Avautumisvaihe on synnytyksen ensimmäinen vaihe
Synnytys jaetaan kolmeen vaiheeseen, jotka ovat avautumisvaihe, ponnistusvaihe ja jälkeisten poistuminen. Tänään keskitymme näistä vaiheista ensimmäiseen, eli avautumisvaiheeseen.
Kohdunkaula on avautumisvaiheen aikana avainroolissa. Supistukset mahdollistavat sen avautumisen ja siten vauvan syntymisen. Ennenaikaisten supistusten tapauksessa kohdunkaula saattaa lyhentyä tai avautua huomattavankin paljon. Tällöin on suositeltavaa lähteä sairaalaan pysäyttämään supistukset ja tarkistamaan äidin ja sikiön tilanne. Raskauden aikana kohdunkaula pysyy kuitenkin normaalisti kiinni, jotta sikiö pysyy kehityksensä ajan lämpimänä ja turvassa.
Avautumisvaihe alkaa, kun säännölliset kohdunsuuta avaavat supistukset alkavat, ja päättyy kohdunsuun avauduttua täysin auki. Tämän vaiheen aikana kohdunkaula pehmenee ja häviää ja vauvan tarjoutuva osa laskeutuu äidin lantion pohjalle.
Kuinka avautumisvaihe käynnistyy?
Avautumisvaihe voi käynnistyä kahdella tavalla:
- Luonnollisesti ja spontaanisti ilman tarvetta lääkkeelliselle avulle.
- Lääkkeiden avulla tapauksissa, joissa synnytyksen käynnistämisen arvioidaan olevan tarpeellista äidin tai sikiön terveyden kannalta.
Avautumisvaiheen eteneminen
Avautumisvaihe on vaihe, joka alkaa supistusten käynnistymisellä ja päättyy ponnistusvaiheen alkamiseen. Se on synnytyksen pisin vaihe, joka voi kestää tuntien ajan. Ensisynnyttäjillä avautumisvaihe kestää tyypillisesti 7-14 tuntia ja muilla 6-10 tuntia.
Kohdunkaula avautuu keskimäärin yhden senttimetrin verran tunnissa, mutta avautumistahti ei kuitenkaan ole säännöllinen. Ensimmäiset senttimetrit vievät tavallisesti eniten aikaa. Mutta tämä on tietysti vain keskivertotilanne, sillä jokainen äiti on erilainen, aivan kuten jokainen synnytyskin.
Avautumisvaihe jaetaan kolmeen vaiheeseen, jotka listaamme alla.
1. Latenssivaihe
Supistuksia ilmenee 5-30 minuutin välein, ja ne kestävät tyypillisesti 30-45 sekuntia. Lievät supistukset voidaan tuntea kipuna selässä ja nivusissa. Lievinäkin supistukset suorittavat tehtävänsä, ja tässä vaiheessa kohdunkaula voi avautua kolmeen senttimetriin.
2. Aktiivinen avautumisvaihe
Tässä vaiheessa supistukset ilmenevät ensin 5 minuutin välein ja kestävät 30-40 sekuntia. Kohdunkaula avautuu 5 senttimetriin asti.
Seuraavaksi supistuksia alkaa ilmetä 2-3 minuutin välein, ja ne voivat kestää 50 sekuntia. Kohdunkaula avautuu kuuteen senttimetriin.
3. Kiihtymisvaihe
Tämä on kohdunkaulan avautumisen viimeinen vaihe, jolloin avautuminen on edennyt 10 senttimetriin asti. Tässä vaiheessa prosessi nopeutuu, ja supistuksia ilmenee 2-3 minuutin välein, ja ne kestävät pidempään, jolloin naisella ei juuri ole aikaa levätä.
Synnyttäjä voi kokea tässä vaiheessa myös pahoinvointia, oksentelua, kuumia aaltoja tai vilunväreitä. Tämä on naiselle synnytyksen vaikein vaihe.
Avautumistyypit
Passiivinen avautuminen
Kohdunkaula avautuu 0-3 senttimetriin ja supistuksia ilmenee epäsäännöllisesti ja ne ovat kohtalaisen voimakkaita.
Äidille on tällöin on hyödyllistä olla kotona tai hiljaisessa ympäristössä. Hänen ei tulisi lähteä sairaalaan ennen kuin supistuksia tulee viiden minuutin välein tunnin ajan.
Aktiivinen avautuminen
Kohdunkaula avautuu 3-10 senttimetriin ja supistukset muuttuvat tiheämmiksi ja voimakkaammiksi.
Tässä tilanteessa on parasta olla sairaalassa, sillä tällaiset supistukset enteilevät sitä, että vauva on pian tuloillaan.
Kun kohdunkaulan avautuminen ei etene
Toisinaan kohdunkaulan avautuminen ei tapahdu kyllin nopeasti tai jopa pysähtyy.
Syitä tähän voivat olla: epänormaali kohdunkaula, äidin aiemmat kirurgiset toimenpiteet kohdunkaulan alueelle, liian iso vauva suhteessa äidin lantioon, tai supistukset, jotka eivät ole kovin tehokkaita.
Mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että keisarileikkaus olisi vääjäämätön. Sairaalan hoitohenkilökunta saattaa pystyä ratkaisemaan tilanteen eräillä muilla teknisillä apukeinoilla.
- Lapsivesikalvot voidaan puhkaista. Tämä toimenpide johtaa yleensä voimakkaampiin supistuksiin sekä vauvan pään aiheuttamaan suurempaan paineeseen kohdunkaulaa vasten.
- Synteettinen oksitosiiniruiske. Tämä hormoni toimii lisänä luonnolliselle oksitosiinille, jota kohdun supistelu tuottaa, ja auttaa voimistamaan supistuksia ja saamaan ne tiheämmiksi.