Synnytyksen jälkeiset peräpukamat: syyt ja hoito
Synnytyksen jälkeiset peräpukamat ovat yksi yleisimpiä vaivoja, josta naiset vaikenevat pääasiassa häpeän vuoksi. Vaiva sijaitsee hyvin intiimissä kehonosassa, mikä aiheuttaa paljon epämukavuutta ja vaikuttaa suuresti elämänlaatuun.
Heti diagnoosin saatuaan potilaan on tärkeää noudattaa kaikkia lääkärin antamia ohjeita – muutoin terveys voi vaarantua, vaiva hankaloitua ja paraneminen viivästyä.
Mitä ovat peräpukamat?
Peräpukamat ovat peräaukon tulehtuneita ja laajentuneita laskimoita. Niiden koko voi vaihdella huomattavasti: ne voivat olla halkaisijaltaan herneen tai rypäleen kokoisia. Tarkasta sijainnistaan riippuen peräpukamat voivat olla:
- Sisäisiä. Jos ne sijaitsevat juuri peräaukon ja peräsuolen liittymäkohdan yläpuolella.
- Ulkoisia. Jos ne sijaitsevat juuri peräaukon ja peräsuolen liittymäkohdan alapuolella.
Toisin kuin saatetaan luulla, synnytyksen jälkeiset peräpukamat eivät ole ilmaantuneet synnytyksen aikana, vaan jo paljon ennen sitä. Yleensä ne vaivaavat jo raskauden viimeisellä kolmanneksella, mutta on totta, että ne pahenevat synnytyksen jälkeen.
Peräpukamille altistavia tekijöitä ovat yleensä työntöjen aikainen ponnistelu synnytyksessä ja paine, jota vauva kohdistaa lantion verisuoniin. Molemmat tilanteet estävät kunnollisen laskimoverenkierron ja edistävät peräaukon suonten laajenemista.
Peräpukamien syyt
Peräpukamien syyt voivat vaihdella. Yleensä ne liittyvät tilanteisiin, jotka johtavat vatsan sisäisen paineen nousuun ja estävät kunnollisen laskimoverenkierron. Yleisimpiä synnytyksen jälkeisten peräpukamien syitä ovat seuraavat:
- Ummetus
- Liian raskaiden painojen nostelu raskauden aikana
- Toistuva ponnistelu ulostamisen aikana
- Ponnistelu synnytyksen aikana
Yleisimmät synnytyksen jälkeisten peräpukamien oireet ovat kipu, kirvely, kutina ja tunne siitä, ettei peräsuoli tyhjene kunnolla. Oireiden lievittämistä muilla kuin lääkärin suosittelemilla toimenpiteillä tulisi kuitenkin välttää kaikin keinoin.
Mitä synnytyksen jälkeisille peräpukamille voi tehdä?
Peräpukamien hoitamiseksi tulee noudattaa tiukasti kaikkia lääkärin antamia ohjeita. Kotona tehtävien toimenpiteiden osalta tulisi ottaa huomioon seuraavat:
- Älä koskettele aluetta käsilläsi tai millään välineillä.
- Ota istumakylpyjä käyttäen lämmintä vettä ja neutraalia saippuaa alueen puhdistamiseksi.
- Aluetta ei saa missään nimessä hangata kutinan lievittämiseksi.
- Syö runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja kuitua.
- Huolehdi riittävästä nesteytyksestä juomalla vähintään puolitoista litraa vettä päivässä.
- Harrasta oikeanalaista liikuntaa ehkäistäksesi ummetusta.
- Älä kuivaa WC-paperilla. Alue kannattaa mieluummin taputella kuivaksi hellävaraisesti puhtaalla pyyhkeellä tai kankaalla.
- Vältä tiukkojen alusvaatteiden ja terveyssiteiden käyttöä.
- Lääkärin suosituksesta voit ottaa ibuprofeenia kipuun. Oikeaa annostusta ja ajoitusta on kuitenkin noudatettava tarkoin.
- Mene vessaan, kun sinulla on vessahätä. Älä pidättele kivun pelossa. Mitä kauemmin odotat, sitä traumaattisempaa toipuminen lopulta on.
Peräpukamien lääkehoito
Peräpukamien hoito riippuu vaivan vaikeusasteesta ja potilaan yleistilasta. Useimmiten peräpukamat aiheuttavat vain lievää epämukavuutta, jota voidaan helpottaa konservatiivisilla toimenpiteillä. Tutkimuksissa suositellaan kortisonivoiteiden käyttöä peräaukon alueella enintään 7–10 päivän ajan.
Lievissä tapauksissa voivat auttaa myös lidokaiinia sisältävät peräpukamavoiteet ja peräpuikot, jotka vähentävät kipua ja kutinaa peräaukon alueella. Vaikeat, toistuvat ja suuret peräpukamat on kuitenkin yleensä poistettava kumilenkkihoidolla ja kirurgisilla toimenpiteillä.
Milloin hakeutua lääkäriin?
Synnytyksen jälkeiset peräpukamat paranevat yleensä muutamassa päivässa kotihoidolla. On kuitenkin parasta hakeutua lääkäriin, mikäli vaiva pahenee tai jatkuu vielä viikon kuluttua. Runsas peräaukon verenvuoto, huimaus ja tajunnan menetys vaativat yleensä lääkärinhoitoa mahdollisimman pian.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ansari, P. Hemorroides (almorranas). Manual MSD (Versión para público general).
- Staroselsky, Arthur et al. “Hemorrhoids in pregnancy.” Canadian family physician Medecin de famille canadien vol. 54,2 (2008): 189-90.