Terve raskaus keskenmenon jälkeen
Jokainen lasta yrittävä tai raskaana oleva pariskunta miettii, miten raskauteen liittyviä riskejä voidaan pienentää. Näin on etenkin tilanteissa, joissa toiveena on terve raskaus keskenmenon jälkeen.
Keskenmenoon on tietenkin useita syitä, mutta monissa tapauksissa nainen voi erilaisilla keinoilla pyrkiä edistämään sitä, että hänen kehonsa pystyy kantamaan seuraavan raskauden terveellisesti ja turvallisesti. Tänään kerromme perusasioista, jotta keskenmenon jälkeisen raskauden suunnittelu ja eteneminen olisivat mahdollisimman sujuvia.
Ensimmäiseksi tulee pyrkiä selvittämään ja hoitamaan edellisen keskenmenon aiheuttaneet syyt. Aina tämä ei valitettavasti kuitenkaan ole mahdollista. Seuraava vaihe on se, että naisen tulee antaa kehonsa toipua ja palautua hyvin raskaudesta ja keskenmenosta, jotta se voi valmistautua uuteen raskauteen.
Tämä prosessi vie paljon aikaa ja vaatii runsaasti hoitoa sekä fyysisellä että psykologisella tasolla, jotta voidaan varmistaa, että molemmat vanhemmat ovat valmiita uuteen raskauteen.
Terve raskaus keskenmenon jälkeen
1. Anna itsellesi aikaa toipua tunnetasolla
Keskenmeno voi aiheuttaa voimakkaita tunteita tuskasta, syyllisyydestä ja menetyksestä. Luonnollisestikin nämä eivät ole sellaisia tunteita, joiden kanssa kannattaisi ryhtyä seuraavaan odotukseen.
Muista myös se, että mitä pidemmällä raskautesi oli siinä vaiheessa, kun keskenmeno sattui, sitä pidempään tulee viemään, että pystyt paranemaan hyvin tunnetasolla.
2. Varmista, että lisääntymiselimillesi ei ole aiheutunut vahinkoa keskenmenon vuoksi
Keskenmenon jälkeen voi ilmetä vahinkoa ja tulehduksia naisen sisäelimissä. Äärimmäisissä tapauksissa on jopa riski vähentyneestä hedelmällisyydestä tai hedelmällisyyden menetyksestä.
On tärkeää, että käännyt suunnittelussa gynekologin puoleen, jotta voit saada varmuuden siitä, että sinulla ei ole mitään fyysisiä ongelmia raskauden suhteen. Lääkärisi saattaa suositella seuraavia kokeita, jotta voitaisiin saada selville syy aiempiin keskenmenoihin ja estää samaa tapahtumasta uusien raskauksien aikana:
- Verikokeet. Nämä mahdollistavat sen, että lääkäri tutkii immuniteettijärjestelmääsi ja selvittää, onko kehossasi se hormonaalinen tasapaino, joka tarvitaan terveen raskauden toteutumiseksi.
- Geneettinen testaus. Geneettisellä testauksella pyritään varmistamaan, että naisen ja hänen kumppaninsa kromosomit eivät ole aiemman keskenmenon aiheuttajia.
- Ultraäänitutkimus. Tällä tarkastellaan naisen vatsan aluetta.
- Kohdun tähystys. Tämän tekniikan avulla voidaan tutkia naisen munanjohtimia ja kohtua.
- Kohtuontelon nestetehosteinen kaikukuvaus. Lääkäri pystyy tämän avulla varmistamaan, että kohdunpohja on hyvässä kunnossa.
On myös tärkeää odottaa riittävän kauan, että kuukautiskiero palautuu säännölliseksi. Jos haluat tulla uudestaan raskaaksi, kohtusi täytyy olla terve ja vahva, minkä lisäksi kehon estrogeenitason on oltava normaali.
3. Nauti vitamiineja terveen raskauden edistämiseksi
Kun suunnitellaan raskaaksi tulon yrittämistä, asiantuntijat suosittelevat, että nainen alkaa syödä laadukkaita sikiön kehitystä edistäviä vitamiineja. Näin voidaan taata, että vauvan terveeseen kehitykseen on saatavilla riittävän runsasti ja riittävän hyvälaatuisia ravinteita.
Voit hankkia vitamiineja apteekista ilman reseptiä tai sitten pyytää lääkäriltä reseptin sopivien tuotteiden saamiseksi – tärkeimmät asiat kehosi kannalta ovat tällöin kuitenkin foolihappo, kalsium ja rauta.
4. Vältä runsasta fyysistä rasitusta
Jopa raskaat kotityöt voivat olla haitaksi raskauden aikana. Vältä altistamasta itseäsi haitallisille kemiallisille aineille, äläkä nostele raskaita esineitä. Esimerkiksi tikkaiden tai tuolien päälle nouseminen on riski, kuten on myös sellaisten roskien käsittely, joissa on myrkyllisiä aineita.
5. Tarkkaile muutoksia painossasi
Kehosi tarvitsee enemmän ravinteita, jotta se voisi tuottaa turvallisen raskauden. Siksi on normaalia, että painoa tulee muutama kilo lisää. On kuitenkin tärkeää, että varmistat painosi lisääntymisen olevan tervettä, eli ettei se ole liiallista tai liian vähäistä.
Jos painoa tulee kovin paljon lisää, on normaalia vaikeampaa päästä kiloista eroon synnytyksen jälkeen. Jos taas painoa ei tule lisää riittävästi, vauvalla on vaara siitä, että se ei kasva riittävästi kohdussa kehittyessään.
6. Paranna ruokavalioon liittyviä tapoja
Sen lisäksi, että juot runsaasti vettä, kannattaisi olla tarkkana siinä, että syöt kuusi tasapainoista ateriaa päivässä. Asiantuntijat suosittelevat raskaana oleville naisille etenkin sellaisia tuotteita, joissa on runsaasti folaatteja. Näihin kuuluvat muun muassa viljat, parsa, linssit, kala ja appelsiini.
Asia on hyvin tärkeä kaikille niille naisille, jotka haluavat pyrkiä parhaansa mukaan takaamaan terveen raskauden, sillä foolihapppo edistää kunnollista sikiön kehitystä.
Lisäksi tulisi rajoittaa kofeiinin saantia raskauden aikana. Jos haluat napostella jotakin aterioiden välillä, kannattaa valita terveelliset tuotteet, kuten esimerkiksi hedelmät – näissä on luonnollisia sokereita, jotka lisäävät energian määrää terveellisemmällä tavalla.
Nämä suositukset auttavat takaamaan, että keskenmenon jälkeen uuden raskauden suunnittelu ja eteneminen sujuvat hyvin. Muista ennen kaikkea, että jos ryhdytte miettimään uutta raskautta, sinun tarvitsee olla tunnetasolla valmistautunut asiaan, jotta voisit taata hyvän hoidon ja tyydyttävän prosessin sekä itsellesi, kumppanillesi että tulevalle lapsellenne.