Hyperemeesi eli vakava raskauspahoinvointi - Äitiyden Ihme
 

Hyperemeesi eli vakava raskauspahoinvointi

Hyperemeesi eli vakava raskauspahoinvointi

Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2019

Hyperemeesi eli vakava raskauspahoinvointi aiheuttaa epämiellyttäviä oireita raskaana olevalle naiselle. On tavallista, että odottava äiti kokee lievää pahoinvointia ja oksentelua, mutta vain pieni osa raskaana olevista äideistä kärsii vakavasta pahoinvoinnista, joka vaatii toisinaan jopa sairaalahoitoa.

Vakava raskauspahoinvointi aiheuttaa tyypillisesti pahoinvointia, huimausta ja oksentelua sekä kehon elektrolyyttien epätasapainoa ja painon putoamista, jos mikään ruoka ja juoma eivät pysy sisällä. Oireet alkavat tavallisena raskauspahoinvointina, mutta parin viikon kuluessa oksentelu lisääntyy ja toistuva yökkäily alkaa usein aiheuttaa ylävatsakipua.

Mitä vaikutuksia vakavalla raskauspahoinvoinnilla voi olla?

Jonkin asteisesta pahoinvoinnista ja oksentelusta kärsii jopa 90 % raskaana olevista naisista. Usein oireet ovat pahimmillaan aamuisin. Vain 1-2 % oireet ovat vaikeita, jolloin niistä käytetään termiä hyperemesis gravidarum eli runsas raskaudenaikainen oksentelu. Pahimmillaan pahoinvointi ja oksentelu jatkuvat koko raskauden ajan.

Hyperemeesi eli vakava raskauspahoinvointi

Vakava raskauspahoinvointi voi muodostua vaikeaksi ongelmaksi odottavalle äidille. Voimakkaita raskauspahoinvoinnin oireita kokevien tulisi hakeutua lääkäri- tai sairaalahoitoon, sillä hypermeesiin liittyvä pahoinvointi voi johtaa kuivumiseen ja runsaaseen painonlaskuun. 

Jos oksentelu on pitkittynyt, eikä ruoka tai neste pysy sisällä, rauhoitetaan tilanne usein laskimonsisäisellä nestehoidolla, joka vähentää oksentelua. Joillakin tietyt antihistamiinit ja metoklopramidi lievittävät pahoinvointia. Vaikka raskauspahoinvointiin ei ole olemassa varsinaista parantavaa hoitoa, voivat tietyt elintapojen muutokset helpottaa oireita.

Vakava raskauspahoinvointi heijastuu hormonitasojen nousussa. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että raskauden aikainen pahoinvointi voi jopa suojella sikiötä tietyiltä mahdollisesti haitallisilta ruoka-aineilta.

Kuinka tunnistaa vakava raskauspahoinvointi?

Vakavaan raskauspahoinvointiin liittyy voimakasta oksentelua

Vakava raskauspahoinvointi eroaa tavallisesta raskauteen liittyvästä pahoinvoinnista seuraavien oireiden osalta:

  • Pahoinvointiin liittyy voimakasta oksentelua – toisin kuin tavallisessa raskauspahoinvoinnissa, jossa pahoinvointi on yleensä lievää ja menee itsestään ohi.
  • Vakavan raskauspahoinvoinnin aiheuttama etova olo ei välttämättä väisty 12. raskausviikkoon mennessä, toisin kuin tavallinen raskauspahoinvointi.
  • Oireet voivat johtaa vakavaan nestehukkaan.
  • Toisin kuin tavallisessa aamupahoinvoinnissa, hyperemeesissä ruoka ja neste eivät pysy sisällä.
  • Vakavasta raskauspahoinvoinnista kärsivä nainen saattaa pitää tiettyjä ruokia vastenmielisinä.
  • Vakavaan raskauspahoinvointiin liittyy huimausta, alhainen verenpaine ja sydämen nopeutunut syke.
  • Koska ruoka ja nesteet eivät pysy sisällä, paino voi pudota 5 %.
  • Virtsaaminen on usein epäsäännöllistä.
  • Oireisiin kuuluu myös ahdistusta, masentuneisuutta, ylitsepääsemätöntä väsymystä ja sekavaa oloa.
  • Joissakin tapauksissa voi ilmetä keltatautia.

Vakavan raskauspahoinvoinnin hoito

Vakavasta raskauspahoinvoinnista kärsivä nainen joutuu usein turvautumaan sairaalahoitoon. Hoitoprotokolla sisältää muun muassa seuraavia tekijöitä:

  • Laskimonsisäinen nestehoito. Suonensisäisesti voidaan antaa myös esimerkiksi kehon tarvitsemia vitamiineja, ravintoaineita ja elektrolyyttejä.
  • Tarvittaessa potilasta ruokitaan nenämahaletkun tai PEG-letkun, eli mahalaukkuun vatsanpeitteiden läpi viedyn letkun, avulla.
  • Joissain tapauksissa tietyt antihistamiinit ja metoklopramidi lievittävät pahoinvointia.

Muita hoitomuotoja voivat olla esimerkiksi akupainanta, hypnoosi ja yrttirohdokset. On kuitenkin tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen vaihtoehtoisen lääkityksen tai hoidon käyttämisen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.