiksi lantionpohjan lihasten harjoittelulla.
Nukkumisongelmat
Lähes jokainen odottava äiti huomaa jossain vaiheessa raskautta nukkumisen aiheuttavan epämukavuutta. Etenkin raskauden loppuvaiheessa hyvän asennon löytäminen voi olla vaikeaa, kun vatsa on kasvanut jo huomattavasti. Myös muut fyysiset, henkiset ja emotionaaliset muutokset voivat vaikuttaa yöuneen. Asiantuntijat suosittelevat vasemmalla kyljellä nukkumista, sillä tämä asento auttaa verta ja ravinteita virtaamaan helpommin kohtuun sekä auttaa munuaisia poistamaan jätteitä ja nesteitä.
Muut viimeiseen raskauskolmannekseen liittyvät oireet
Yllä mainittujen oireiden lisäksi raskauden viimeiseen kolmannekseen voi liittyä muun muassa seuraavia oireita:
- Väsymys
- Pahoinvointi
- Päänsärky
- Tihentynyt virtaamistarve
- Epämukava tunne rinnoissa
- Mielialan vaihtelut
- Hajuaistin herkistyminen
- Muutokset ruokahalussa
- Hengitysvaikeudet ja hengästyminen
- Jalkojen kihelmöinti
- Peräpukamat
- Libidon heikkeneminen